Övertidsvinst efter jämn drabbning i Skellefteå
Publicerad: 2017-02-16

Efter 12 dagars långt speluppehåll väntade ikväll äntligen SHL-hockey för Växjö Lakers. Matchen i Skellefteå Kraft Arena skulle komma att bli precis så jämn och fartfylld som man kunde tro när ligans för tillfället bästa lag möttes.

Omgång 43 i SHL

Ikväll möttes serieledarna Växjö Lakers och Skellefteå AIK i Skellefteå Kraft Arena. Robert Rosén var tillbaka liksom Tuomas Kiiskinen i kvällens drabbning. Även återvändaren Jeff Tamberlini anslöt till truppen. 01:22 in i matchen åkte Jimmie Ericsson ut för en boarding och VLH fick spela powerplay. Efter endast 02:15 stänkte Emil Pettersson in en puck som Joni Ortio bara kände vinddraget av. 04:06 tilldömdes Skellefteå straff sedan Joakim Lindström gjorts ner i ett friläge. Lindström satte straffen och innan ens fem minuter hade gått så var det åter likaläge. Det var för övrigt Joakim Lindströms 100:e mål i SHL. Första perioden bjöd på en bra blandning av stabilitet och chanser åt båda håll. Tempot var överlag högt, och förutom Jimmie Ercssons boarding så var det inte mycket till fysiskt spel. Med 03:34 kvar på klockan åkte Eric Martinsson ut 2 minuter för en puck-out. En stor eloge ska VLH´s boxplayformation med nästan två minuter i benen då SAIK höll sig kvar i anfallszon hela powerplayet. Men killarna Reddox, Lundberg, Bohm och Josefsson gav sig inte, de kunde knappt åka men täckte skott och offrade det där allra sista, och klarade av att hålla nollan. 1-1 i period 1, skotten slutade 7-10, båda lagen hade en utvisning var.

Period 2 startade ungefär som den första slutade, hög fart och få misstag, men 03:26 passade Joakim Lindström helt fel och Dennis Everberg fick en gratischans framför Ortio. Dennis förvaltade den chansen väl och satte pucken i nätet. 1-2 på tavlan betydde detta. Prick 6 minuter spelade av andra så fick Joakim Lindström chansen att åtgärda sitt tidigare felpass, och i en tilltrasslad situation framför Joacim Eriksson så lyckades han peta in 2:an för hemmalaget. 12:53 spelat så fick hemmalaget ytterligare en chans till att gå upp i ledning, då Dennis Everberg åkte ut för roughing, men VLH´s boxplay var som vanligt bra och SAIK lyckas inte skapa så mycket. VLH tog återigen ledningen genom Olli Palola som rakade in en retur från Leinos skott på Ortio. 2-3 på tavlan. Med 18 sekunder kvar så fick SAIK ytterligare ett powerplay, då Adam Brodecki dragit på sig en interference. Perioden vinns av gästerna med 1-2, 7-12 i skottstatistiken och 0-2 i antal utvisningar.

Tredje perioden startade VLH i boxplay, men vi har ju en kontringsspecialist längst fram i boxen, och sin gamla vana trogen så åkte captain Liam Reddox ifrån alla och satte Lakers 4:e balja för kvällen endast 22 sekunder in i perioden. 01:30 åkte Calle Rosén på en tvåa för slashing, och 5-3-spel väntade under en kortare period. Men båda utvisningarna klarade Lakers av att hantera, och resultatet stod sig till 07:10 då Henrik Hetta får på en jättekanon rätt upp i nättaket bakom Joacim Eriksson. Strax innan hade Erik Josefsson en klingande ramträff, faktiskt ramträff nummer 32 i serien, Lakers leder även den ligan. Sista halvan av tredje perioden märktes det en liten upptrappning av intensiteten, SAIK låg på och skapade lite mer chanser än tidigare, och VLH fick försvara sig lite mer. Publiken tände också till lite och skapade lite stämning i en hall som varit ganska tyst dittills. Helt plötsligt blev det väldigt hett runt Joacim Erikssons bur, och VLH fick försvara sig ordentligt. Men det höll inte riktigt ända in till slut. Med 2:38 sekunder kvar så tappade VLH markeringen på Bud Holloway, som kvitterade till 4-4. Joacim Eriksson gör en kanonräddning med bara 42 sekunder kvar av tredje. 4-4 efter full tid och förlängning väntar.

Förlängningsperioden var som vanligt fartfylld, och Djuse-Calof fick ett friläge som Calof bommade, och anfallet efter så serverade Olli Palola Ville Leino som bara hade att raka in pucken. Extrapoängen hem till Småland!

Matchen slutar 4-5, och 33-29 i skott och 1-4 i antal utvisningar.