Inför Färjestad – Växjö
Publicerad: 2021-04-13
Inför
Efter en makalös vändning i kvartsfinal 2 leder Växjö matchserien mot Färjestad med 2–0. Nu väntar dubbla bortamatcher i Karlstad, där kvartsfinal 3 avgörs under tisdagskvällen.

Under söndagens kvartsfinal 2 fick gästerna en kanonstart på matchen då man gjorde 1–0 redan efter drygt fyra minuters spel. I den andra perioden lyckades Färjestad trycka in ytterligare två mål och ledde med 3–0 efter 27 minuters spel. Då valde Sam Hallam att ta timeout, vilket sannerligen gav effekt. Växjö gjorde nämligen därefter tre mål på endast tre minuter och tio sekunder. Richard Gynge, Miika Koivisto och Marcus Sylvegård svarade för mellanaktens fullträffar.

När det återstod mindre än åtta minuter kvar av den ordinarie speltiden tog Färjestad ledningen på nytt. Växjö skulle dock återigen kvittera då Robert Rosén höll sig framme och satte 4–4 med 3.41 kvar. Som om inte det vore nog prickade Pontus Holmberg in 5-4 30 sekunder senare. Den ledningen försvarade Lakers sedan och tog därmed sin andra raka viktoria.

Trots att Färjestad bjudit på ett mycket bra motstånd i de två inledande kvartsfinalerna har Växjö en viktig 2–0-ledning i matcher inför de dubbla bortamatcherna i Karlstad, där den första äger rum redan under tisdagskvällen.

I kvällens kvartsfinal 3 är pressen stor på Färjestad, som behöver vinna för att inte riskera att gå på semester efter kvartsfinal 4. Karlstadslaget har, som tidigare nämnt, bjudit Växjö på rejält motstånd hittills och har givetvis inte gett upp den här matchserien.

På just hemmaplan har Färjestad haft det lite tufft på slutet då laget har fem raka hemmafajter (grundserie + slutspel) utan ordinarie vinst. Under den nyss nämnda perioden har man dock vunnit två matcher efter förlängning.

Växjö å sin tur har trivts ypperligt på resande skridsko under den senare delen av säsongen då man vunnit åtta av sina elva senaste bortamatcher. Allra senast 5–3-besegrade man Malmö i grundseriens sista omgång.

Senast Färjestad och Växjö drabbades samman i Löfbergs Arena vann Lakers med uddamålet 3–2 efter att Richard Gynge gjort det matchvinnande målet. Växjö har därmed vunnit två av de tre senaste mötena i Karlstad och förhoppningsvis blir det ytterligare en vinst under tisdagskvällen.

Kvällens kvartsfinal 3 spelas i Löfbergs Arena, Karlstad, med nedsläpp 19:00.

Visste du att…

… Miika Koivisto och Robert Rosén gjort mål i båda kvartsfinalmatcherna.

… Färjestadsveteranen, Per Åslund, leder alltjämt slutspelets poängliga med sina sju poäng (4+3) på fyra matcher.

… Såväl Växjö som Färjestad har en fin powerplayprocent i slutspelet. Lakers har gjort mål på 50,00 % av sina numerära överlägen medan Karlstadslaget har en procent på 40,00.

… Richard Gynge har skjutit tio skott på mål under de två första kvartsfinalmatcherna.

… Ilari Melart har mest istid i Växjö i slutspelet med sina 23:04 minuter/match.