Komfortabel vinst i tredje kvartsfinalen
Publicerad: 2018-03-22
Viktor Fasth som före nedsläpp fick mottaga Honken Trophy fick ikväll hålla nollan i Kvartsfinal 3 i VIDA Arena då Växjö Lakers återtog kommandot i kvartsfinalspelet.

Första perioden i denna tredje kvartsfinal startade med ett aggressivt VLH som med både fart och precision parkerade sig långa stunder i Brynäs försvarszon, men Brynäs kröp ihop bra och Lakers hade svårt att få igenom puckarna fram till Rautio. Det hann gå 7-8 minuter innan Brynäs lyckades få stopp på denna massiva inledning. Efter 9:39 då Martin Lundberg fick sitta av en utvisning för roughing, så kunde Brynär ordna upp sitt anfallsspel lite, och skapade några farliga lägen framför Fasth. Lakers bliv fulltaliga och Lundberg som kom in från båset, fick en halvchans då pucken kom ensam i mittzon men Martin blev upphunnen och störd precis i skottögonblicket. Strax därefter åkte Oliver Bohm ut för en slashing, och det var åter dags för powerplay för gästerna. VLH klarade av även detta boxplay och släppte inte förbi så mycket till Fasth. Efter dessa två utvisningar så lyfte VLH upp spelet direkt, och man skapade flera lägen i Brynäs försvarszon, men gästerna höll sina motståndare på utsidan ganska väl, och det var svårt att hitta de där rena lägena. Med endast 43 sekunder kvar av perioden verkställs Brynäs första utvisning. Det är Henrik Larsson som får sitta 2 minuter för en cross-checking. Lite tumult uppstod framför Rautio i samband med periodens sista spännande sekunder, men domarna låter det vara. Första perioden slutade 0-0 i mål, 7-9 i skott på mål och utvisningarna 2x2 minuter Lakers, och 1x2 minuter för Brynäs.

Period två började med återstoden av det powerplay som VLH påbörjade i första perioden. Men BIF blev fulltaliga innan Lakers fick till något riktigt farligt spel. 05:20 fick Lakers ytterligare en utvisning, denna gång var det spel med för många utespelare, och Noah Welsh fick sitta två minuter. Men Lakers står upp bra i boxplay, och det hettar till riktigt ett par gånger. VLH blir fulltaliga och Welsh kom från båset och passade Kiiskinen som kom fri, Rautio räddar men fäller samtidigt ”Kiiski” och för det tilltaget visades Rautio ut för en tripping. Tid för utvisningen 07:30. 07:40 lyfte taket då Eric Martinsson dundrar in matchens första mål. Det kändes som det var välbehövligt. Taket på arenan han knappt ramla tillbaka på sin plats när det återigen fick ge sig för den exalterade hemmapubliken. Dennis Rasmussen dubblerade resultatet på tavlan. Dennis vackra mål kom till 08:15. 2-0 på mindre än en minut ökade ljudvolymen på de 5394 personer som gästade VIDA ikväll. 10:29 var det åter dags för powerplay för gästerna, det var Erik Josefsson som visades ut för en tripping, men ett grymt boxplay höll undan även denna gång och Josefsson kom tillbaka på isen. Lakers tog efter målen över kontrollen fullständigt för denna perioden. Brynäs krympte ihop och hamnade på efterkälken och 16:50 visades Lucas Carlsson ut för en fasthållning, då Lakers snurrade upp Brynäs försvar fullständigt. 16:57 Hittade Robert Rosén nätmaskorna längst upp i Rautios vänstra kryss, och vi hade 3-0 på tavlan! Hemmalaget visade i denna andra period var skåpet ska stå, Brynäs skapade inte en enda målchans under hela perioden, och Viktor Fasth hade det nog lite långtråkigt då han inte fick ett enda skott på sig under hela mittperioden. När kvällens andra paus infann sig efter denna islossning och resultaten för perioden var klara, så hade Brynäs 0(!) skott på mål. Mål i andra perioden 3-0, skotten 16-0 då, och utvisningar 2x2 minuter för vardera lagen.

Tredje perioden startade och Brynäs hade bytt målvakt, ut med Rautio och in med Linus Fernström. Lakers tog initiativet från början och skapade några längre anfall, men 06:09 visades Erik Josefsson ut för en interference och Brynäs fick chans att lyfta upp sitt spel lite i powerplay. Men även detta boxplay spelades väl av VLH. Brynäs ägde pucken men hölls på utsidan och tilläts inte komma in till Fasth. BIF bet sig kvar offensivt även efter powerplayet, men Lakers tog tillbaka pucken och även spelet strax därefter. Gästerna gick för fullt framåt från matchens sista powerbreak, men tiden blev knappare och knappare för dem, och med ett samlat Lakersförsvar så var det inte lätt. Så fort Lakers kom upp i anfallszon, så levde BIF farligt. Men, tredje perioden blev ändå mest en transportsträcka, VLH var lagom offensiva, men såg till att hålla anfallande motspelare på utsidan, och trots att Brendan Shinnimin fick sitta av ett 2 minuters straff för spel med hög klubba och gästerna tog ut målvakten, så var det hemmalaget som gjorde mål, 16:04 punkterade Linus Fröberg matchen med 4:an i tom målbur! Publiken stod upp och sjöng igenom de sista minuterna, och kvartsfinal 3 slutde med vinst för Växjö Lakers 4-0, skotten 31-13, utvisningarna 6x2 för Lakers och 3x2 för Brynäs.

Nästa hemmamatch i VIDA Arena är kvartsfinal nummer 5 som spelas på måndag den 26 mars. Hockey ska ses live och Lakers behöver ditt stöd så se till att säkra din plats! vlh.ebiljett.nu