Inför Luleå – Växjö
Publicerad: 2019-03-30
Under torsdagen svarade Växjö för en fin prestation och lyckades vända 1-2 till 3-2-vinst hemma mot Luleå efter att Brendan Shinnimin blivit stor segerorganisatör efter två mål och en målgivande passning. I afton jagar Lakers ny vinst i kvartsfinal 5, som spelas i Coop Norrbotten Arena, Luleå.

Vilken dramatik vi fick bevittna i VIDA Arena under torsdagens ”vinna-eller-försvinna-match”. Brendan Shinnimin öppnade målskyttet i slutet av den första perioden. Luleå kom dock tillbaka och kvitterade i slutet av mellanakten innan Petter Emanuelsson gjorde 2-1 för gästerna i början av den tredje perioden. Minuten senare fick Växjö powerplay där Shinnimin återigen höll sig framme och kvitterade matchen till 2-2. Efter kvitteringspucken fick Lakers ett ypperligt tillfälle att ta ledningen då hemmalaget fick chansen i spel fem-mot-fyra i fem minuter efter att Oskar Engsund i Luleå ådragit sig ett matchstraff. Växjö lyckades inte utnyttja det numerära överläget och matchen gick till slut till förlängning.

Inledningsvis av övertiden fick Luleå powerplay, men Lakers lyckades freda målet. Ett par minuter efter att hemmalaget blivit fulltaligt svarade Brendan Shinnimin för en strålande passning som Dominik Bokk förvaltade på bästa sätt och skickade in det avgörande målet till VIDA Arenas stora glädje. I och med segern reducerade Växjö matchserien till 1-3 och tvingade fram en kvartsfinal 5 som spelas i Coop Norrbotten Arena, Luleå, under lördagskvällen.

Kvällens kvartsfinal 5 är, precis som den föregående matchen i VIDA Arena, en ”vinna-eller-försvinna-match” för Växjös del. Lakers behöver ta ytterligare tre vinster i följd för att avancera till semifinal. Det är ett tufft utgångsläge, men ingenting är omöjligt. Det gäller att ta en match i taget. Växjö har allt att vinna medan Luleå har precis allt att förlora.

Kvartsfinalsserien har varit i Luleå två gånger tidigare där hemmalaget vunnit båda matcherna. Den första matchen vann Luleå med 3-1 efter att man gjort de två sista målen under matchens två sista minuter. Den andra, och senaste matchen, som spelades i tisdagskväll, vann hemmalaget tämligen enkelt med 4-0.

Det gäller alltså att Växjö bryter sin negativa trend på bortaplan i kväll för att säsongens inte ska vara över. Räkna med att Lakers-spelarna kommer göra allt som står i deras makt för att tvinga fram ytterligare en ny kvartsfinalsmatch. Den eventuella kvartsfinalen kommer i sådana fall äga rum i VIDA Arena på måndagskväll.

Kvällens match spelas i Coop Norrbotten Arena, Luleå, med nedsläpp 18.00.