Inför Växjö - Rögle
Publicerad: 2021-05-01
Inför
Under lördagseftermiddagen inleds SM-final 1 då Rögle gästar i VIDA Arena.

Växjö är återigen i SM-final efter att man besegrat Örebro med 3–2 i matcher i en spännande matchserie lagen emellan. De fyra första semifinalerna slutade med uddamålet, där Växjö till slut lyckades vinna semifinal 5 med 3–1 efter att det sista målet gjorts i tom kasse. Brendan Gaunce blev, tillsammans med Erik Källgren, stor matchhjälte för Lakers. 27-åringen blev tvåmålsskytt i matchen samtidigt som Källgren stoppade 17 av 18 skott.

Under lördagseftermiddagen inleds SM-finalen, där Växjö ställs mot Rögle. Ängelholmklubben vann sin kvartsfinalserie mot Frölunda med 4–0 i matcher efter 20–3 i målskillnad. Därefter väntade en mer dramatisk semifinalserie mot Skellefteå. Rögle vann den två första matcherna med 3–2 och 2–1 innan Skellefteå vann dubbla fajter med 4–1 och 2–1 efter förlängning. I den femte- och avgörande matchen vann skåningarna tämligen enkelt med klara 4–0.

Årets finallag är ettan och tvåan i tabellen. Växjö vann som bekant SHL:s grundserie efter att ha spelat in 102 poäng på 52 matcher. Rögle slutade fyra poäng bakom Lakers. Vidare gjorde Rögle flest mål i grundserien medan Växjö släppte in minst. De båda lagen var också de två klubbarna som hade överlägset bäst målskillnad i serien. Det råder ingen tvekan om att det är SHL-säsongens två bästa klubbar som gör upp om bucklan.

Växjö och Rögle möttes fyra gånger i grundserien, där de båda lagen vann två matcher vardera. Rögle vann sina båda hemmamatcher med 4–1 och 4–2 medan Lakers vann dubbelt i VIDA Arena via 2–1 och 3–2 efter förlängning. Det har således varit jämnt mellan lagen under säsongen och frågan är vilka som kniper den första segern i finalserien i eftermiddag?

Dagens match spelas i VIDA Arena med nedsläpp 15:15.

Visste du att…

… Växjö vunnit åtta av sina nio senaste hemmamatcher.

… Rögle endast vunnit två av sina sju senaste matcher på resande skridsko.

… Rögle har en boxplayprocent på 87,10 i slutspelet och Växjö 78,57.

… Rögle har en powerplayprocent på 29,63 i slutspelet och Växjö 22,73.

… Erik Källgren har en räddningsprocent på 94,70 och Christoffer Rifalk på 94,27.

Timmy Renud