Fasth nollar Luleå när Lakers vinner
Publicerad: 2021-01-21
På torsdagskvällen stod Coop Norrbotten Arena som värd när Växjö Lakers besökte Luleå Hockey. Viktor Fasth håller sin femte nolla när Lakers vinner kampen med 0-2.

Ett vintrigt Luleå välkomnar till ny match i SHL. Och det är Lakers som besöker Norrbotten. Vi får se en första period som är ganska jämn rent spelmässigt. Man hade nog väntat sig mer attack från hemmalaget, men båda lagen tar ut varandra ungfär lika mycket.

Efter 8.10 får gästerna chansen i matchens första PP när Nils Lundqvist åker ut för en tripping. Lakers presterar ett bra PP den första minuten och får till några lägen som mycket väl kunde gett utdelning. Men Jesper Wallstedt står pall och den andra minuten är ganska dålig från gästernas sida.

Perioden flyter på och båda lagen har sina chanser. Ska man vara lite petig och klaga på nått så är det väl i så fall att Luleå är lite rakare i sitt spel mot Lakers mål. Man lägger mycket mer puckar mot mål än vad gästerna gör under den första perioden. Det är lite för mycket att "hellre passa än att skjuta".

Nästan exakt 10 minuter efter Nils Lundqvists tvåa så är det dags för gästernas första, när Martin Lundberg åker ut på en slashing när han störtar fram mot Wallstedt i Luleås mål. Lakers spelar bra i sitt boxplay trots att hemmalaget har lättare att etablera sitt PP, och på så sätt får längre stunder med möjligheter. Men dom får inte så många möjligheter.

Lakers reder ut det och räddas med 9 sekunder kvar i boxplay av periodsignalen. Att Luleå är rakare och lägger mer puck på mål visar också skottstatistiken som går ganska klart till hemmalaget med 14-7, trots en spelmässigt jämn period.

Andra perioden känns som ett vakum på nått vis. Inte mycket händer i målchanser. Den bästa Lakers kan skrämma fram är ett riktigt bra skott från Karlström så tar i insidan av stolpen och ut bakom Wallstedt.

Men det är Luleå som driver spelet. Vårdar pucken på ett helt annat sätt än gästerna över hela banan. Man försöker fortfarande kasta mängder med puckar mot Fasth i Lakers mål. Ska vi plussa för nått så är det definitivt gästernas spel utan puck, som är riktigt bra. Man har bra positioner och stänger ytor. Man håller Luleå oftast på utsidan. Samtidigt är Viktor Fasth tryggheten själv.

Med drygt halva perioden spelad åker Tim Erixon ut på en oturlig tripping i mittzon och hemmalaget får en jättechans att ta ledningen i sitt PP. Och man skapar några bra chanser men gästerna är väldigt effektiva även i sitt boxplayspel. Även andra perioden slutar 0-0, men skotten vinns återigen av hemmalaget. Denna gång med 9-2. Lakers har totalt 9 skott på mål efter 40 minuter. Det måste bli bättre.

Det är fortsatt även i den tredje perioden Luleå som har mest puck, men fortsatt spelar gästande Lakers riktigt bra i sitt spel utan puck och i egen zon håller man Luleå mest på utsidan. I den 8:e minuten jobbar Gynge stenhårt vid sargen bakom Wallstedt. Vinner pucken och hittar ett inspel till Rosén som dock missar, men returen plockar Emil Pettersson upp och sätter sitt 16 mål för säsongen och 0-1 till gästerna efter 7.40.

Strax efter tar Brendan Gaunce en utvisning och hemmalaget får direkt chansen att kvittera i PP. Men gästernas försvarsspel ikväll är makalöst bra, och man stänger ner bra PP spelare som Linus Klasen ganska enkelt.

I slutet av matchen sätter hemmalaget rejäl press mot Lakers och efter 17.22 åker Gynge ut för en tripping på Erik Gustafsson på defensiv blå. Bulan Berglund tar ut Wallstedt och satsar allt på ett kort. Lakers ligger otroligt bra i linje med alla skottförsök som Luleå försöker få igenom, och går dom igenom står Fasth där.

Med 2 minuter kvar jobbar Erik Josefsson stenhårt och får ut pucken, åker efter och vinner duellen med Linus Klasen och skickar iväg pucken, som letar sig in i tom bur. 0-2 på tavlan och resultatet står sig och Viktor Fasth håller sin 5:e nolla. Trots en total utklassning sett till skottstatistiken (37-18) så vinner gästerna i en match där Lakers försvarsspel är felfritt.

Nästa match ser vi på lördag, hemma i Vida Arena när Brynäs IF från Gävle gästar. Nedsläpp kl.18.00.