• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 11 Februari Feb
Torsdag Tor 13 Februari Feb
Lördag Lör 15 Februari Feb
Tisdag Tis 18 Februari Feb
Torsdag Tor 20 Februari Feb
Lördag Lör 22 Februari Feb
Tisdag Tis 25 Februari Feb
Torsdag Tor 27 Februari Feb
Lördag Lör 29 Februari Feb
Tisdag Tis 3 Mars Mar
Torsdag Tor 5 Mars Mar
Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 15 Augusti Aug
Tisdag Tis 18 Augusti Aug
Torsdag Tor 27 Augusti Aug
Fredag Fre 28 Augusti Aug
Tisdag Tis 8 September Sep
Torsdag Tor 10 September Sep
Lördag Lör 12 September Sep
Lördag Lör 19 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep
Lördag Lör 26 September Sep
Torsdag Tor 1 Oktober Okt
Lördag Lör 3 Oktober Okt
Torsdag Tor 8 Oktober Okt
Lördag Lör 10 Oktober Okt

Utbytesstudenter på besök i VIDA Arena

21 februari 2018 08:30
Nyhet

I samband med Växjö Lakers hemmamatch mot Luleå HF besökte årets utbytesstudenter från Linnéuniversitetets Coaching och Sport Management-program VIDA Arena för att uppleva hockey för första gången!


Linnéuniversitetet har sedan ett flertal år samverkan med Stellenbosch University utanför Kapstaden i Sydafrika. Det finns ett samarbete på flera plan som exempelvis handlar om student- och lärarutbyte och idrottsforskning. En del i samarbetet är ett s.k. short-courses utbyte som innebär att en studentgrupp från Sydafrika, normalt 12 studenter, kommer till Linnéuniversitetet för utbildning m.m. under tre veckor. Motsvarande åker en studentgrupp från Linnéuniversitetets Coaching och Sport Management program till Stellenbosch för tre veckors utbildning.

- Under dessa tre veckor svarar det mottagande lärosätet för all undervisning samt att man erbjuder gästande studenter att få ta del av den idrotts-, fritids- och skolkultur som råder. I detta sammanhang är det givet att man som sydafrikansk student får ta del av, och i vissa sammanhang också prova på, våra svenska vinteridrotter. En höjdare är inte minst att få besöka VIDA Arena och se Lakers spela SHL-hockey, berättar Universitetslektor Mats Glemne.

Claire van Zyl och Jean DeWet var två av utbytesstudenterna som i en intervju nedan ger sin bild av ishockey som sport samt besöket i Sverige, Växjö och inte minst VIDA Arena.

Var det första gången ni var på en ishockeymatch?
- Ja, det stämmer och vi älskade varje sekund!

Vad tyckte ni om ishockey som sport?
- Ishockey är definitivt en sport för ”adrenalin junkies”. Jag älskar hur snabbt och tekniskt spelet är. Spelarna måste verkligen vara extremt begåvade, säger Claire.

- Jag tycker att ishockey verkar vara en mycket dynamisk sport. Jag förstod inte alla regler men strategin i kombination med alla regler gör det till en svår idrott, säger Jean.

Vad tyckte ni om VIDA Arena, atmosfären och fansen?
- VIDA Arena sätter verkligen stämningen på topp för att man ska få en spännande upplevelse under matcherna, blinkande lampor, kiss cam med mera - vi blev definitivt underhållna! Jag älskade hejarklacken. De borde definitivt få en medalj för att stå och heja hela spelets gång, säger Claire.

- Ja, jag håller med! Spelarentrén som Växjö Lakers gör är magisk. Musik och ljus skapar verkligen en otrolig atmosfär och fansens hejande fick mig verkligen hypad, fortsätter Jean.

Skulle ni vilja gå på hockey igen?
- Ja, utan tvekan! Jag blev jättebesviken när jag insåg att vi missade den andra hemmamatchen under vår vistelse i Växjö, säger Claire.

- Jag kan med 100% säkerhet säga att jag gärna skulle vilja se en Lakers-match igen, fyller Jean i.

Ni har också fått prova på att åka skridskor, hur var det?
- Det var såklart jätteroligt och hysteriskt. Vi hjälpte varandra en hel del, många hade inte åkt skridskor förut så vi skrattade ganska mycket åt varandra. Några testade till och med på ishockey men såg knappast ut som några proffs, skrattar Claire.

- Det var ganska svårt till en början men på slutet blev mina fötter lite bättre. Jag försökte mig på att hålla i en hockeyklubba och dribbla lite med en puck men då tappade jag balansen helt. Jag fick verkligen stor respekt för vilken talang och träning som krävs för att bli hockeyspelare, säger Sean.

Avslutningsvis, hur har det varit att besöka Sverige och Växjö?
- Det har verkligen varit en oförglömlig erfarenhet. Sverige och Växjö liknade ingenting jag kunnat föreställa mig men överträffade verkligen mina förväntningar. Dock saknade jag solen en del men det var en ”ögonöppnare” att få uppleva extrem kyla. Vi har blivit väldigt bra omhändertagna av våra värdar här i Växjö, säger Claire.

- Jag har haft en tre fantastiska veckor här i Sverige! Det har varit så trevligt att uppleva människorna och kulturen här och se hur samhället fungerar här jämfört med Sydafrika. Växjö är och kommer vara en speciell stad för mig, jag kommer alltid minnas min tid här, säger Jean.