Solid insats när Rögle besegrades
Publicerad: 2019-03-05
Ännu en viktig seger inkasserades i jakten på slutspel, när Växjö Lakers under tisdagskvällen besegrade Rögle med 4-1 i Vida Arena.

Rögle leder den inbördes statistiken så här långt med 2-1 i matcher. Senast blev det dock seger hemma i Vida Arena, där Shinnimin gjorde hattrick. Dagens matchinledning är lite seg och det blir initialt mest spel i mitten av banan med vändningar på halvdistans. Men ganska snabbt hittar hemmalaget melodin och efter en snabb kontring forcerar Janne Pesonen in från vänster mot Kolppanen i Rögle målet. Pesonen tar med sig pucken hela vägen över centrallinjen och Kolppanen hinner inte stänga till. 1-0 till hemmalaget med 3.02 spelade av första perioden.

Lakers skapar en hel del långa och jobbiga stunder i gästernas zon. Efter dryga 8 minuter dumpar hemmalaget puck i offensiv zon och Eric Gelinas ska bara plocka upp den bakom Kolppanen, men tappar pucken och Julius Junttila hugger direkt och serverar en instörtande Filip Cederqvist som hänger 2-0 efter 8.26.

Strax efter målet får gästerna ett gyllene läge när Linus Fröberg får vila 2 minuter för en hakning. Och Rögle skapar ett långt etablerat PP i Lakers zon, men utan att egentligen skapa någon riktigt vass chans. Och det man lyckades skrapa fram motade Viktor Andrén. Allt i denna period händer de första 10 minuterna. Efter det protokollförs inget mer. Några skapliga chanser såg vi från hemmalaget men ingen mer utdelning.

Om den första perioden var aningen seg och chansfattig, trots två mål så blev den andra perioden raka motsatsen. Och det ser man även på skottstatistiken där vi hade totalt 8 (3-5) skott under första perioden mot totalt 18 (12-6) i den andra perioden. Och det är framför allt hemmalaget som skapar mest och bäst. Redan i början ser vi Jonas Röndbjerg komma fri med Kolppanen och sätter pucken i ribban. Även Reddox hittar ett friläge där han missar, men är nära att trä in returen bakifrån målet.

Ett massivt övertag från hemmalaget ger till slut efter drygt 10 minuter en utvisning på Taylor Matson för crosschecking. Och här behöver Lakers bara 15 sekunder på sig för att utöka ledningen till 3-0. Och det är Dominik Bokk som efter pass från Pesonen och Persson vänder in mot mål och slkjuter ett lrigt skott intill närmsta stolpen. Målet kom efter 10.41 spelade av den andra perioden.

Och även om vi det inte händer mer i protokollet de sista 10 minuterna även i denna period så är det långt ifrån händelsefattigt. Och även gästerna komme upp och skapar några vassa chanser i slutet av perioden. Bl.a har Bibic ett höstlöv från blå som landar ovanpå överliggaren och upp över skyddsnätet. Andrén tackar sina bästa vänner. Perioden slutar 1-0 till hemmalaget, till synes ganska rättvist sett till spelet.

I den tredje perioden ser vi ett Lakers som kontrollerar och stänger ner banan på ett ganska betryggande sätt. Ser egentligen aldrig farligt eller hotat ut. Och det brukar ju vara så att när det känns så där säkert, så brukar det helt plötsligt slå ner som blixten från en klar himmel. Och det gjorde det i den 14:e spelminuten efter ett rejält spel från hemmalaget hela perioden. Plötsligt stod han där, Leon Bristedt framför Andrén och pucken hamnade på bladet. Och därefter i nät bako m Andrén.

En reducering som just i det läget kändes allt annat än logiskt. Och med drygt 6 minuter kvar att spela så smyger det sig lätt in lite oro. Samtidigt som givetvis gästerna får mängder med energi. Men Lakers behåller lugnet, och man försöker vårda puck när tillfälle ges, och man spelar enkelt när det krävs. Rögle får någon halvachans att reducera, men inget jättefarligt.

Istället vinner hemmalaget en tekning i mittzon bak till David Bernhardt som tittar upp och med ett slagskott från egen blå prickskjuter han in 4-1 i tom bur och klockan stannar på 18.12. Sett till helheten en riktigt solid insats från Växjö Lakers som tar en härligt viktig tre poängare i den fortsatta jakten på slutspel. Ny match på torsdag i Jalas Arena mot Mora.

Nästa hemmamatch ser vi på lördag när Färjestads BK gästar Vida Arena. Matchstart kl. 18.00. Då är det familjefest så se till att säkra din plats.