Matchens profil: Janne Karlsson
Publicerad: 2011-09-17

Janne Karlsson har blivit en tränarprofil, inte bara i Växjö utan i hela hockeysverige. En av anledningarna är hans frispråkighet och mod att säga vad han tycker.

– Jo, jag vågar säga vad jag tycker och tänker, säger Janne.

– Jag tycker inte att det är så farligt och det är ingenting jag tänker på. Det är en krass värld vi håller på med och när det händer saker så händer det på några sekunder, och då gäller det att agera. Du måste tro på att du kan vända ett läge som ser hopplöst ut, men man måste försöka och få det att verka trovärdigt. Från början var det kanske svårt att bli accepterad men man har ett synsätt som man tror på, och då måste man köra på den linjen. Utan att vara elak så är jag ganska rak i min kommunikation.

Raka besked alltså. Men att våga stå för sina åsikter och ge raka besked även i motgång är något som tagit tid att bygga upp.

– Ibland är det svårt att hålla det man säger, just det här med att våga gå på sin instinkt och lita på sin känsla fast andra kan tycka det jag säger är konstigt. Men jag känner att jag kommit dit nu, att jag vågar hålla fast vid min linje. Jag är inte rädd att hamna i blåsväder utan jag litar på min känsla, säger Janne.

Hockeyn har varit en röd tråd i Janne Karlssons liv och att bli tränare var inget svårt val.

– Vad ska man göra när man inte duger som spelare längre? (haha) Jag tycker att ishockey är kul helt enkelt. Sedan har aldrig haft några drömmar om elitserien som tränare, det är mer på slutet man fått lite mer mål och fått se vilken nivå man kan och vill vara på.

Känns ishockeyn som en trygg värld eftersom det är den du känner till?
– Ja, det tror jag, jag känner mig trygg där i alla fall. Att jag blev tränade hade nog lita att göra med att jag var rädd att släppa den värld som jag vuxit upp i.

Har du gjort något annat än att syssla med ishockey?
– Jag har varit brandman, fastighetsmäklare och jag har jobbat med ett bredbandsbolag. Jag kan ingenting om IT, men jag jobbade med det ändå (haha). 

Vad gör du när du inte tänker ishockey?
– Under säsong är det bara ishockey. Det är omöjligt att tänka på något annat. Jag försöker att träna en del jag behöver tömma hjärnan. Och hitta på saker med familjen. När jag är mitt i hockeyn är jag kanske inte så kul att umgås med, man är ganska väck och går i sin egen bubbla.

Vad driver dig som ledare?
– Det är att vinna. Eller att inte förlora.

Är det skillnad på att vinna eller att inte förlora?
– Nja, egentligen inte. Men rädslan att förlora driver mig mer än längtan efter att vinna. På något sätt så kan en rädsla skapa en större känsla vilket gör att man blir mer skärpt.

Så gott som alla tankar kretsar alltså kring ishockeyn och Janne Karlsson menar också att tankar i ishockey är viktigt.

– All idrott är 90 % mentalt spel för mig. Det är därför David kan slå Goliat. Jag tror inte de flesta har en susning om hur mycket det mentala spelar in, säger han.

– Det mentala är allt. Kan du inte hävda dig mentalt har du inte en chans. Du måste våga orka vara med i tanken, annars går det inte.

Även om Janne Karlsson har svårt att släppa ishockeyn under vardagen så vill han inte göra något annat än det han gör nu.

– Jag jobbar med min hobby, och även om det är jobbigt ibland så finns det inget roligare. Mitt jobb är ett privilegium.

Redaktör Jonas Gustavsson