Växjö övertygade stort mot Malmö
Publicerad: 2018-01-13
Ett helt tåg med Lakejer intog Malmö denna eftermiddag för att bevittna Malmö-Växjö Lakers. Och spelarna ville inte göra dom besvikna och vinner med 0-4 och det genom en av säsongens hittills bästa prestationer där Viktor Fasth håller en ny 0:a och Janne Pesonen gör 1+2.

Toppmatchen inleds med ett härligt tryck både på läktaren och isen. Och även om det är bra fart på isen och mycket fysiskt spel så skapas det inga större lägen i matchens inledande minutrar. Efter nästan exakt 10 minuter bryter gästernas forward Jonas Röndbjerg ett uppspel i Malmös zon, blir helt fri med Oscar Alsefelt, men avslutet snuddar plockhandsken och smiter utanför stolpen. Efter 14:02 åker Växjös Noah Welch ut 2 minuter för interference och hemmalaget får eftermiddagens första powerplay. Malmö sätter direkt press ner mot Växjös box och Viktor Fasth, men man skapar egentligen inga farliga lägen och Welch tillbaka i spel. I bytet efter utvisningen flyttar den nya kedjan för dagen med Tuomas Kiiskinen och Janne Pesonen på kanterna och Elias Pettersson som center ner spelet i hemmalagets zon. Pesonen får ner pucken bakom mål till Tuomas Kiiskinen, som släpper pucken finurligt vid första stolpen in i slottet där Elias Pettersson kommer och som glidande på knä placerar in 0-1 till vänster om Alsenfelt vid tiden 16:48! Växjö tar över spelet efter ledningsmålet, men lyckas inte få in någon mer puck innan vi går till vila efter 20 spelade minuter. Så vi andas ut i omklädningsrummet med 0-1 och skotten till klar favör till Växjö som vinner dom med 5-11.

Växjö får en flygande start av andra perioden och ökar sin ledning till 0-2 redan efter 1:03! Andrew Calof vänder spelet snabbt från egen zon och transporterar pucken hela vägen in i offensiv zon, tar ett avslut som fastnar på en försvarare, pucken dimper ner rakt framför Janne Pesonen som petar in pucken längst med isen under Alsenfelt. Malmö har rätt mycket spel i gästerna zon, men Växjö spelar väldigt bra i egen zon och håller Malmö på utsidan och avsluten som trots allt letar sig fram har Fasth bra koll på. Efter en ganska lång period där Malmö jobbar hårt i Växjös zon flyttar Växjö ner spelet i Malmös zon. Jonas Røndbjerg hittar Pontus Netterberg bakom förlängda mållinjen, Netterberg tar sig in framför mål, hittar Linus Förberg på andra stolpen och Fröberg vispar in 0-3 vid 11:13! Bytet efter målet får gästernas Bredan Shinnimin ett friläge, men Alsenfelt är tät mellan benen och räddar den gången. Just nämnda Shinnimin skulle sen åka ut 2 minuter för slashing vid 11:52 och nytt powerplay för Malmö. Växjö gör ett riktigt bra boxplay och Malmö skapar ett par chanser, men det är mer på soloprestationer än organiserat spel och Växjö fulltagliga igen. Efter 14:14 är det så dags för hemmalagets Carl-Johan Lerby att åka ut 2 minuter för interference och Växjös första powerplay i matchen. Växjö skapar flertalet bra lägen för att utöka sin ledning, men Malmö lyckas med nöd och näppe freda sig och Lerby tillbaka i spel. Men efter 16:41 orkar inte Alsenfelt hålla emot och det bara smäller vid 0-4! Janne Pesonen går in och vinner tekningen i offensiv zon precis efter Peter Andersson i Malmös bås tagit sin timeout, rakt bak där Noah Welch står och krutar in 0-4 från blålinjen via stolpen och dom 800 tillresta Lakejerna är i ett glädjerus! Det är det sista att rapportera från andra perioden som slutar 0-3, och ger 0-4 totalt. Skotten i perioden slutar 5-13.

Växjö inleder tredje perioden med lugnt spel i egen zon och inte ta några risker utan spelar lätt sarg ut och låter Malmö börja om, eller håller man pucken lugnt inom laget och Malmö kommer ingenstans. Efter 3:29 får vi en dubbelutvisning på Tuukka Mäntylä och Pontus Netterberg för ett privat kramkalas, men fortsatt spel 5 mot 5. Klockan tickar på snabbt och hemmalaget kommer inge vart i sitt spel utan Växjö kontrollerar matchen extremt bra. Men efter 10:13 får Malmö en liten chans att skaka liv i matchen när Daniel Rahimi åker ut 2 minuter för hakning. Noterbart är att Malmö fortfarande inte skjutit ett enda skott i perioden mot Viktor Fasth när Rahimi åker ut. Nu lyckas visserligen Malmö få iväg ett par avslut mot mål, men Fasth står lugnt och tryggt och Rahimi som varit en bjässe i försvaret idag är tillbaka på isen. Efter 13:36 får Växjö powerplay sedan Johan Olofsson gjort sig skyldig för en hakning. Växjö snurrar bra i Malmös zon, men man kommer inte till några avslut och Olofsson tillbaka i spel. Växjö spelar tämligen enkelt av det sista av matchen och man plockar med sig 3 poäng hem till Växjö! Och Viktor Fasth plockar med sig en ny 0:a hem och leder nu den statistiken i SHL med 5 totalt! Skotten i sista slutar 5-6, totalt 15-30.

Vi ses på tisdag i VIDA Arena när den avgörande semifinalen i Champions Hockey League väntar!