Inför Växjö – Bern
Publicerad: 2018-08-30
Inför
I afton spelar Växjö sin första tävlingsmatch sedan SM-finalen i våras då Champions Hockey League har premiärdag. Lakers inleder gruppspelet på hemmaplan med match mot schweiziska topplaget Bern.

Lakers har hunnit med att avverka fyra träningsmatcher innan dagens Champions Hockey League-premiärmatch. Växjö föll med 3-5 mot Frölunda, men därefter har laget tre raka segrar. Först vann man mot SHL-konkurrenten, Linköping, med 3-2 efter straffar innan man begav sig till Finland för att besegra TPS med klara 5-2 och Tappara med 2-0.

Schweiziska Bern inledde sin försäsong med tre raka vinster och endast tre insläppta mål innan man föll mot Biel (2-3) och Langenthal (1-2 efter förlängning) under förra veckan.

Växjö svarade för en stark Champions Hockey League-turnering under fjolårssäsongen där man startade med att vinna gruppen klart. Lakers vann nämligen fem av sex matcher och spelade in 14 poäng i en grupp med tjeckiska Liberec, schweiziska Davos och brittiska Cardiff.

I det efterföljande slutspelet tog man sig hela vägen till CHL-final där det dock blev förlust med 0-2 mot finska JYP. Under resans gång slog man ut Salzburg i åttondelsfinalen (totalt 6-5), Bern i kvartsfinalen (totalt 6-5) och Liberec i semifinalen (totalt 7-2) innan den snöpliga finalförlusten i VIDA Arena.

Kvällens motståndare, Bern, lyckades ta sig vidare till slutspel från fjolårets CHL-grupp med minsta möjliga marginal. Laget slutade på en andraplats i grupp F där det endast skiljde fyra poäng mellan ettan och jumbon. Schweizarna vann tre av sex matcher och spelade ihop nio poäng i gruppen, samma poängnotering som finska TPS. Bern gick dock vidare på inbördes möten och hade även en betydligt bättre målskillnad än TPS.

När det vankades slutspel för Bern väntade tyskt motstånd i åttondelsfinalen i form av München. Den första matchen slutade med uddamålsförlust, 2-3, men i returen vann Bern med klara 5-2 och avancerade till kvartsfinal med totalt 7-5. Väl i kvartsfinalen tog det stopp mot självaste Växjö. Den första matchen vann Bern med 3-2, men i returen lyckades Växjö vinna med 4-2 och avancera till semifinal efter att man vunnit matchserien med 6-5.

Bern har medverkat i samtliga CHL-turneringar. Under de två första åren slutade man sist i sin grupp. Säsongen 2015/16 vann schweizarna sin grupp efter att man tagit fullpott. I slutspelet tog man sig till kvartsfinal där det blev respass mot tjeckiska Sparta Prag och under fjolårssäsongen blev man alltså tvåa i gruppen och åkte ut på nytt i kvartsfinal, denna gång mot Lakers.

Bern är en av Schweiz absolut bästa hockeyklubbar. Under fjolårssäsongen spelade man in 102 poäng på 50 matcher och vann grundserien för andra året i rad. I det efterföljande slutspelet åkte man dock ut i semifinal. Såväl säsongen 2015/16 som 2016/17 blev Bern mästare i Schweiz. Klubben, som grundades 1931, har vunnit hela 15 inhemska titlar, varav fyra av dessa har kommit under 2010-talet.

Berns har en mycket rutinerad trupp den här säsongen. Det finns mycket NHL, SHL, KHL, VM och OS-meriter i lagbygget. Det finns två svenskar i laget i form av backarna Adam Almquist och Calle Andersson. Almquist har bland annat spelat i HV71 och Frölunda medan Andersson spelat SHL-hockey för Färjestad. Sverigebekante Jan Mursak finns också i truppen tillsammans med bland annat transatlanterna, med NHL-meriter, Mark Arcobello och Andrew Ebbett. Simon Moser, som har fina meriter från NHL, OS och VM, är Berns lagkapten. Årets säsong är 29-åringens femte raka i klubben.

Kvällens CHL-premiär blir en tuff match mot det schweiziska topplaget. Räkna med att Lakers vill sätta tonen direkt och starta säsongen med vinst inför hemmafansen i VIDA Arena. Bern kommer dock till Växjö för att jaga revansch från fjolårets uttåg i slutspelet. Det är upplagt för en underhållande och fartfylld match där båda lagen kommer göra allt för att vinna.

Kvällens match spelas i VIDA Arena med nedsläpp 18:30. Arenan öppnar redan 16:30. Hjärtligt välkomna då!