• Huvudsponsorer

Inför Växjö – Färjestad

30 december 2017 13:00
Inför

Ikväll är det dags för årets sista SHL-match innan det nya året tar vid. Matchen spelas hemma i VIDA Arena där formsvaga Färjestad kommer på besök.


Årets sista SHL-match är kommen och spelas hemma i VIDA Arena i afton mot ett formsvagt Färjestad.

Senast fick Lakers se sig besegrade med uddamålet borta mot HV71 trots att man ledde med 2-0. Andrew Calof skickade in 1-0-målet i början av den andra perioden innan Pontus Netterberg utökade gästernas ledning i powerplay efter 15.17. HV71 hann både reducera och kvittera innan mellanakten var till ändå och kunde senare sätta 3-2 i slutet av den ordinarie speltiden. Förlusten i derbyt var Växjös första efter ordinarie speltid på sex matcher.

Trots att Växjö kammade hem noll poäng senast leder man SHL:s grundserie alltjämt i överlägsen stil. Faktum är att Lakers är tio poäng före tvåan Djurgården inför kvällens SHL-omgång och kommer således inleda det nya året i tydlig serieledning.

Kvällens motståndare, Färjestad, höll jämna steg med Lakers i toppen av tabellen inledningsvis av säsongen, men har nu börjat dala rejält. Karlstadslaget ligger först på en femteplats i tabellen hela 14 poäng efter Växjö och är endast fem poäng före nian Luleå.

Färjestad är inne i en väldigt tung period där man radat upp fem förluster där en av dessa kom på hemmaplan mot Växjö i början av månaden. Den underhållande matchen slutade hela 5-4 efter att Lakers tagit ledning med 3-0 efter elva minuter. Färjestad kom ikapp till 3-3 innan Växjö tog ledningen på nytt i början av den tredje perioden. Karlstadslaget kom tillbaka ytterligare en gång och hade chans att avgöra matchen när man fick straff med 2.02 kvar av den ordinarie speltiden. Det blev inget mål på straffslaget och istället stack Erik Josefsson upp och skickade in segerpucken, 5-4, med 1.08 kvar.

Det senaste mötet mot Färjestad var säsongens tredje match lagen emellan. Kvällens match blir således det sista mellan Växjö – Färjestad under årets grundserie. Lakers har vunnit två av de tre matcherna. Anmärkningsvärt är att alla vinster har kommit på bortaplan.

Nu avslutar vi året med tre nya poäng och firar in 2018 med en seger i bagaget och serieledning.

Kvällens match spelas i VIDA Arena med nedsläpp 18.00. Arenan öppnar redan 16.00. Välkomna då!

Visste du att…

… Färjestad-forwarden Johan Ryno leder SHL:s assistliga med 27 framspelningar på 30 matcher.

… Andrew Calof har mäktat med hela 17 mål på 31 matcher hittills under grundserien och ligger tvåa i SHL:s skytteliga, ett mål bakom Michael Lindqvist, Färjestad.

… Färjestad-backen Ilari Melart är den mest utvisade spelaren i SHL med sina 78 utvisningsminuter på 24 matcher. Tvåa ligger Växjös Daniel Rahimi med 53 minuter.

… Växjö är seriens bästa hemmalag med 13 vinster på 16 försök.

… Färjestad är det laget som spelat in näst flest poäng på bortais, 27, och är endast två poäng bakom ledande Växjö i den tabellen.

… Lakers har seriens i särklass bästa powerplay där man gör mål på hela 31,87 procent av de numerära överlägena.

… Färjestad är det laget som gjort flest mål (100) i SHL såhär långt. Lakers är två mål efter med en match mer spelad.