• Huvudsponsorer

Profilen: Brad Moran

19 september 2012 14:20

Brad Moran var poängkung i Växjö Lakers ifjol och nu är kanadensaren med det fina spelsinnet inne på sin andra säsong i Småland.


Den timide och tillbakadragne stjärnan är inte personen som framhäver sig själv.

– Det finns alltid en press att leverera, men den största pressen sätter jag alltid på mig själv. Det är min roll att leverera poäng så jag är van vid att folk förväntar sig det. För mig handlar det om att göra små saker rätt, då brukar det bli bra, säger Moran som i år matchats med Liam Reddox och Petr Vampola.

– Det känns som att vi har mycket skicklighet i vår kedja. Liam kan åka ifrån vem som helst och Petr kan göra vad som helst med pucken. Jag försöker bara hänga med och vara ett bra understöd.

En av Brad Morans starkaste sidor är tekandet.

– Det är något som jag har tränat på. Vi vill ha mycket puck i laget och ett sätt att få det är att vinna tekningar. Jag försöker läsa av min motståndare i tekningscirkeln. Jag brukar också ta hjälp av ytterforwards så att de kan kliva in och plocka pucken på ett bra sätt.

I övrigt trivs Brad Moran utmärkt i Sverige där han tidigare lirat hockey i Skellefteå.

– Jag gillar Sverige. Det känns som ett andra hem för mig och min familj, vi har varit här i många år. Det känns likt Kanada så det har varit enkelt för oss att anpassa oss, säger han och kan inte peka på något speciellt som skiljer Kanada och Sverige åt.

– Jag tycker bara att landet - naturen och folket - är detsamma som i Kanada. Språket underlättar också för oss här, man kommer fram med engelskan överallt.

På tal om språket - kan du någon svenska?
– Jag förstår en del, men det beror på vilket samtalsämne det är. Eftersom jag åker hem till Kanada mellan säsongerna så hinner jag glömma en hel del, så jag får börja om varje gång jag kommer tillbaka. Det är skönt när man klarar sig med engelskan, det är jobbigare när man är tvingad att lära sig ett nytt språk.

Var det värre i Schweiz?
– Ja, verkligen. Jag förstod inte så mycket där och de var inte så bra på engelska. Det var inte ens engelska på teven.

Det är lite jobbigt att se dubbade program?
– Det är hemskt. Jag kan inte titta på det.

Även om Brad Moran inte är den som syns eller hörs mest så tackar han inte nej till medieuppmärksamhet. Och han tycker att uppmärksamheten går att jämföra med hur det är i Kanada.

– Det är tv-sändningar och stora tidningsartiklar inför och efter varje match, så det bra uppmärksamhet här i Sverige, precis som det är i Kanada. I vissa städer i USA med hockeylag så är det inte alls samma uppmärksamhet, där är ishockeyn bara en sak i ett myller av andra idrotter.

Nu väntar match mot Timrå. För Brad Moran är inte motståndet det viktigaste, det är det egna spelet.

– Vi måste spela noggrant och enkelt och alla fyra kedjorna måste göra sitt jobb. Det är så vi vinner matcher.

Matchen startar 19.00 i VIDA Arena, men arenan slår upp portarna redan 17.00. Välkomna då!

» Boka biljett
»
Restaurangbokning