Inför Brynäs – Växjö
Publicerad: 2018-12-21
Inför
Ikväll väntar det ny SHL-match då Växjö tar sig an Brynäs i Gävle. Matchen i afton blir den sista innan det vankas några dagars julledighet.

SHL:s grundserie är igång igen efter landslagsuppehållet. I onsdagskväll spelade Växjö sin första match på elva dagar då Skånelaget Malmö gästade i VIDA Arena. Matchen vann Lakers med 3-1 efter att man gått från 1-1 till 3-1 i den tredje perioden. Linus Fröberg, Filip Cederqvist och Roman Horak gjorde hemmalagets mål i matchen.

Ikväll väntar ny match, denna gång borta mot Brynäs. Matchen i afton är den sista innan SHL-klubbarna går på några dagars julledighet.

Även kvällens motståndare, Brynäs, spelade under onsdagskvällen och tog tre poäng. Gävlelaget gästade Rögle och vann med klara 4-0 trots att man förlorade skotten med hela 18-40. Segern var Brynäs andra raka och laget har nu fått kontakt med topp sex-lagen på allvar.

Inför kvällens match ligger Växjö på en tredjeplats i tabellen med 44 inspelade poäng på 25 matcher. Brynäs återfinns först på en åttondeplats och har skrapat ihop 40 poäng totalt. Det skiljer således bara fyra poäng mellan de båda lagen inför kvällens drabbning lagen emellan. Växjö kan utöka avståndet till Brynäs till sju poäng, men det kan också sjunka till endast en pinne.

Växjö och Brynäs har hunnit möttes en gång tidigare under säsongen, även den matchen spelades i Gavlerinken. Matchen vann Lakers med klara 4-1 efter att Pontus Holmberg, Dominik Bokk, Linus Fröberg och Roman Horak gjort gästernas mål i matchen.

Under fjolårssäsongen möttes de båda lagen hela nio gånger, fyra gånger i grundserien och fem gånger i SM-kvartsfinal. I grundserien vann Växjö tre av fyra matcher och i det efterföljande slutspelet tog Lakers fyra raka vinster efter att man förlorat kvartsfinal 1. Totalt blev det alltså sju vinster på nio matcher mot Brynäs under säsongen som gick.

Det kommer bli en hård kamp om poängen i afton mellan två lag som kommer från segrar tidigare i veckan. Brynäs har vunnit tre av sina fyra senaste matcher medan Växjö vunnit fem av de sju senaste bataljerna. Växjö har dock haft det aningen tufft på bortaplan den senaste tiden och kommer med tre raka bortaförluster inför kvällens match. Den sviten kommer man göra allt för att bryta under fredagskvällen.

Det ska tilläggas att Växjö brukar trivas på bortaplan mot Brynäs. Faktum är att Lakers vunnit tio av de 14 senaste matcherna på resande fot mot Gävlelaget.

Kvällens match spelas i Gavlerinken, Gävle, med nedsläpp 19.00.

Timmy Renud