Ett stort steg för J20-laget
Publicerad: 2012-03-14

Det var inte bara a-laget som tog steget upp i den högsta divisionen den här säsongen - det har också Växjö Lakers juniorlag gjort.

Och liksom för a-laget så har det varit en stor omställning för J20-laget. 

- Resorna och mängden matcher är den stora skillnaden, vilket påverkar både fysiskt och mentalt, säger J20-tränaren Johan Thelin.

- Vi har haft dubbelt så många matcher i år jämfört med ifjol. Och ifjol sov vi aldrig över någonstans, i år har vi varit ute på flera bortaresor över flera dagar. Så visst har det varit en omställning. 

Men det är inte bara allt runtomkring som snäppats upp, spelet på isen håller en helt annan nivå än i J20 Elit. Serien i J20 SuperElit är jämn och tuff. 

- Javisst är det så. Förra året kunde man åka på ena skridskon ibland eftersom vissa lag var så dåliga, men så är det inte i SuperElit. Man brukar säga att juniorhockeyn är så fartfylld och intensiv, men det upplevde jag inte i J20 Elit, men så är det verkligen i J20 SuperElit. Det är en fantastisk energi och intensitet.

Går det pränta in någon taktik hos spelarna?
- Man får inte kväva grabbarna utan man måste våga släppa på tyglarna och låta dem köra. Till viss del måste man hitta en väg skola in dem taktiskt, givetvis, men man måste ändå våga nyttja energin som sprutar. Någonstans handlar det om att förbereda spelarna på seniorhockeyn, med många matcher, resor och spelsystem, men energin måste få leva också.

Hur skulle du beskriva ishockeyn i SuperElit?
- Även om det går snabbt och är intensivt så är det mycket teknik inblandat, det är inte bara tuta och köra. Vi har stora rinkar i Sverige men detta är nära den transatlantiska ishockeyn med mycket driv på mål och skott ur alla möjliga vinklar. Det är transatlantisk hockey på europeiska mått, skulle man kunna säga. De här killarna som är riktigt tekniska får problem om de inte är tillräckligt bra på skridskorna - skridskoåkningen är det viktigaste i den här snabba serien. 

J20 SuperElit är indelat i två delar. Under hösten spelas södra och norra serien, och de fem bästa lagen i respektive serie spelar i en topp-10-serie efter jul. Samtliga de tio lagen är kvalificerade för slutspel, och gör under våren upp om den inbördes ordningen. 

Lagen som inte tar sig till topp-10 spelar en fortsättningsserie. Växjö Lakers blev sist i SuperElit Södra under hösten och fick således spela fortsättningsserien - men väl där var man ett annat lag och slogs om en slutspelsplats (en sjätteplats krävdes) in i det sista, 

- Skillnaden för oss och a-laget är att vi kunde gå in i serien på ett avslappnat sätt, eftersom vi poängmässigt skulle nollställas efter jul. Vi kunde testa spelare och låta många spela under hösten, för att killarna skulle få känna på det här. Jag är väldigt nöjd med de 30 matcherna under hösten där vi fick känna på tempen i serien, det gav oss mycket inför våren, säger Thelin.

Ni testade en del - men vad är förklaringen till de uteblivna resultaten under hösten?
- Många av våra killar hade inte spelat i SuperElit innan, och det är en stor omställning. Men det handlade om andra saker också. I början var det för stor respekt. Man ska ha respekt för motståndare, men vi bad nästan om ursäkt för att vara på isen mot storlagen. Vi tog inte för oss alls. Men efter jul så tog vi tag i det och vågade stå upp. Vi hade också en inkörssträcka med vårt försvarsspel. 

Eftersom Växjö Lakers spelar i Elitserien kan J20-laget inte åka ur SuperElit eftersom varje elitserielag har en friplats i SuperElit. 

Men trots att Växjö Lakers var nykomling höll man sig alltså kvar för egen maskin. 

- Vi var inget bottenlag med dålig nivå, och höll oss kvar utan fallskärm. Vi visade de andra klubbarna att vi är att räkna med redan nu, säger Thelin. 

- Nästa steg är att ta oss till topp-10-serien, men det är tuff konkurrens för att ta sig dit.

Så det är en godkänd första säsong i SuperElit?
- Det är absolut en godkänd debutsäsong. Vi lyckades med det vi pratade om. Vi fick många att känna sig trygga i den här serien, och nu har vi något att bygga vidare ifrån. Vi fick ihop mixen där alla drog åt samma håll och vi slogs om en slutspelsplats. 

Hur går tankarna inför nästa säsong?
- Nu bygger vi från den trupp vi har. Vi kommer ta in några sistaårsjuniorer, men troligen färre än ifjol, för vi är inte helt i fas att vi kan flytta upp halva J18-laget till J20-laget. Men det känns bra på förhand.

Och Johan Thelin hymlar inte med att njuter av rollen som J20-tränare. 

- Det här är fantastiskt kul, och det är skoj att få uppleva SuperElit som tränare när man själv spelat i serien. Jag känner mig trygg i det vi gör i och med att jag varit där själv. Den här energin och viljan som finns hos spelarna är underbar, spelarna har allt framför sig och ser bara framåt.

Redaktör Jonas Gustavsson