Härlig vinst hemma i Vida
Publicerad: 2020-10-17
Dagens match mot Brynäs började tveksamt och målsnålt, men Lakers tog tag i det och i tredje kunde man genom en stark insats av bland andra Pettersson, Drury och Källgren ta 3 nya poäng.

Första perioden inleddes med ett ganska öppet spel och chanser på båda hållen. Både Erik Källgren och Viktor Andrén i Brynäskassen fick vara på tå från start. Lagen fortsatte byta anfall med varandra, Lakers lyckades trycka fast motståndarna emellanåt i deras zon, och man kom till ett par avslut men det var oftast med fri sikt för Andrén. Man måste ta sig in framför mål på ett bättre sätt framöver. Brynäs lyckades också bita sig fast i Lakers zon ett par gånger, men man kom inte lika lätt till avslut vilket också skottstatistiken vid halvtid skvallrade om, 10-2 till Lakers fördel.

Efter powerbreak så blev det dags för matchens första utvisning. Simon Bertilsson åkte ut 13:59 för en interference, och Lakers fick möjlighet att ställa upp ett organiserat anfallsspel. Men Brynäs läste av passningsvägarna bra och gav inte hemmalaget någon större frihet att ställa upp. Efter att Brynäs blivit fulltaliga igen pressade de på lite offensivt och lite tumult uppstod framför Källgren. Marcus Sylvegård fick sätta sig två minuter för en fasthållning med knappa 3 minuter kvar. Den farligaste målchansen stod dock Jack Drury för, som fick en gratischans mot Andrén, men Lakers blev fulltaliga och perioden tog slut med siffrorna: 0-0, skotten slutade 12-6 och utvisningarna 1x2 minuter för vardera laget.

Andra perioden började med lite övertag för Brynäs, Lakers var lite på hälarna och efter 02:24 visades Fredrik Karlström ut för en slashing, och gästerna fick spela powerplay. Tuff inledning för våra killar alltså. Men defensiven fungerade precis så bra som den gjort överlag under denna säsongen, och Brynäs hade inget att hämta trots sitt övertag. Efter Lakers blivit fulltaliga igen så satte man upp ett par fina anfall, och Jakob Forsbacka-Karlsson hittade pucken vid långsargen och petade in den i mitten där Teemu Eronen kom direkt från byte och la en handledare som hittade hela vägen fram och in i mål strax över hjälmen på Andrén. Målet kom efter 7 minuters spel.

Efter Lakers ledningsmål var det dock Brynäs som åter tog tag i pucken och Växjö fick slå ifrån sig mer eller mindre på måfå. Gästerna vann också flera närkamper och det kändes som att en kvittering låg nära till hands. Men Växjö bytte in Pontus Holmbergs kedja, med Sylvegård och Karlström, och de satte direkt press i anfallszon, men Karlström åkte på en interference och den offensiven kom av sig.

Brynäs ställde upp till powerplay-spel och man behövde bara 14 sekunder på sig för att kvittera genom Tomi Sallinen som trädde in pucken i taket bakom Kellgren. Kvitteringen kom 12:34 och Lakers blev fulltaliga igen. Efter kvitteringen återgick lagen att byta chanser med varandra, men åter hittade domarna en slashingsutvisning, denna gången var det Jack Drury som fick sitta två minuter på bänken efter 18:19 spelat. Perioden tog slut innan Brynäs hann sätta upp något organiserat spel, och inför tredje perioden såg siffrorna ut som följer: 1-1 i mål, 13-8 i skott på mål och 3x2 minuters utvisning för Lakers, gästerna klarade sig undan botbänken denna period.

Tredje perioden drog igång med en man mer på isen för Brynäs del, dock bara i 18 sekunder. Och Drury var åter på isen innan vi ens han blinka. Spelmässigt var det väl ingen höjdarinledninge på denna tredje period, mycket slumppuckar och dåliga passningar från båda lagen gjorde det sönderhackat med avblåsningar och fastlåsta situationer. Brynäs parkerade sig i Lakers zon, och Växjö kunde inte byta och man slog icing efter icing. Till slut kunde man få in lite nya spelare i alla fall och en av dem var Fredrik Karlström, som gick till kontring på egen hand och satte pucken säkert bakom Andrén och noterades för sitt fjärde mål för säsongen. Det behövde vi verkligen för Brynäs var riktigt nära att få in pucken under sin offensiv.

Efter målet så gick Brynäs hårdare framåt, och det öppnade sig lite bakåt. Emil Pettersson utnyttjade detta på bästa sätt genom en puck i första krysset efter en fin passning från Drury. En misstänkt offsidesituation ledde till lite frustration bland Brynäs spelare och ledare, men målet var godkänt. Strax efter Lakers mål så blev det lite gurgel och en dubbelutvisning på Robert Rosén och Niclas Andersén. Spel 4-4 och lite mer isyta passade visst Emil Pettersson bra. Han vann pucken i en sargduell och tog sig mot mål och vispade upp trissan i nättaket och 4-1 på måltavlan efter 11:21 spelat. Förra målet gjorde han 09:52, bara 1:30 mellan målen alltså och skönt för Emil att komma igång med produktionen.

Med 5 minuter kvar fick vi en avvaktande utvisning på en Brynässpelare, och Kellgren lämnade kassen en kort stund, men utvisningen på Simon Bertilsson verkställdes och powerplay väntade för Växjö. Under powerplay drog Brynäs på sig ytterligare en tvåa, men innan den verkställdes så stod det 5-1 på tavlan sedan Pontus Holmberg hittade krysset relativt obevakad mitt i slottet. Två nya minuter powerplay alltså, och Brynäs såg ganska uppgivna ut. Lakers fick ett par chanser till men inga fler noteringar i målprotokollet, utan matchen slutade 5-1, och resterande statistik blev: 38-23 i skott på mål, och 5x2 minuters utvisning för Växjö, och 4x2 minuter för gästerna.

Nästa hemmamatch är på torsdag den 22/10 kl 19:00 mot Malmö Redhawks, följ gärna matchen på Cmore eller via sociala medier om du inte har turen att komma över någon biljett!