Inför Pelicans – Växjö
Publicerad: 2019-08-23
Inför
Under gårdagen svarade Växjö för en fantastisk bedrift då man vände 1-4 till vinst med 5-4 under slutakten mot finska Lukko. I eftermiddag väntar ny match mot finskt motstånd då Pelicans står för motståndet.

Under gårdagen var det dags för Växjös tredje match under försäsongen då finska Lukko väntade i vårt grannland i öst. Lukko svarade för en fin match inledningsvis och ledde med hela 4-1 efter två spelade perioder. Det finländska laget hade nog räknat hem vinsten, men Lakers ville annat. Växjö svarade för en briljant avslutning på matchen då man vann slutakten med hela 4-0 och vände således ett 1-4-underläge till vinst med uddamålet 5-4. Laget visade sannerligen upp en fin lagmoral och tro på sig själva.

I eftermiddag är det dags för ny match i Finland då Pelicans väntar. Pelicans har hunnit med att spela fyra matcher i en miniturnering samt tre ”vanliga” försäsongsmatcher. I miniturneringen vann man tre matcher och spelade oavgjort i en. I de efterföljande tre försäsongsmatcherna blev det förlust i samtliga. Man föll bland annat senast mot Podolsk med hela 1-8!

Pelicans grundades 1891 och har sin hemort i Lahtis. Trots sin långa historia har klubben aldrig vunnit den inhemska titeln i Finland. Laget spelade till sig ett silver säsongen 2011/2012. Det är den anrika klubbens enda titel under sina 128 år som ishockeyklubb.

Kvällens motståndare har meriterande Ville Nieminen som huvudtränare. 42-åringen har bland annat gjort 385 NHL-matcher samt spelas såväl OS som VM för Finland. 2001 vann han Stanley Cup tillsammans med Peter Forsberg i Colorado.

Pelicans har en relativt ung trupp, vilket man kan spegla i vissa resultat. Truppen innehåller inga svenska namn, men däremot några med spel från de svenska ligorna: Målvakten, Tomi Karhunen, som svarade för tolv matcher i Brynäströjan under fjolårssäsongen, backen Tori Jaakola, som har ett förflutet i Södertälje, Luleå och HV71, den förre Rögle- och Skellefteå-forwarden, Juhamatti-Aaltonen, Janos Hari, som bland annat spelat i Leksand och MODO, samt Antti Tyrväinen, som gjort 19 matcher i Färjestad.

2016 möttes Pelicans och Växjö i en försäsongsmatch som Lakers vann med 3-2 efter straffar där Olli Palola agerade straffhjälte. Den finländske forwarden gjorde även ett mål under den ordinarie matchtiden. Det andra målet prickades in av en annan finländare, nämligen Tuomas Kiiskinen.

I eftermiddag jagar Växjö sin tredje raka vinst under försäsongen. Lakers kommer såklart med bra självförtroende efter gårdagens mäktiga vändning. Laget kommer göra sitt för att lämna Finland med fullpott.

Kvällens match spelas i Finland och har nedsläpp 17.30.

Timmy Renud