Henrik Evertsson: "Han får sluta på topp"
Publicerad: 2014-06-10

Veteranen och ikonen Johan Markusson lägger Växjö Lakers-skridskorna på hyllan - och sportchefen Henrik Evertsson hyllar kaptenen. 

- Man unnar alla att sluta på topp men alla får inte ynnesten att göra det. "Mackan" får göra det. Den gångna säsongen är kanske hans bästa säsong spelmässigt någonsin, i alla fall relativt sett den höga nivån han spelade på med slutspel i SHL. En väldigt värdigt slut på en fantastisk hockeykarriär, säger Henrik Evertsson om Johan Markussons hockeypensionering. 

Markussons resa från allsvensk spelare till SHL-spelare är imponerande. 

- På det sättet som "Mackan", i den här åldern, transformerade sig från allsvensk veteran till SHL-spelare är fantastisk, och jag tror inte folk i allmänhet förstår hur svårt det är. Man kan ju se hur många som misslyckats. "Mackan" avslutade som en fullskalig SHL-spelare som inte behövde göra några ursäkter för något, han spelade verkligen på SHL-nivå. Det är otroligt starkt, säger Evertsson och härrör till kaptenens vinnarskalle.

- Vinnarskalle är ett missbrukat ord, ofta översätter man det med att när någon förlorar och blir förbannad så är man en vinnarskalle, men det handlar inte om det. "Mackan" är verkligen en vinnarskalle. En vinnarskalle kan förlora, men han vill inte göra det igen utan han går därifrån för att bli bättre, och det är precis vad "Mackan" har gjort. Han har kunnat ta sitt spel till nästa nivå, han har gjort samma saker i SHL som han gjorde i allsvenskan. Han har översatt sitt spel och det gör en vinnarskalle. 

Johan Markusson hann med nio säsonger och 417 matcher i Växjö Lakers mundering. 

Forwardens adelsmärke har varit kraften, inställningen och det fysiska spelet. 

- Det var därför han och Martin Romö kom hit 2005. Vi var ett mjukt gäng, det är bara att erkänna. Vi hade många skickliga spelare, men detta Växjö Lakers som vi ser idag började byggas när Markusson och Romö kom in i klubben, och "Mackan" har burit det hela vägen. Allt från träningsvilja till framförallt inställningen. Han är hänsynslös både mot sig själv och andra, säger Henrik Evertsson och tackar Markusson för allt han gjort för klubben. 

- "Mackan" har varit otroligt viktig för oss och det blir en stor utmaning för oss att ta hans ledarskap vidare så att det genomsyrar gruppen fortsättningsvis också, men då genom andra människor. Alla som är i laget idag har blivit uppfostrade av honom vilket gör att vi har en väldigt bra grupp och det finns bra kandidater att ta över facklan efter honom. Sedan går det inte att uppskatta nog allt som han bidragit med, framförallt med sin fantastiska inställning. Han har spelat genom så många skador att man inte ens kan komma ihåg alla. Vi är otroligt tacksamma över det som Johan gjort för klubben. 

Redaktör Jonas Gustavsson