Rasmussen inför kvarten: "Galet tryck"
Publicerad: 2014-05-22

Dennis Rasmussen spelar just nu VM med Tre Kronor i Minsk och under torsdagskvällen väntar kvartsfinal mot hemmanationen Vitryssland.

Dennis Rasmussen blev inte anmäld till VM-premiären men kom sedan in i truppen och har spelat sedan dess. Och han stormtrivs med att lira med blågult på högsta internationella nivå. 

- Det är jävligt kul och bra drag här borta. Alla lag bara kör och det har varit roligt och böljande spel, meddelar Dennis från hotellrummet nere i Minsk. 

Som rumskompis har han Calgary Flames-proffset Mikael Backlund som han känner från hemstaden Västerås. 

- Vi känner varandra sedan innan så det blir mycket häng med honom, säger Dennis. 

- Vi spenderar mycket tid på hotellet, men tiden går snabbt. Vi är en del nere på stan och testar restauranger, bland annat. En dag spelade vi golf. Sedan har vi pingisbord på hotellet. Och jag har börjat kolla på serien Entourage som jag tycker är riktigt bra, så det är inga problem att fördriva tiden. 

Tre Kronor har tagit poäng i alla matcher - men det har inte varit någon lätt resa. VM har visat att nationer som på pappret är svagare har närmat sig stormakterna och det har bjudits på en och annan skräll. 

- Alltså, jag tycker att alla lag har gjort det bra. Det är inte så att de så kallade större lagen varit dåliga, utan jag tycker att det är de mindre nationerna som gjort det bra. De har spelat efter sin förmåga och sina resurser. När vi mötte Frankrike så körde de hårt, checkade högt och öste på offensivt. Jag är imponerad, säger Dennis. 

- Men jag tycker vi gjort det bra också. Svenska lag brukar vara bra på att hålla i pucken, komma med fart och ha bra passningsspel, och det tycker jag vi har haft. Vi har också några riktigt bra individuellt skickliga spelare och en vass målvakt, så det känns bra. Rollerna i laget har satt sig, men samtidigt tycker jag inte att vi haft någon match där vi varit riktigt, riktigt bra, så förhoppningsvis har vi de bästa matcherna framför oss. 

Växjö Lakers-centern har varit extraforward i alla matcher utom den sista, då han fick spela från start i fjärdeformationen med Nicklas Danielsson och Joel Lundqvist. Rasmussen har konsekvent matchats som ytter. 

- Det är ju ingen position som jag är van vid eller som jag spelat sedan tiden i juniorlandslaget, men det har känts helt okej. Det är inte helt lätt att komma in på olika positioner, men som sagt, det har varit okej. Jag har fått spela mycket box play vilket varit skoj, säger Dennis. 

- Att spela box play är ganska enkelt även om man inte får spela så mycket. Man behöver inte vara så kreativ utan det är bara in och köra, vinna pucken och arbeta av tid. Det är svårare att spela fem mot fem när det blir sporadiska byten, men å andra sidan är man hela tiden fräsch när man kommer in. 

Nu väntar slutspel för Sverige som i kvartsfinalen får en häftig resa - för måtståndet står hemmanationen Vitryssland som har ett kolossalt hemmastöd. 

- Det kommer bli en otroligt rolig match med galet tryck på läktaren. Vitryssland har haft fullsatt på varje match och har haft enormt publikstöd. Man kunde ju spela en sämre kvartsfinal om man säger så, säger Dennis.

- Vitryssland har gjort en bra turnering och har många bra spelare från NHL och KHL. Plus att de har en bra målvakt. Vi måste verkligen vara förberedda och ska vi ta oss vidare måste vi ta fram en riktigt bra insats. 

Vi väntar på ditt första VM-mål?
- Det gör jag också (haha). Jag har inte haft så många lägen men det är klart att jag försöker hänga dit pucken när jag får chansen. Jag får försöka skapa lite mer. 

Sveriges kvartsfinal mot Vitryssland spelas klockan 20.00 och sänds på TV4. 

Redaktör Jonas Gustavsson