2-1 seger i Smålandsderbyt
Publicerad: 2017-11-28
I kväll var det dags för ett nytt Smålandsderby i VIDA Arena när HV 71 kom på besök. En match Växjö Lakers vinner med 2-1 genom mål av Robert Rosén och Noah Welch!

Härlig inramning från start i VIDA Arena i andra derbyt för säsongen mellan Växjö Lakers-HV 71. Hemmalaget får ett tidigt powerplay i matchen, redan efter 1:56 sedan Topi Jaakola åkt ut 2 minuter för interference. Efter 3:50 blir det ytterligare en utvisning på bortalaget, Max Wärn för en tripping, och spel 5 mot 3 i 6 sekunder. Hv reder ut dom 6 sekunder, men ganska tätt efter smäller det ändå bakom Fredrik Pettersson-Wentzel till 1-0! Elias Pettersson och Joel Persson spelar pucken mellan sig och väntar på rätt läge att skjuta, tillslut väljer Persson att byta sida till Robert Rosén, Rosén siktar in sig och nyper in 1-0 i vänstra krysset vid tiden 4:29. Tätt efter ledningsmålet får hemmalagets Dominik Bokk ett friläge, men Pettersson-Wentzel är bra med på dragningen och räddar. HV är inte alls ofarliga när dom flyttar upp spelet och Viktor Fasth är bra med i Växjös mål. I spelminut 15 har Växjö 2 frilägen genom Liam Reddox och Andrew Calof, men inte heller dessa gånger får hemmalaget in pucken i nät. Med 39 sekunder kvar av första perioden får gästerna en ny utvisning, Anton Bengtsson 2 minuter för tripping. Men HV reder ut det fram tills periodvilan och vi har 1-0 efter 20 spelade minuter. Skotten i första slutar 15-9. En mycket underhållande period med bra fart från bägge lagen!

Växjö inleder alltså andra perioden i powerplay i 1:21. Robert Rosén har ett bra avslut, men utöver det skapar hemmalaget inget speciellt och HV är åter fulltagliga. Annars får vi en ganska slarvig inledning på andra perioden där det är mer kamp än skönspel på isen. Tuomas Kiiskinen som kvällen till ära gör comeback, får ett halvt friläge efter drygt 5 minuter, men Pettersson-Wentzel är bra med återigen och räddar. Men efter 7:10 skulle inte Pettersson-Wentzel orka stå emot mer, och Noah Welch skulle bomba in 2-0 från blålinjen! Växjö vinner pucken högt i gästernas zon genom Linus Fröberg, Fröberg lägger upp pucken till Welch som avlossar den tunga släggan, och pucken borrar sig in i vänstra krysset och merparten av ett fullsatt VIDA Arena sträcker armarna i skyn och jublar! Efter 8:31 får Växjö sin första utvisning för kvällen, det är Linus Fröberg som får sätta sig 2 minuter för hakning. Växjö är riktigt bra i sitt boxplay, så bra så att gästernas Martin Thörnberg drar på sig en utvisning för hög klubba vid 9:28 så spel 4 mot 4 i dryga minuten. I det spelet har hemmalagets Elias Pettersson en ramträff som hördes hela vägen in till Lakerdome. Med Fröberg på isen igen får vi se ett halvt powerplay för Växjö, men även gästerna klara ut det och spel 5 mot 5 igen. Gästerna får ett nytt powerplay efter 13:53 sedan Daniel Rahimi åkt ut 2 minuter för tripping. HV har ett ganska bra powerplay, men Växjö jobbar hårt i sin box och klarar ut det och Rahimi tillbaka i spel. Sista minutrarna i andra perioden blir återigen rent ställningskrig, och efter 2 spelade perioder står det 2-0 till Växjö Lakers. Skotten i andra vinner gästerna med 6-11. En period som inte riktigt kom upp i nivå med den första, men vi får en spännande avslutning i tredje.

HV får den starten dom behöver på perioden och reducerar till 2-1 3:38. Lawrence Pilut lägger pucken längs med blålinjen till Dylan Reese, Reese avslutar med ett tyst skott, och Fasth ser inte pucken i trafiken framför mål och den går stolpe-in. Även Robin Figren får assist på reduceringen. Efter målet hittar HV ny energi, och nu jagar man kvittering. Märks också att det blev betydligt mer nervös både i hemmalaget, och på läktaren. Gästerna sliter och sliter för att få fast Växjö, men Växjö spelar ett extremt tajt och bra försvarsspel. Växjö håller HV utanför på ett väldigt bra sätt i spelet. Med 1:20 kvar plockar HV Pettersson-Wentzel och satsar på 6 utespelare. Och med hjälp av ett kokande VIDA Arena håller Växjö Lakers ut och plockar hem alla 3 poängen efter vinst med 2-1! Skotten i sista perioden vinner HV med 6-8.