En bra period räckte inte mot Skellefteå
Publicerad: 2020-10-10
Ett taggat Lakers dominerade matchinledningen men andra och tredje perioden var det gästerna som hade övertaget och tog med alla poängen till Skellefteå.

Hockeylördag och den gamla finalkombatanten Skellefteå AIK på besök i Vida Arena med allas våra kära Tuomas Kiiskinen i laget. Allt upplagt för en härlig rysare 2 lag emellan med en hel del historia gemensamt vid det här laget. I Lakers ser vi dessutom äntligen Ilari Melart tillbaka i laget. Och sett till matchinledningen så tar han plats direkt med en enorm pondus på planen. Något som bör addera ytterligare en dimension till ett redan bra försvarsspel.

Matchens inledning är högoktanig med ett högt tempo och böljande spel. Initialt är det gästerna som vill sätta tonen medan hemmalaget försöker finna sig tillrätta i poistionerna. Och det gör man ganska snabbt. För så fort Lakers får pucken under kontroll spelar man enormt bra över hela banan. Och redan efter 3.02 kommer jublet bland den lilla publikskaran i Vida Arena när Rosén plockar upp en förlupen puck bakom Skellefteås mål och går runt målet och lite överraskande skjuter i det borttre krysset där inte luckan är speciellt stor.

Men 1-0 blir det, och assistet ges till radarkamraten Richard Gynge. Perioden styrs sedan av Lakers som skapar väldigt mycket chanser. Och till slut får man även betalt genom att Skellefteås Oskar Nilsson utvisas 2 minuter efter 17.27. Och i detta PP får vi se många kombinationer framför allt från första PP linan där Rosén hittar Gynge gång på gång framför mål men pucken vill inte in.

När gästerna bli fulltalia så kommer givetvis utvisningen åt andra hållet när Fredrik Karlström slashar lite för tydligt. Utvisningen kommer 19.47, och gästerna hinner inte skapa nått innan signalen ljuder, men får ju börja i numerärt överläge i den andra perioden. Skotten vinns förkrossande med 14-4 av hemmalaget.

Mittperioden kan väl sammanfattas som söndertrasad fullständigt av en massa utvisningar. Och det är Lakers som får vila mest i skamvrån. Inte nog med att man fick börja perioden en man mindre. Efter 3.55 får man ytterligare en på Gynge som får vila 2 minuter för en slashing.

Den här utvisningen ger Skellefteå taktpinnen, och man tar över matchbilden helt. Hemmalaget har helt plötsligt väldigt svårt att ta sig ur egen zon. Och det som man gjorde så bra i första när man löste upp all press som gästerna satte på ett väldigt bra sätt, var helt bortblåst. Man satte sig i svåra situationer och det där första snabba passet kom aldrig. Det blev istället en massa tafatta behandlingar av pucken som innebar att den åter hamnade i gästernas ägo.

Saken blev väl än jobbigare när Häman Aktell blir utvisad efter 11.31 efter att hans Skellefteå spelare snubblat och trillat själv. Aktell åker för en tripping, givetvis helt felaktigt. Men gästerna har svårt att penetrera Lakersboxen. Efter ca 10 minuters spel har faktiskt Skellefteå ätit ikapp och t.o.m gått om i skottstatistiken, vilket ger en liten bild av hur perioden såg ut.

Men Skellefteå lyckas inte att få hål på Källgren som storspelar mellan stolparna. Trots att man har momentumet i matchen ganska totalt. Skotten i den andra perioden slutar hela 8-17 till gästerna. Men efter att man avslutar perioden lite bättre och dessutom får en utvisning med sig så leder man ändå den totala skottstatistiken efter 2 spelade perioder med 22-21.

Slutronden blir nog inte riktigt vad ville, om man håller på Lakers. Skellefteå vänder tillställningen från underläge till överläge genom att Rickard Hugg kvitterar redan efter 1.51. Och detta efter att hemmalaget fumlat rejält med pucken i egen zon. Och till slut så hittarpucken ut till Hugg som kan smeka in pucken bakom en ställd Källgren.

I den 5:e minuten åker sig Forslund fri och blir upphakad. Karlström tar straffen men lyckas inget vidare alls. Perioden är ganska jämn spelmässigt, men 10.35 in i perioden slarvar man återigen i egen zon Morley bli ren med Källgren och sätter 2-1 distinkt vid närmsta stolpe. Vändningen är total och blir än värre bara minuten senare när Ludvig Nilsson åker ut för en tripping och gästerna bara behöver 7 sekunder på sig för att utöka till 1-3, denna gång genom Wingerli.

Lakers har tappat väldigt mycket av den intensitet och glöd man hade i den första perioden. Dessutom havererar både försvarsspelet och boxplayspelet när det behövs som mest. Två bjudningar och en utvisning ger Skellefteå övertaget i den här matchen. Lakers försöker hårt i slutet av matchen och man skapar ett bra tryck i offensiv zon när man tar ut Källgren från målet.

Med 1.28 kvar tar man time out med tekning offensivt. Men Lakers har fortsatt svårt med målskyttet. Och mycket pga att när man väl skjuter så gör man det i sämre lägen. Efter att lite haveri i den tredje perioden så får vi lämna den här matchen helt utan poäng. Vi vinner skotten med 31-26, men det är ju givetvis en mindre tröst. Skellefteå vinner den sista perioden med 0-3 och matchen med 1-3.

Nästa match är på torsdag då vi möter Frölunda i Scandinavium. I Vida Arena är vi åter nästa lördag då Brynäs gästar med nedsläpp kl. 15.15.