Växjö Lakers förlorade hemmapremiären
Publicerad: 2012-09-15

Växjö Lakers förlorade hemmapremiären med 1-3 mot gästande Frölunda. Lakers enda mål för aftonen gjordes av Mikael Eriksson, efter fint förarbete från Erik Josefsson. Även Johan Andersson assisterade till målet. Frölundas mål gjorde i tur och ordning av Mathis Olimb, Doug Lynch och Mats Rosseli Olsen.

Efter den första perioden låg Lakers under med 0-2, vilket var något missvisande. VLH började perioden mycket bra och hade en rad farliga avslut mot Hudacek i Frölundakassen.
Drygt åtta minuter i på perioden kom matchens första utvisning och denna drabbade gästerna. Det skapades inget nämnvärt framåt i det numerära överläget. Farligaste avslutet stod Jan Urbas för, efter en backhand som träffade stolpens utsida.
Gästerna jobbade sig sedan in i perioden och kunde även ta ledningen efter 16.12 i powerplay. Robert Rosén hade fått åka och sätta sig efter att ha rensat pucken ut över plexit. Frölunda behövde bara 13 sekunder på sig för att utnyttja det numerära överläget. En skymd Norrena kunde inte göra mycket på Mathis Olimbs avslut.
Drygt två och en halv minut efter ledningsmålet drygade gästerna ut sin ledning till 0-2 genom backen Doug Lynch. Kahnberg slog en fin öppnande passning från sarghörnet till en fri Lynch framför mål, som smugit ner från sin backplats. Norrena kunde inte göra mycket på avslutet då han blev helt överspelad.

Den andra perioden tog vid där den första slutade. Frölunda var betydligt hetare samtidigt som Lakers slarvade något oerhört.
8.20 in i perioden kom första riktiga chansen för VLH genom Liam Reddox. Han blev frispelad av Petr Vampola, men Julius Hudacek lyckades precis rädda med det högra benskyddet.
Dryga minuten senare reducerade VLH matchen genom Mikael "Daggen" Eriksson. Erik Josefsson spelade fram med en riktigt fin flippass, där "Daggen" bara behövde sätta dit klubban och styra upp pucken i nättaket.
Efter 15.56 fick Fredrik Eriksson i gästerna utgå efter att ha blivit ordentligt skadeskjuten. Han kom ivägen för ett stenhårt skott från Kristofer Berglund.
När det återstod drygt tre minuter av perioden skapade Lakers en farlig dubbelchans genom Brad Moran och Liam Reddox. Morans chans liknande väldigt mycket den som Frölunda gjorde sitt 0-2-mål på. Reddox fick strax efter stå helt fri framför Hudacek men Frölundakeepern gjorde en mycket fin räddning.
I slutet av perioden gjorde Norrena ett par svettiga räddningar som höll nere siffrorna till 1-2. Signifikativt för hela perioden var ett oerhört slarv från Lakers sida i uppspelen. Det gavs bort puckar till höger och vänster och uppspelen var ofta väldigt omständiga.

Lakers lyckades aldrig få in en kvittering under slutperioden. Trots att laget pressade på bra stundtals så skapades aldrig de där riktigt farliga chanserna. Gästerna kontrollerade spelet bra i den egna zonen.
Istället för en Lakerskvittering gjorde Frölunda 1-3 genom Mats Rosseli Olsen efter fint samarbete med Per-Johan Axelsson. Det slutar med att Rosseli Olsen blir helt frispelad och kan enkelt lägga in pucken i tom bur bakom en totalt överspelad Norrena. Hela situationen föregås av ett dåligt uppspel från Lakers som bryts i mittzon och resulterar i en spelvändning, som gästerna som sagt förvaltade på allra bästa sätt.
I slutet av perioden tog VLH timeout och plockade ut Norrena, men forceringen utebliv och slutresultatet skrevs därmed till 1-3.

Sammanfattningsvis kan sägas att det disciplinerade försvarsspelet som laget visade upp i torsdagens premiärmatch var som bortblås denna afton. Spelet i egen zon var stundtals väldigt virrigt vilket gjorde att gästerna enkelt kunde bibehålla trycket under långa stunder. Samtidigt så var uppspelen många gånger alldeles för slarviga vilket resulterade i farliga spelvändningar hemåt.
Nu gäller det bara att bryta ihop och komma igen och försöka ta revansch på Frölunda, då man möter laget igen på tisdag, fast denna gång i Scandinavium.