Lakers vann första finalen med 7-0
Publicerad: 2018-04-17
Första finalen av 7 möjliga är spelad och Växjö Lakers vann övertygande med 7-0. Andrén storspelade i målet och 6 olika målskyttar fick sätta upp sig i protokollet. Lakers tempo var lite för snabbt för gästerna som inte riktigt kom in i matchen.

Ett orange hav tog emot spelarna ikväll i VIDA Arena då de äntrade isen i den första SM-finalen av 7 möjliga. Motståndarna Skellefteå stod också redo och när pucken släpptes så var det med stora förväntningar både på och vid sidan av isen. Lakers började piggt med ett par tre riktigt farliga chanser, men gästerna var inte sämre utan de skapade också per omgående ett par lägen framför Andrén. Joni Ortio stod i motståndarnas kasse ikväll, Ortio som storspelat för Skellefteå den senaste tiden fick kapitulera 08:10 då Shinnimin snappade upp pucken mitt i slottet och vispade upp den i nättaket och det orangea havet formligen exploderade. Och knappt hade euforin lagt sig då Liam Reddox 09:34 satte 2:an bakom Ortio. Det var efter en tekning till vänster om gästernas mål som resulterade i en förlupen puck som Captain Reddox tryckte dit i motståndarnätet. 10:28 visades Brendan Shinnimin ut för en tripping, och Skellefteå fick chansen i powerplay att komma in i matchen poängmässigt. Men Lakers redde ut boxplayet och blev fulltaliga igen. Efter periodens powerbreak, så blev det lite grinigare på isen, och som ett led i detta visades Emil Djuse ut 15:40 för en slashing, och han fick med sig Shinnimin ut för en crosschecking, så spel 4-4 i två minuter stod för dörren. Lite öppnare spel och få avblåsningar gjorde att lagen blev fulltaliga ganska snabbt. 19:32 visades Martin Lundberg ut för en hakning, och Skellefteå radade upp ett par, tre galna målchanser som Andrén med viss möda stod emot med hjälp av en tight box. Lite gurgel uppstod framför Andrén precis i slutet, men inget allvarligt. Perioden slutade 2-0, skotten på mål 11-9 och 3x2 minuters utvisning för Lakers, och 1x2 minuter för gästerna.

Lakers som var det lag som kontrollerade det mesta som hände på isen i första perioden, kom ut starkt och fortsatte dominera över hela banan. Skellefteå hade svårt att få till sitt spel och slog mest ifrån sig, och när matchklockan slog 07:52 så lyfte Robert Rosén pucken i nättaket bakom Ortio efter framspelning av Pettersson/Persson. 3-0 och det såg för stunden inte ut som Skellefteå hade den rätta medicinen för att stoppa hemmalaget. 09:07 kom nästa kalldusch för Skellefteå då Elias Pettersson höll sig framme och petade in 4-0. Direkt efter målet så uppstod lite tumult och Henrik Hetta och Shinnimin fick åka ut och sätta sig två minuter vardera på botbänken. I sekvenserna efteråt så stod Eric Martinsson och Jimmie Ericsson och höll om varandra litegrand, Martinsson höll i lite för länge tyckte domarna så han fick åka och göra Shinnimin sällskap i utvisningsbåset 10:48. 4 mot 3 en liten stund och sen 5 mot 4 för gästerna. VLH gjorde ett bra boxplay och Skellefteå lyckades inte heller i denna spelform. Det kändes som om allting gick lite för snabbt för västerbottningarna. Andra halvan avperioden spelades av ganska raskt, men med 2:15 kvar så var det dags för Lakers att spela powerplay, då Skellefteå gjorde ett felaktigt byte och spelade med 6 man på isen. Lakers tappade lite fart i slutet på perioden, och man skapade inte direkt några riktigt farliga chanser, utan Skellefteå blev fulltaliga och perioden tog slut med siffrorna 2-0, skotten 12-8 och utvisningarna 2x2 för Lakers och 3x2 för Skellefteå.

Den tredje perioden började och Skellefteå kom ut ganska aggressivt, och man fick med sig en trippingutvisning på Martin Lundberg efter 04:52. Bortalaget ställde upp ett bra powerplay, men Lakers boxplay var fortsatt starkt, även om Skellefteå låg på hårt framåt. 08:12 fick Andreas Wingerli åka och sätta sig 2 minuter för roughing tillsammans med sin kombattant Andy Miele, som fick samma straff, och ett par sekunder efteråt, 08:17 skrev Andrew Calof in i målprotokollet också sedan han petade in en retur från Ortio och 5-0 på tavlan. Efter detta så blev det väldigt mycket stök, handskar och hjälmar flög, och hårda ord uttalades på isen. Istället för ett regelrätt slagsmål utan handskar lyckades domarna hålla Miele och Jimmie Ericsson åtskilda, men det kom inte utan påföljder. 12:26 åkte Miele och Ericsson ut 2+10 minuter vardera, samt Johan Alm som startade det hela med en boarding fick 2 minuter bakom lås och bom. I powerplayet som blev resultatet av dessa utvisningar så gjorde Robert Rosén sitt andra mål för kvällen då han rakade in pucken i nästan tomt mål efter en riktigt fin passning från Dennis Rasmussen. 6-0 på tavlan och när Janne Pesonen styrde in 7-0 så var det mest av akademisk betydelse. Ridån hade förstås redan gått ner för Skellefteå i denna match. Finalmatch nummer ett summerades med dessa siffror: mål 7-0, skott på mål 33-22 och utvisningarna 8x2 plus 10 minuter personligt för vardera lagen.

Nästa hemmamatch i VIDA Arena är final nummer 3 som spelas på lördagen den 21:e april. Spännande finalhockey ska ses live - Vi ses i VIDA Arena!