Vinst även i den tredje finalmatchen
Publicerad: 2018-04-21
Tredje finalen spelades ikväll i VIDA Arena där inte en enda stol var tom. Och hemmapubliken hjälpte till att bära fram Växjö Lakers till ytterligare en seger och det kan ha varit den sista hemmamatchen för denna säsong. Med 3-0 i matchserien så har Växjö Lakers nu matchboll inför morgondagen.

En taggad hemmapublik och ett hav av Lakejer på västra stå skapade en fin stämning i VISA Arena redan innan pucken var släppt. När spelet väl var igång så var allas stämband uppvärmda och klara. Skellefteå kom ut starkt och satte genast press mot Andrén, med målet att få ett tidigt mål och bryta trenden. Matchens första utvisning drabbade dock gästerna 02:50, då Pontus Petterström slog klubban ur händerna på Joel Persson. Powerplay för VLH, som skapade en del fina lägen, men Skellefteås box var ganska tight, och de blev fulltaliga efter ett uppoffrande spel. Det blev ganska stökigt i momenten efter utvisningen, men domarna hade bra koll och var direkt framme och höll isär och talade kombattanterna till rätta. Skellefteå lyckades att störa VLH:s uppspel emellanåt, och man spelade lite mer defensivt i inledningen. 07:35 visades Andy Miele ut för en slashing, och Skellefteå satte upp ett bra powerplay och skapade flera farliga målchanser. Viktor Andrén var dock vaken och gjorde ett par svettiga räddningar och Lakers kunde få in Miele på isen igen. En liten stund senare hittade domaren en utvisning till för Lakers, det var Dennis Rasmussen som blev utvisad två minuter för en boarding, något som publiken inte höll med om. Tid för utvisningen 12:30 och boxplay igen då för VLH. Skellefteå lyckades inte komma upp i samma intensitet som i förra powerplayet, och precis när Lakers blev fulltaliga så hittade domaren ytterligare syndare på isen. Denna gången var det Shinnimin som gjorde sig skyldig till en tripping. 2 minuter boxplay till, men också dessa två minuterna kunde VLH freda eget mål, och man blev fulltaliga och efter 3 numerära överlägen på 7 minuter så hade Skellefteå bara 4 skott på mål. I slutet på första perioden så gjordes Janne Pesonen ner och en avvaktande utvisning på Jesper Olofsson som aldrig han verkställas då tiden tog slut och perioden slutade 0-0, skott på mål 4-4 och 3x2 minuters utvisning för Lakers, och 2x2 minuter för gästerna.

Andra perioden började med powerplay för Lakers då Olofssons utvisning verkställdes 20:00 i första. Lakers hittade efter ett litet tag fram till ett uppställt spel, men gästerna blev fulltaliga utan att Lakers kom riktigt inpå Ortio. Efter utvisningen så fortsatte Lakers press. Under nästan 6 minuters spel inkluderat två minuter boxplay för Skellefteå så var gästerna ute från egen försvarszon tre eller fyra gånger och det var endast korta sejourer. Calof nätade 05:56 på en retur uppe i luften mellan Ortio och målet, han väntade så länge han vågade för att inte träffa pucken över ribban. En lång videogranskning och domarkonferens om det var hög klubba eller inte tog vid, och målet dömdes till slut bort då man ansåg att Calof träffade över ribbhöjd, men det kan inte varit med många millimeter. Hur som så avbröts Lakers momentum i Skellefteås anfallszon, och gästerna tog för sig och såg stärkta ut efter det bortdömda målet. Några sekunder innan mitten på perioden fick vi ännu ett lite längre avbrott då det var problem med isen framför ena utvisningsbåset. Lakers tog tillbaka initiativet efter isen blivit fixad, och man hade flera möjligheter men Ortio i motståndarmålet spelade stabilt och han gjorde ett antal kvalificerade räddningar. Sen kom trendbrottet, 13:08 fick ”spöket” Andrén kapitulera för en styrning från Oscar Möller som betydde 0-1 till gästerna. Efter målet så tryckte Växjö lite på gasen, men Skellefteå var på tå och utmanade överallt på isen. 17:23 kvitterade Växjö Lakers genom Oliver Bohm, som la pucken mot mål och Ortio såg ingenting då det var en väldig massa spelare framför honom. 1-1 på tavlan och hela arenan jublade. Nästan direkt efter målet så blev Rahimi fälld och en avvaktande utvisning tecknades av ena domaren, men efter lite konferens så drogs det beslutet tillbaka, och istället åkte Bredndan Shinnimin ut för en slashing 17:42. 4 sekunder in i Skellefteås powerplay åkte Jimmie Ericsson ut 17:46 för en hög klubba. VLH tog ledningen 18:21 i spel 4-4. Det var Elias Pettersson som gjorde mål efter ett fint förarbete av Joel Persson och Robert Rosén. Båda lagen blev fulltaliga och de sista sekunderna rann ut. Mittenperioden slutade 2-1, skott på mål 9-9 och 1x2 minuters utvisningar för vardera lagen.

Den tredje periodens första anfall mot Ortio blev till en riktigt farlig målchans, då Tuomas Kiiskinen och Elias Pettersson höll sig framme och ställde till oreda framför Ortio. 01:16 var det dags för gästerna att spela med en man mer på banan då Shinnimin åkte ut för en slashing på Ortio bakom mål. Skellefteå hade svårt att få någon ordning på sitt powerplay, man lyckades till slut och kunde ställa upp sitt spel de sista sekundera men VLH blev fulltaliga och de följande sekvenserna var det riktigt irriterat på isen. Domarna lät ett flertal utvisningssituationer passera men 05:11 åkte Michael Kostka ut för en hög klubba som inte gick att förbise. I samband med följande avblåsning så hördes inget annat är publikens missnöje över domarna som inte visade ut Filip Berglund efter att han vräkt omkull Shinnimin framför Ortio. Lakers hade lite svårigheter att få till sitt powerplay även denna gång, gästerna låg på och blev fulltaliga igen. 08:49 räknade Skellefteå fel och glömde bort Andrew Calof, och Shinnimin hittade Calof med en fin passning och Calof stänkte dit pucken via ribban bakom Ortio. Publiken i VIDA Arena fick igång både sång och trummor igen efter ett tag av buande över sitt missnöje mot domarna. Efter Lakers tredje mål så kändes gästerna ganska oorganiserade, man gick inte för det riktigt, och VLH drog ner på tempot lite. Redan 16:43 så tog Stefan Klockare ut målvakten och Skellefteå spelade 6-5. Man hade dock svårt att etablera något stabilt anfallsspel, och när Elias Pettersson 17:36 satte Lakers fjärde mål i tom kasse så gick luften ur västerbottningarna. Jimmie Ericsson fick igång Eric Martinsson och de båda fick 2 minuter var för roughing. Spel 4-4 och en extra spelare för Skellefteå som fortsatte med tom målbur. De sista sekunderna rann iväg och Lakers skapade sig matchboll i finalserien genom vinst även denna lördag. Matchen summerades med dessa siffror: mål 4-1, skott på mål 23-20 och utvisningarna 6x2 för hemmalaget och 5x2 minuter för gästerna. Vi som var här idag fick se en riktigt tuff och spännande finalmatch som länge var oviss. Nu har Lakers matchboll och kan ta SM-guld i morgon i Skellefteå Kraft Arena.
GO LAKERS!!!

Nästa hemmamatch i VIDA Arena är final nummer 5 om inte Lakers avgör i morgon i Skellefteå, som i så fall spelas på tisdagen den 24:e april. Spännande finalhockey ska ses live, så säkra din plats. vlh.ebiljett.nu