Vinst efter OT mot Malmö
Publicerad: 2020-09-10
Fart och fläkt och många mål i Malmö Arena, Växjös första träningsmatch mot Malmö slutade lika och sedan vinst till Växjö i OT. Vi fick se en hel del fina individuella prestationer, ett hattrick, små marginaler och även bra spel i special teams.

Hemmalaget startade aggressivt och skapade ett riktigt tumult framför Viktor Fasth redan i den första minuten. Växjö tog tag i det och skapade även de lite chanser men det var Malmö som stod för merparten av puckinnehavet. Trots Malmös intensitet det var Växjö Lakers som tog ledningen i matchen efter 05:14. Det var Teemu Eronen som hittade Ludvig Nilsson på bortre och Ludde fick göra sin första balja för säsongen. Skönt efter den öppning som Malmö hade fått till. Men Fredrik Händemark ville annat och satte kvitteringen 08:28 efter att ha forcerat Växjöförsvaret helt på egen hand. Dryga minuten senare så tog Malmö ledningen efter ett snabbt handledsskott från Pontus Westerholm 09:55. Svaret från de småländska skogarna kom ganska omgående. Richard Gynge stod rätt placerad framför Lars Volden och plockade upp en passning, vände runt och gjorde inga misstag utan vi hade 2-2 på tavlan efter 10:18 spelat. Det var lite känslor på isen och Lakers åkte på första utvisningen då Josefsson åkte ut för en hakning knappa minuten efter kvitteringen. Lakers boxplay var bra, Malmö kom bara till ett riktigt farligt avslut och i samband med det åkte Pontus Westerholm ut för en crosschecking. Spel 4-4 och då fick Christoffer Forsberg skriva in sig i målprotokollet då han på tennis jonglerade in en retur från Fasth. 3-2 till Malmö 12:35. Lagen bytte chanser med varandra ett tag efter utvisningarna, fram till 15:35 då senaste målgöraren i Malmö fick sätta sig två minuter för avsiktligt fördröjande av spel. Och det blev dyrt för hemmalaget, Jack Drury justerade in siktet och sprätte in sitt andra mål i Lakerströjan ovanför Voldens högra axel. 6 mål i första perioden så här långt. Tim Erixon gjorde sig sedan skyldig till en 2:a för en crosschecking, men Lakers gjorde ett ok boxplay, och Viktor Fasth gjorde ett par riktigt fina ingripanden. Perioden slutade 3-3 i mål, 15-10 i skott på mål och vars 2x2 minuters utvisning för båda lagen.

Andra perioden började i ett raskt tempo, och lite ombytta roller, nu var det Lakers som stod för det mesta som hände på isen. Malmö och Linus Cronholm hamnade på efterkälken och drog på sig en utvisning 04:16 in i perioden. Lakers powerplay präglades av ganska många avslut men inget som gav någon pinne i protokollet. I spel 5-5 så var det fortfarande ett högt tempo, men lite mindre precision. Pucken studsade och hoppade stundtals och det var svårt att förutse vart den skulle hamna. Strax innan halva perioden drog sig Hardy Häman Aktell på sig en interference-utvisning och vi fick se ett riktigt bra boxplay från Lakers. Malmö fick inte många sekunders uppställt spel på de två minuterna, men efter det att Häman Aktell kommit in på isen igen tryckte Malmö på, och det är ju långt till båset i andra som bekant, vilket betydde att det var ett antal stumma ben som till slut fick hoppa in i avbytarbåset sedan Växjö väl fått tag på pucken och fått den ur zon. Vi hann väl knappt andas ut innan det var dags för nästa boxplay då Tim Erixon rensade puck och fick den på högkant och skickade den ut över plexit. 2 minuter för puck-out med dryga fem minuter kvar av perioden. Denna gången orkade inte Lakers stå emot, med endast 6 sekunder kvar av powerplay tryckte Emil Sylvegård in trissan bakom Fasth. Perioden avslutades med ett par chanser åt vardera håll, men vi kunde summera periodens resultat till 1-0 i mål, 5-8 i skott på mål och 1x2 minuters utvisning för Malmö och 2x2 minuter för Växjö Lakers.

Tredje perioden drog igång och åter var det hemmalaget som vägde tyngst. Malmö pressade på ordentligt inledningsvis och det var fortsättningsvis heta känslor. Vi fick en dubbelutvisning för fasthållning på Lars Bryggman och Richard Gynge efter 03:41. I spel 4-4 så klev Carl Persson fram och satte 5-3 till hemmalaget. Lakers flyttade upp spelet lite högre i banan, och pressade på för en reducering. Häman Aktell och Gynge väggspelade lite och Gynge vispade upp en riktig raket i nättaket bakom en chanslös Volden. Tid för målet 06:33. Jack Drury gick på genombrott och fick med sig en utvisning på Carl Persson, och Lakers fick chansen att kvittera i powerplay. Men Växjö hade svårt inledningsvis att komma till uppställt spel, Malmöboxen låg nära och gav inte mycket utrymme att spela på. Hemmalaget blev fulltaliga igen och kampen fortsatte. Men Malmö stod upp bra och hade också en något vassare offensiv. När Växjö väl kom upp i anfallszon så blev de oftast ganska snabbt avväpnade. Men chansen kom med 07:16 kvar då Emil Sylvegård blev utvisad för en interference, och Jesper Jensen Aabo snackade till sig ytterligare en utvisning så vi skulle få 5-3 spel i 2 minuter och en gyllene chans att kvittera. Det var flera chanser som var riktigt, riktigt nära, men Malmö klarade av anstormningen och det återstod bara 5 minuter kvar av matchen. Jack Drury åkte ut för en slashing 15:04 och ytterligare ett boxplay skulle klaras av. Lakers fixade även detta numerära underläge, och ställde sedan om för jakten på kvitteringspucken. Med 1:17 kvar lämnade Fasth buren för spel 6-5, och det var flera tillfällen som det var nära nära. Med endast 0,03 (!) sekunder kvar på matchklockan klev Gynge fram och stänkte in sitt hattrick i främre krysset och fixade likaläge och förlängning.

I förlängningen så skrinnade sig Emil Forslund fri och Jensen Aabo blev tvungen att ta till ojusta medel för att få stopp på sin motståndare och fick sitta två minuter för det. Sam Hallam tog time-out och drog upp riktlinjerna inför 4-3 spelet och satte in Persson, Pettersson, Gynge och Rosén. Gynge klev fram och sprätte iväg pucken igen, men denna gången i stolpen! Men vi fick ett avgörande Jack Drury noterades som tvåmålsskytt med 2,4 sekunder kvar av förlängningen.

Matchen i siffror då: 5-6 efter OT, 28-32 i skott på mål och 8x2 minuters utvisning för Malmö respektive 6x2 minuter för Växjö Lakers.

Lördag den 12/9 kl 18:00 går bussen till Östergötland och Linköping står för motståndet, följ gärna matchen på Cmore eller via sociala medier.