Lakers fick Skellefteå och Kiiskinen på fall
Publicerad: 2019-11-14
I kväll var det dags för SHL-hockey igen efter Karjala Cup, och med ett par nya bekantskaper på isen säkrade Växjö Lakers tre poäng med hem till Småland.

Period ett i Skellefteå Kraft Arena startade och på andra sidan mittlinjen stod en svartklädd nummer 19. Det kändes nog lite speciellt för några av våra hjältar att se Tuomas Kiiskinen i Skellefteåtröja. Inledningsvis stängde VLH av stora ytor och låg på högt i banan, vilket gav en del avslut mot Mantas Armalis i hemmalagets bur. Men Skellefteå var väl förberedda på detta och hittade efter ett par försök rätt i sina passningar och tog sig upp i anfallszon och hotade Andrén vid flera tillfällen. Mot mitten av perioden var det hemmalaget som hade mest fart under skridskorna, och Lakers fick en del tunga byten under hemmalagets press. Men Växjö trampade på, försvarade sig bra och precis efter halva perioden satte Lakers upp ett anfall där hemmalaget bröt en tänkt passningsväg men Oliver Bohm lyckades sträcka ut hela sig och lite till och kunde peta fram pucken till Emil Pettersson som lossade bössan och Ludvig Nilsson framför Armalis styrde in kvällens första mål efter 09:32. Skellefteå försökte direkt förhindra ett eventuellt momentum för Lakers, genom att vårda pucken och se till att hålla de vita spelarna på rätt sida hela tiden. Man fick till ett par fina anfall, men flera puckar sköts förbi Växjös kasse, eller stod Andrén i vägen för den lilla svarta. Istället tog Roman Horák in pucken i anfallszon, passade Ilari Melart som fick iväg ett direktskott som Armalis lämnade en retur på, och Jakob Forsbacka-Karlsson kunde på ren vilja trycka in 0-2 målet 15:26. Den sista delen av perioden kändes det som att hemmalaget blivit lite tagna på sängen och med få avblåsningar passerade de sista minutera ganska fort och vi kunde gå till pausvila med 0-2 på tavlan, 8-10 i skott på mål och inga utvisningar.

I period två fick hemmalaget chans till revansch i powerplay, då Melart fick besöka botbänken efter en trippingsutvisning. Hemmalaget lyckades inte hissa de riktigt farliga lägena under utvisningen, utan spelade mest runt pucken kring en tät box av Lakersspelare. Efter att Melart kom tillbaka i spel så fortsatte hemmalaget att hålla pucken, och Växjöspelarna fick ett par långa byten. Växjö var under nästan hela första halvan av denna andraperiod i konstant försvarsspel, och Skellefteå som varit nära en reduceringspuck under spel 5-5 fick så möjligheten att spela 5-4 vid 09:34 då Växjö spelade med 6 man på isen. Men även denna gång lyckades Växjö-boxen hålla tätt, och Andrén var med på noterna och svarade för ett par fina ingripanden. Strax efter utvisningen var avklarad så var det dags för powerbreak. Kvällens ena målman Ludvig Nilsson en smäll mot huvudet efter en krock, men var efter en snabb check ok för spel igen. Efter en hård press nästan hela denna andra period av hemmalaget kändes det ändå stabilt från Lakers mot slutet, men Rahimi drog på sig en interference-utvisning med 01:06 kvar av perioden. Tyvärr tog det inte många sekunder innan Jacob Olofsson satte hemmalagets första mål då en rensning bakom mål träffade Bohm i hasorna och friställde Olofsson mitt framför Andrén. Ett välplacerat stolpe-in gav hemmapubliken lite att hoppas på inför den tredje perioden. Vi summerade andra som följer: 1-0 i mål, 12-5 i skott på mål och 3x2 utvisningsminuter för Växjö Lakers.

Tredje perioden sattes igång och redan efter 01:32 återtog Lakers tvåmålsledningen i matchen genom Emil Pettersson som skickade pucken distinkt i nätet bakom Armalis. Ett par minuter senare åkte Pettersson ut 2 minuter för en boarding, och Skellefteå satte upp högsta fart och Andrén fick verkligen slita hund mellan stolparna, men han hade bra hjälp utifrån, viljan att täcka skott och ligga i skottlinjen var stor. Trots allt fick vi se ett mål under utvisningen, det var Roman Horák som kom loss med pucken och satte 1-4 bakom Armalis 06:48. Precis minuten senare fick Ilari Melart en utvisning för en slashing, och hemmalaget skulle få spela 5-3. Skellefteå radade upp chanser men de riktigt vassa avsluten uteblev, eller rättare sagt, avvärjdes av vilt kämpande vitklädda spelare. Halva tredje perioden passerade och hemmalaget såg stressat ut och flera försök stoppades enkelt av Växjö, enkelt i den bemärkelsen att man låg på rätt sida och skar av tänkta puckvägar och passningar. Med knappa 7 minuter kvar var det riktigt nära för hemmalaget, pucken dansade runt lite i Andréns målgård, men slogs undan i sista sekunden. Med 05:14 så blev det lite handgemäng vilket fick till följd att domarna placerade 2 spelare från vardera laget på utvisningsbänken, Bohm och Shinnimin från Lakers, Burström och Wingerli från hemmalaget. Utvisningarna kvittades och vi hade fortsatt 5-5 på isen. Hemmalaget försökte få till ett mål framåt, men ikväll var Växjö Lakers för svåra och de sista minuterna blev ganska odramatiska, trots en sen utvisning med 39 sekunder kvar på Pontus Holmberg, så säkrade Lakers 3 poäng och klättrade ett par steg i tabellen. Matchens statistik skriver vi ihop som följer: 1-4 på måltavlan, skott på mål slutade 28-19, och utvisningsminuterna 2x2 för Skellefteå och 8x2 för Växjö Lakers.

Nästa hemmamatch är på lördag den 16 november då Färjestad kommer på besök. Det är dessutom familjefest så se till att säkra din plats för hela familjen: vlh.ebiljett.nu