Växjö Lakers mot Finland
Publicerad: 2012-08-27

Under måndagsmorgonen packade Växjö Lakers bussen för att ge sig iväg på ett veckolångt träningsläger i Finland. 

- Vi har bra erfarenhet av tripper till Finland. Det brukar bli bra träningsmatcher mot intensivt och skridskostarkt motstånd, säger Janne Karlsson strax innan avfärden. 

Förutom att fortsätta träna hårt är lägret ett bra tillfälle att svetsa samman laget ytterligare. Spelarna kommer umgås non-stop i en vecka. 

- Vi kommer gå igenom allt. Nu handlar det om att sätta saker på plats och få det att sitta i ryggmärgen, det är dit man vill komma. Vi ska bli ännu mer ett lag än vi var ifjol, även om vi givetvis ska ha plats för individuella prestationer, säger Janne. 

Har ni ett späckat schema?
- Ja, jag vill inte ha någon känsla av hotelldöd, speciellt inte eftersom vi bor ute på vischan. När vi inte spelar har vi dubbla fyspass och ispass. Det blir som att ligga i lumpen. 

Då blir det hård träning alltså?
- Vi vill få oss en genomkörare. Vi körde hårt förra veckan och vi vill fortsätta den här veckan. Vi kanske inte tränar lika hårt som förra veckan, men eftersom vi spelar tre matcher kommer det ta ordentligt ändå. Efter lägret har vi två veckor kvar till seriestart då vi kan träna bra och speeda upp oss, utan att bli för slitna. Det är en balansgång, men jag är inte orolig, vi är bra tränade. 

Totalt kommer tre matcher att spelas under veckan i Finland: först mot Ilves under onsdagen, och sedan mot Lukko under fredagen och Ässät under lördagen.

Ifjol var Växjö Lakers nykomlingar i Elitserien och var laget låg statusmässigt inför säsongen var svårt att värdera. Janne Karlsson menar att det inte är lätt i år heller, även om känslan är att det finns ett elitserietempo i truppen i år som kanske inte fanns ifjol.

- Det där är jättesvårt att säga. Vi är lite bättre skridskoåkare generellt i år om man ser spelare för spelare, men om vi blir bättre av det får vi se, det finns inga garantier. Jag vill att vi ska bli lite intensivare men ändå ha kontroll med pucken.

De finska lagen är intensiva, så det blir en bra värdemätare?
- De kör på bra, men sedan kan jag tycka att de inte är lika bra taktiskt drivna som många svenska lag. Men visst är de finska topplagen riktigt bra, vi kommer få några riktigt bra matcher, speciellt de två sista mot Lukko och Ässät. 

Redaktör Jonas Gustavsson