Inför Liberec – Växjö
Publicerad: 2018-01-09
Inför
Liberec är det sista hindret för Växjö från en historisk Champions Hockey League-final. Ikväll spelas den första semifinalen av två mot det tjeckiska laget.

Precis som under fjolårssäsongen är Växjö i semifinal i Champions Hockey League och återigen är det tjeckiskt motstånd som väntar. Under säsongen som gick mötte Lakers Sparta Prag i semifinal och föll till slut med 2-6 efter de två matcherna.

För att Växjö ska ta sig till en historisk Champions Hockey League-final så behöver man besegra tjeckiska Liberec över två matcher, där den första matchen går av stapeln ikväll i Tjeckien.

Växjö tog sig enkelt till slutspel efter att ha vunnit sin grupp och spelat in 14 poäng på sex matcher. Lakers vann fem av sex gruppspelsmatcher och åkte således endast på en förlust.

När det vankades åttondelsfinal ställdes man mot Red Bull Salzburg. Österrikarna vann hemmamatchen med uddamålet 2-1, men när de båda lagen möttes i Växjö vände Lakers på steken och vann med 5-3, totalt 6-5, hemma i VIDA Arena.

I kvartsfinalen var det dags för schweiziskt motstånd där Lakers återigen föll med uddamålet, 2-3, i den första matchen som spelades på bortais. I VIDA Arena lyckades Växjö vinna med 4-2 och vann, precis som i åttondelsfinalen, med uddamålet 6-5 totalt.

Semifinalmotståndaren, Liberec, blev tvåa i Lakers grupp med tio inspelade poäng på sex matcher. Laget vann tre matcher och förlorade tre, varav den ena förlusten tillkom efter övertid mot Växjö.

I den efterföljande åttondelsfinalen ställdes man mot Frölunda. Hemmamatchen förlorade Liberec med uddamålet 2-3 och satte sig på så vis i ett tufft läge inför returen i Göteborg. Tjeckerna lyckades dock vinna med 5-4 och tvingade fram en förlängning där Liberec avgjorde i powerplay redan efter 1.01.

I kvartsfinalen väntade schweiziska ZSC Lions och återigen slutade ställningen helt jämnt efter två matcher och fick avgöras efter förlängning/straffar. Båda lagen vann en varsin bortamatch med blott 1-0 och den totala ställningen blev således 1-1. Den avgörande matchen, som spelades i Schweiz, gick till förlängning, som slutade mållöst, och senare straffar. Under straffläggningen satte Martin Bakos det matchvinnande målet och skickade Liberec till CHL-semifinal.

Växjö och Liberec har mötts två gånger tidigare under säsongen där Lakers lyckades vinna båda matcherna. Liberec vände 0-2 till 3-2 i hemmamötet mot Växjö, men i den tredje perioden kvitterade Elias Pettersson och tog matchen till förlängning. Väl under övertiden avgjorde Robert Rosén för gästerna.

När de båda lagen möttes i VIDA Arena vann Lakers med tennissiffrorna 6-3. Jonas Röndbjerg noterades för två av Växjös mål medan Pontus Netterberg, Elias Pettersson, Eric Martinsson och Robert Rosén gjorde övriga Lakers-mål i matchen.

Kvällens match spelas i Home Credit Arena, Tjeckien, med nedsläpp 17.30 svensk tid.