Tjejsatsningen fortsätter att utvecklas
Publicerad: 2019-05-28
Nyhet
Under hösten 2018 sjösattes Växjö Lakers tjejsatsning där hela 200 tjejer anmälde sig för att prova på ishockey. Av dem valde 70 tjejer att fortsätta. För att kunna ta ytterligare kliv och utveckla satsningen har nu en huvudtränare samt en utvecklingsgrupp tillsatts.

I höstas gick startskottet för Växjö Lakers tjejsatsning där man inledningsvis riktade sig till tjejer på fyra skolor och erbjöd "prova på hockey" i åldrarna 6–12 år. I satsningen stod Växjö Lakers tillsammans med CCM för låneutrustning bestående av skridskor, hjälm, klubba och skydd. Transport ordnades där man blev upphämtad direkt efter skolan med buss och skjutsades till VIDA Arena. Vid ankomst bjöds tjejerna på mellanmål i omklädningsrummet och därefter fick man prova på att träna ishockey en timme. Detta skedde under november-februari och tjejerna fick möjlighet att prova på 5–6 gånger var.

Efter prova på-perioden tog Växjö Lakers fram ett startkit där man för 1200 kr (ordinarie pris ca: 4000 kr) kunde köpa loss en kompett utrustning. I startkitet ingick dessutom tränings- och medlemsavgiften för föregående samt nästkommande säsong (18/19 + 19/20). Gensvaret var återigen över förväntan då 70 av de 200 tjejerna som inledningsvis provade på valde att börja med ishockey där en isträning i veckan erbjöds.

Nu har man tillsatt en huvudansvarig tränare - Pär Engstrand, som tidigare varit engagerad i klubben och nu är tillbaka redo att bygga vidare på den tjejsatsning som sjösattes i höstas.

De 70 tjejer som valde att fortsätta har nu erbjudits "off season" fysträning en gång i veckan där man delat upp tjejerna i en yngre grupp (7-9 år) och en äldre grupp (årskurs 10-12 år). Träningspassen inleddes under våren och pågår fram till midsommar. Därefter väntar ledighet innan uppstarten sker i augusti.

För att se till att tjejsatsningen fortlöper och tar ytterligare kliv har en utvecklingsgrupp bestående av Pär Engstrand, Per Svensson från Smålands Ishockeyförbunds tjejsektion samt Calle Steén, Ungdoms- och Utvecklingschef i Växjö Lakers.

Man har redan nu arbetat fram en vision som innehåller delmål på ett, tre respektive fem år, där förhoppningen är att man på sikt ska ha ett tillräckligt stort underlag för att kunna erbjuda åldersbaserat seriespel samt hockeygymnasium även för tjejer.

Tanken är även att det ska finnas renodlade tjejgrupper i åldersgrupperna LHS, 7-9 år och 10-12 år, 13-15 år samt tidigare nämnt hockeygymnasium.

Under höstlovscampen vecka 44 kommer även Växjö Lakers erbjuda en grupp separat för tjejer (eller efter efterfrågan).

PR & Kommunikation Carolina Toresson