Liam Reddox stor hjälte mot HV 71
Publicerad: 2017-10-28
Säsongens första Smålandsderby blev som ett derby ska vara. Målsnålt, nervöst och tätt. Men ett fullsatt VIDA Arena fick se hemmalagets lagkapten Liam Reddox avgöra i förlängningen när Växjö vann med 2-1 och visade att Växjö Lakers just nu är bäst i Småland!

Vi får en härlig inramning från start i säsongens första Smålandsderby! Och bägge lagen svarar publiken med att komma ut med bra fart under skridskorna och hög fart på pucken. Andrew Calof får ett bra läge för Växjö efter 3 minuter men skottet högt över Fredrik Petterson-Wentzel, och Mattias Tedenby får en bra chans rakt framför Viktor Fasth, men Fasth är bra med i sidledsförflyttningen och räddar. Spelet fortsätter att vara ganska så öppet och böljar fram och tillbaka över banan fram till powerbreaket. Spelet fortsätter att bölja även om hemmalaget är lite bättre, men HV är bra i egen zon och släpper inte till några större chanser. Vi får en mållös första period i VIDA Arena. Inga utvisningar heller att rapportera om, skotten är också helt jämna, 6-6.

Det är HV 71 som kommer ut och är det bättre laget i andra perioden och Växjö står lite på hälarna. Men efter 5:48 drar gästernas Marc Zanetti på sig en crosschecking och powerplay för Växjö. Växjö sätter press mot gästernas box, men kommer inte till dom riktigt heta lägena och Zanetti åter på isen och spel 5 mot 5 igen. Efter 8:30 åker Växjö på ett lagstraff för 6 man på isen, och HV får sitt första powerplay för kvällen. Hv sätter upp ett jättebra powerplay, och har en styrning i stolpen, men pucken studsar bakom Viktor Fasth, och ut. Men Växjö fortsätter visa fin form i boxplay och är åter fulltagliga igen. Efter 13:53 åker gästernas Dylan Reese ut 2 minuter för crosschecking och nytt powerplay för Växjö. Och nu skulle vi derbyts första mål, och det från hemmalaget! Hemmalaget rullar snyggt runt pucken från Elias Pettersson, ner till den förlänga mållinjen till Tuomas Kiiskinen som skickar den genom gästernas box till vänstersidan där Robert Rosén dyker upp och trycker dit 1-0 vid tiden 14:43. Hv skulle dock kvittera matchen efter 18:45. HV vinner en puck högt i Växjös zon, pucken hamnar hos Sebastian Wännström som siktar in sig mitt i slottet och prickskjuter in 1-1 till vänster om Viktor Fasth. Assist på kvitteringen får Mattias Tedenby. Det är det sista vi ser i andra perioden. Fortsatt likaläge inför tredje perioden och skotten i andra vinner HV med 5-8.

Återigen är det gästerna som kommer ut lite hetare i tredje perioden, åker lite mer skridskor, lite hetare i närkamperna och Växjö kämpar för att ta sig in i spelet. HV är klart bättre i spelet fram tills powerbreaket. Efter drygt 12 minuter får Växjö en kontring där Robert Rosén får ett kanonläge, men avslutet går i ribban och upp i skyddsnätet. Efter 16:11 är det HV 71 som räknar fel och blir 6 man på isen och Växjö får ett bra läge i powerplay. Men Växjö får inte upp någon fart i sitt powerplay och HV är fulltagliga igen utan några problem. Och ett fullsatt VIDA Arena får inte se något avgörande under ordinarie speltid utan matchen går till förlängning. Skotten i den tredje perioden slutar 9-7 till Växjö Lakers.

En avvaktande inledning på förlängningen trots spel 3 mot 3. Men efter 2:40 exploderar merparten av VIDA Arena! Brendan Shinnimin skickar in pucken mot mål och där dyker Liam Reddox upp och avgör matchen till 2-1! Även Linus Högberg noteras för assist på avgörandet. Skotten i förlängningen slutar 2-1.