Publicerad: 2017-12-05
CHL
Ikväll inleds dubbelmötet mot Bern i Champions Hockey League-kvartsfinalen. Det schweiziska laget agerar hemmavärd i afton där match ett av två gav av stapeln.

Det var 32 lag från början, men nu återstor endast åtta och ett av dom är Växjö. Nu är det dags för Lakers att ta sig an schweiziska Bern i kvartsfinal i ett dubbelmöte som inleds i afton på bortaplan i Schweiz.

Växjö har svarat för en imponerande Champions Hockey League-säsong där man vann sin grupp klart efter att ha vunnit fem av sex matcher. Den mest meriterande vinsten under gruppspelet kom borta mot Davos den 26 augusti där Lakers vann med klara 3-0.

Lakers vann, som tidigare nämnt, sin grupp och avancerade således till åttondelsfinal där Red Bull Salzburg väntade. Det österrikiska laget svarade för en fin första period i det första mötet, som spelades i Österrike, och ledde med 2-0 efter 20 spelade minuter. I den andra perioden tog Växjö över fullständigt där man bland annat vann skotten med förkrossande 23-3. Lakers fick också till slut in en viktig reduceringspuck när Linus Fröberg hittade nätmaskerna under slutminuterna i mellanakten. Det målet visade sig bli matchens sista och Salzburg vann med uddamålet 2-1.

I det andra mötet, som spelades i VIDA Arena, fick Växjö en kanonstart när Andrew Calof satte 1-0 för hemmalaget redan efter åtta minuters spel. Salzburg skulle dock kvittera och ta ledningen innan den första perioden var slut. I den andra perioden kvitterade Dominik Bokk och Jonas Röndbjerg sköt 3-2 för Lakers. Erik Josefsson utökade Lakers ledning till 4-2 i mitten av den tredje perioden, men Salzburg reducerade några minuter senare. Med 3.31 kvar av den ordinarie speltiden gjorde Elias Pettersson 5-3 och med det målet sköt han Växjö till kvartsfinal i CHL.

Kvällens motståndare, Bern, har haft en lite knackigare resa mot kvartsfinalen. Man inledde förvisso gruppspelet med två raka segrar, men därefter såg det illa ut efter tre raka nederlag. Inför den sista gruppspelsmatchen var man piskat att vinna hemma mot Mountfield, vilket man också gjorde. Segersiffrorna skrevs till 5-2 och man slutade tvåa i gruppen, på samma poäng som trean TPS. Dock hade man bättre inbördes målskillnad mot TPS och placerade sig på så vis före det finska laget i tabellen.

I åttondelsfinalen ställdes man mot tyska Red Bull Münich där man föll med uddamålet 2-3 på hemmaplan i den första matchen. Med det resultatet i ryggen inför åttondelsfinal 2, som spelades borta i Tyskland, krävdes det en vinst med minst två mål för att man skulle avancera direkt till kvartsfinal. Såväl den första perioden som den andra slutade 1-1 och ställningen var således 2-2 inför den tredje perioden. Under slutakten lade Bern in en högre växel och vann perioden med 3-0 och matchen med 5-2 och avancerade på så vis till kvartsfinal.

Både Växjö och Bern kommer med lite ringrostig form inför den första kvartsfinalen ikväll. Lakers har förlorat sina två senaste SHL-matcher där bottenlaget Brynäs lyckades slå Växjö senast med uddamålet 2-1. Bern å sin tur har tre raka förluster i den inhemska ligan i bagaget inför kvällens match. Två av dessa förluster har kommit på hemmaplan dessutom.

Kvällens match är, som alla andra slutspelsmatcher, väldigt viktig. Växjö vill få med sig ett så bra resultat som möjligt inför returmatchen som spelas i VIDA Arena på tisdag nästa vecka. Skulle Lakers lyckas vinna eller spela oavgjort i Schweiz i afton räcker det med vinst hemma i Växjö i kvartsfinal 2.

Kvällens match spelas i PostFinance Arena, Schweiz, med nedsläpp 20.00.