U- och J-satsningen igång
Publicerad: 2012-06-17

I början av mars presenterade Växjö Lakers en ny ungdomssatsning - och sedan dess har arbetet pågått och nu börjar riktlinjerna att sätta sig.

- Det känns verkligen som att vi är på gång och det här är på riktigt. Det känns skönt att kunna visa att det händer saker, och att det här satsningen inte bara är tomt prat, säger Tobias Björklund, som är sportchef för ungdom och elit. 

- Det vi har gjort är att vi har satt en organisation som vi tror på. Jag och Jan-Erik Modigs (breddansvarig ungdom) har jobbat tillsammans i en och en halv månad och vi märker vilken styrka det finns i föreningen. Vi är nu färdigrekryterade med tränare från J20 ner till breddverksamheten och det känns fantastiskt bra.

Ett viktigt syfte med den nya ungdomssatsningen har varit att skapa en röd tråd i föreningen - från a-lag ner till yngsta pojklag. 

- Nu finns det nivåer och ramar som vi kan luta oss mot i besluten vi tar. Att få in Jan-Erik i organisationen har varit en styrka, för nu kan vi bolla idéer och tankar och sedan sätta ner foten, och det har vi gjort, säger Björklund.

- Nu har vi redan satt organisationen, ramarna och har även en säsongsplanering inför nästa säsong som snart är klar - det har aldrig hänt innan. Och att vi har det beror på att vi har en organisation som jobbar med de här frågorna där vi hunnit sitta ner och prata och diskutera. I och med att vi kommit så här långt kan jag och Jan-Erik börja göra det vi ska: det vill säga finnas i verksamheten, arbeta operativt och implementera vårt arbetssätt.

Det känns verkligen som att Växjö Lakers är på rätt väg alltså?
- Så är det, men det är mycket arbete kvar. Vi har börjat prata samma språk inom föreningen vilket är en jättestyrka. Varje lag har tidigare varit som en egen organisation och alla tränarna har gjort ett jättejobb - men de har varit för ensamma och inte haft något gemensamt att luta sig mot. För många är det en omställning att det nu finns centrala riktlinjer, men på sikt kommer det att bli en stor styrka. Jag tror många känner att det finns något gemensamt nu, och det är viktigt att alla känner att jag och Jan-Erik finns här hela tiden, och att vi är öppna för diskussion.

Jan-Erik Modigs har jobbat en och en halv månad som breddansvarig för ungdomsverksamheten. 

- Många av tränarna har fått köra sitt eget race innan vilket gjort att det spretat, men nu har vi nivå och ramar att anpassa oss efter och det känner sig många trygga med, säger han. 

- Det finns en stegring i föreningen med en tydlig start och ett slut, där slutet är a-laget. 

Fokus för nivå och ramar är inte spelidén, alltså hur ett uppspel ska slås eller hur man åker på isen, utan handlar om vilka värden man vill att föreningen ska stå för. 

- Vi vill bygga värden i föreningen som gör att man känner sig stolt över att spela i Växjö Lakers. Vi vill att det ska talas väl om Växjö Lakers-människor, både spelare och ledare. Vi ska vara ambassadörer och förebilder, säger Björklund. 

- A-laget och J-laget har redan taggait i varandra när det gäller att skapa gemensamma saker, och i augusti ska tränarna för J20 ner till U14 ha möte för att att se hur J20-laget arbetar. Saker och ting får rinna ner i systemet. Och det handlar alltså inte om hur vi spelar, utan om vilka värden vi skapar för våra spelare. 

Hur är balansgången mellan bredd och elit?
- Den är jättesvår och en stor utmaning. Den enkla vägen är att säga att 22 spelare är bäst, resten är vid sidan om. Men det är inte den rätta vägen. Det känns som att vi varit ganska bra på att hålla ihop paketet mellan bredd och elit. Vi har sagt att från U14 så börjar elittänket, men ALLA ska fortfarande vara med och utvecklas. Utmaningen är att alla ska trivas och utvecklas.

Ungdomsatsningen är alltså i full gång.

- Helt plötsligt finns en tanke om var vi ska ta vägen och det tror jag många känner är en trygghet. Det som började som en tanke i vintras håller nu på att realiseras, säger Tobias Björklund. 

Redaktör Jonas Gustavsson