Serieledarna fick Lakers på fall
Publicerad: 2020-01-30
Växjö Lakers åkte till Norrbotten för att möta Luleå, ett möte som från början till slut dikterades av hemmalaget, som efter en drömöppning hade alla centimetrar på sin sida och rann iväg i målprotokollet.

Efter en sen matchstart på grund av strömavbrott så började första perioden i Coop Norrbotten Arena, och hemmalaget tog direkt kommandot genom Konstantin Komarek som i ett Växjöbyte kom ensam mot Viktor Fasth och utnyttjade läget till 1-0 redan efter 02:41. Dryga två minuter senare kom matchens första utvisning då Arttu Ilomäki åkte för en fasthållning. Växjö skapade en riktigt bra målchans, då både Shinnimin och Lundberg i samma sekvens hade pucken dansandes i slottet framför Joel Lassinantti, utan att få riktig träff på den och Luleå blev åter fulltaliga. Strax innan halva perioden var spelad så utökade hemmalaget sin ledning genom Nils Lundkvist som 09:24 bombade in pucken bakom en delvis skymd Fasth. 10:45 kom nästa mål, Luleås Petter Emanuelsson petade in den bakom en överspelad Fasth. Rena drömöppningen för Luleå alltså. 14:31 visades Casey Bailey ut för en fasthållning, Växjö gjorde ett helt ok boxplay, och fick in Bailey igen på isen. Luleå höll Växjö borta från farligt område ganska effektivt, Lakers hade svårt att hitta in framför Lassinantti. Med 1:16 kvar att spela visades Jack Connolly ut för en hakning, och Lakers spelade riktigt bra och Bailey/Horák oroade ordentligt i slottet men fick inte in den innan signalen för 20 minuter ljöd. 3-0 efter första perioden, skotten på mål vanns av Luleå med 11-9 och 2x2 minuter på utvisningsbänken för hemmalaget, 1x2 minuter för Växjö.

Period två startade med ett par chanser för Växjö, bland annat Bohm och Koivisto fick fina lägen men Luleås burväktare tänkte inte släppa någon puck förbi sig ikväll. Men Lakers pressade på bättre nu och Luleå kunde inte längre spela sig ur egen zon lika enkelt som i första perioden. Bra start som dock kom av sig efter 05:33 då Gynge oturligt fick upp klubban i ansiktet på en Luleåspelare, och denna utvisning blev kostsam. Luleå gjorde mål i powerplay, Filip Hållander styrde in ett skott utifrån helt otagbart för Fasth 06:09. Ett surt avbräck helt klart. Luleå växte överallt i banan och Fasth fick kämpa för att hålla sitt nät fredat. Ute på isen hade Luleå åter fått fart under skridskorna och Växjö drog på sig fler utvisningar. Under en avvaktande sådan så stänkte Arttu Ilomäki in sitt andra mål för kvällen, och trots att Viktor Fasth spelat riktigt bra, så bytte Växjö målvakt efter 5-0 målet. Luleå hade alla centimetrar på sin sida ikväll. Växjö kämpade och försökte, men det ville inte gå Lakers väg ikväll. Med 02:18 kvar visades Jonas Berglund ut för en fasthållning, men det märktes knappt att det var färre röda spelare på isen. Växjö spelade krampaktigt och frustrerat och fick inte till något uppställt spel alls. Perioden slutade 2-0, skott på mål 5-8 till Lakers fördel, och utvisningarna fördelades på 1x2 minuter för vardera lagen.

Tredje perioden sattes igång och att hämta hem ett 5-måls försprång i Luleå mot serieledarna var väl kanske mycket begärt. Men ett par bättre sekvenser eller prestationer att ta med sig på planet hem låg ju högt på önskelistan. Luleå gjorde väl inga större ansatser till att gå bort sig i egen zon. Men det hade de ju ingenting för heller då resultatet var som det var. Shinnimin fick en smäll på hakan och blev liggandes. Efter att han med hjälp kommit upp så lämnade han isen och gick rakt ut i omklädningsrummet. Efter 07:46 hamnade Emil Pettersson på utvisningsbänken för en cross-checking, och Luleå fick spela powerplay. Först fick Horák ett läge i boxplay, men Lassinantti var med så långt, ett par sekunder senare snappade Casey Bailey åt sig pucken och Bailey lyckades till slut få nätkänning i Luleåmålet och i boxplay hyfsade man till siffrorna lite genom att spräcka nollan för hemmalaget. Tiden för Lakers mål var 09:33. Mycket mer att skriva hem om fanns väl inte, en sur förlust, förvisso mot SHL:s för tillfället bästa lagmaskin, men sur i alla fall. Bara att bryta ihop och komma tillbaka som man brukar säga. Statistiken landade med följande siffror: 5-1 i mål, 23-25 i skott på mål, 3x2 minuters utvisning för vardera lagen.

Nu väntar HV71 på bortaplan på lördag, sen nästa hemmamatch som är tisdagen den 11 februari då Rögle kommer till Vida. Matchen börjar klockan 19:00 och hockey ska ju ses live så säkra din plats: vlh.ebiljett.nu