Förlust efter OT i en tät kamp
Publicerad: 2020-10-29
Smålandsderbyt i kväll hade flera olika ansikten, Lakers imponerade med sin defensiv, men HV71 lyckades lösa några knutar och efter en sen kvittering av Växjö gick derbyt till OT där hemmalaget tog hem extrapinnen.

Första perioden drog igång och redan efter 01:22 blev det dags för matchens första powerplay sedan Axel Holmström visades ut för en hakning. Men det var lite slarvigt bland annat med passningarna och HV71 hade inga större problem att hålla undan sina motståndare under dessa 2 minuter. Efter utvisningen kände båda lagen på varandra, och skapade lite halvchanser på båda håll. Både Källgren och hans kollega på andra sidan isen Alnefelt inledde matchen stabilt.

Joel Persson hittade efter 07:01 Pontus Holmberg på blå, och Holmberg gick på kassen och såg Fredrik Karlström i slottet, han fick fram pucken till Karlströms som satte matchens första mål och vi hade 0-1 på tavlan. Växjö Lakers stod upp bra på egen blå och HV hade lite bekymmer i mittzon som var helt stängd emellanåt i mitten av perioden. De gånger HV kom igenom slarvade de ofta bort pucken genom att åka offside eller passningar som inte hade rätt adress.

Förre Lakersspelaren Eric Martinsson och Emil Forslund hade en egen liten uppgörelse 11:14 och fick åka och sätta sig båda två och vi skulle få se spel 4-4 under två minuter. Kanske kunde det öppna upp lite ytor för hemmalaget? Men nej då, Lakers kändes riktigt stabila i sitt försvarsspel och gav inte en millimeter åt hemmalaget. Spel 5-5 fortsatte med ungefär samma matchbild. Hemmalaget hade förtvivlat svårt att åstadkomma något konstruktivt, och perioden i sin helhet gick till Växjö, som dikterade villkoren från start. Siffrorna summerar vi till 0-1 i mål, skott på mål 7-8 och utvisningarna 2x2 minuter för HV71 respektive 1x2 minuter för Växjö Lakers.

Andra perioden började med ett par lite bättre anfall från HV, och Lakers hamnade lite på hälarna. Men Pontus Holmberg bröt sig in mellan HV.s backar i ett flygande anfall, och fick med sig en utvisning på Didrik Strömberg efter 03:42. Växjö gjorde ett bra powerplay, och man ställde ett par rejäla frågor till Alnefelt, men hemmamålvakten höll undan och HV var åter fullt manskap.

HV fortsatte på den lite mer intensiva vägen i period två, och man hittade varandra på ett lite bättre sätt. Växjö hamnade lite längre ifrån varandra och hade svårare att hålla ställningarna bakåt. Källgren fick göra ett par riktigt fina ingripanden, både något friläge och nästan friläge stoppade han lugnt och effektivt så här långt i matchen.

Matchbilden hade förändrats markant nu, och det luktade hemmamål på mer än ett sätt. Efter 12:13 visades Hardy Häman Aktell ut för en hakning, och ett powerplay för hemmalaget stod för dörren. Tufft läge för Lakers i 2 minuter väntade. Men återigen visade grabbarna på ett stort hjärta för laget, och man höll undan underpowerplay. Men, det luktade ju hemmamål, och det kom också strax efter Lakers blivit fulltaliga. 15:01 lyckades Filip Sandberg trä in pucken bakom Källgren och kvitteringen var ett faktum. De sista minuterna återtog Växjö en hel del av puckinnehavet igen, och man skapade också flera bra chanser men perioden tog slut och vi sammanställer statistiken till: 1-0 i mål, 6-14 i skott på mål och 1x2 minuters utvisning för vardera lagen..

Tredje perioden började och båda lagen gick på ordentligt för att sätta sig själva i förarsätet. Det var öppet över hela isen och ganska intensiva spelsekvenser. Men också väldigt spännande och ovisst. Linus Fröberg såg dock till att det blev hemmalaget som tog ledningen i en snabb spelvändning efter att Karlström haft ett fint läge på andra hållet. Målet som kom efter 06:51 spelat tvingade Växjö till att jaga på ännu mer, och med denna öppna hockey med snabba omställningar öppnade det för fler lägen för HV. I mitten på perioden spelade Växjö riktigt fin anfallshockey, och Alnefelt fick kämpa, bland annat hade Drury ett jätteläge som hemmamålvakten lade vantarna på.

Vid matchens sita powerbreak hade Växjö 10 skott på mål, mot HV.s 4, och det återstod dryga 9 minuter av matchen. Växjö pressade ner HV hårt, och hemmalaget hade stora problem att frada sitt mål, men Alnefelt spelade riktigt bra och gjorde flera vassa räddningar. Sam Hallam vaskade runt lite i kedjorna, vi fick bland annat se Emil Pettersson i sin ”gamla” miljö med Gynge och Rosén. HV slog mest ifrån sig pucken i detta läget, och upplösningen av denna match stod för dörren. Källgren lämnade kassen med ca 2 minuters speltid kvar för spel 6-5 för Växjö. Och med 01:34 klev han fram, fjolårets hårdskjutande back Ilari Melart och drämde in kvitteringen efter vunnen tekning och direkt pass från Joel Persson. Inga fler mål föll under ordinarie tid, så matchen gick till förlängning.

I förlängningsperioden var det som det brukar flera bra lägen åt båda hållen, men HV tog hem extrapoängen genom en individuell aktion av Alexander Bergström med bara 25 sekunder kvar. Matchens siffror i sin helhet slutade då 3-2 efter OT, skott på mål 27-40 och utvisningarna 3x2 för HV71 och 2x2 minuter för Växjö.

På lördag den 31/10 kl 18:00 är det returmöte mot HV71 i Vida Arena, följ gärna matchen på Cmore eller via sociala medier om du inte har turen att få tag på en plats live.