• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 6 Mars Mar
Torsdag Tor 8 Mars Mar
Lördag Lör 10 Mars Mar
Söndag Sön 18 Mars Mar
Tisdag Tis 20 Mars Mar
Torsdag Tor 22 Mars Mar
Lördag Lör 24 Mars Mar
Måndag Mån 26 Mars Mar
Måndag Mån 2 April Apr
Onsdag Ons 4 April Apr
Fredag Fre 6 April Apr
Söndag Sön 8 April Apr
Tisdag Tis 17 April Apr
Torsdag Tor 19 April Apr
Idag 21 April Apr
Söndag Sön 22 April Apr
Tisdag Tis 24 April Apr
Torsdag Tor 26 April Apr
Lördag Lör 28 April Apr

Reddox: "Finns chansen så sticker jag…"

14 februari 2014 15:13

Växjö Lakers har ett effektivt box play - men inte bara defensivt, utan också offensivt. En anledning till det stavas Liam Reddox.


Växjö Lakers har SHL:s tredje bästa box play-statistik med en effektivitet på 84,52 %.

Men: man har också gjort fem mål framåt med en man mindre på banan. En stor anledning till det är Liam Reddox, den vinsnabbe kanadensaren som dunkat in tre mål och noterat fyra poäng i box play vilket är bäst i hela SHL.

– Jag har snackat med grabbarna och de vet att om vi vinner pucken i egen zon och har chansen att spela ut så finns jag i mittzon, sedan går jag därifrån och det har fungerat bra så här långt i år, säger Reddox.

– Det absolut primära i box play är givetvis defensiven och att inte släppa in några mål, men får vi chansen att vända så brukar vi ta den. Laget som spelar power play är ofta helt inriktade på att leverera framåt men genom att visa att vi sticker om vi får chansen så skapar vi stress för dem. De kan inte bara tänka offensivt utan måste tänka på defensiven också, och det skapar oro och huvudbry hos dem, och tar förhoppningsvis bort lite av deras fokus på offensiven.

Liam Reddox och resten av box play-manskapet har också koll på motståndarna.

– Absolut, vi vet vilka lag som har backar som gärna står upp på blålinjen för att hålla pucken kvar i zon, och där kan man skapa chanser genom att sticka bakom dem och skicka ut enkla puckar i mittzon, säger Liam.

– Men som sagt, man får inte chansa för mycket, prioritet ett är att hålla tätt bakåt. Men att göra mål i box play är en enorm energiboost, samtidigt som det dränerar rejält med energi från motståndarna. Så att kunna leverera i box play är ett viktigt vapen.

Att just Liam Reddox lastat in tre mål handlar mycket om hans speed. Få spelare i SHL hänger med när 28-åringen drar upp buggarna på högsta växel.

– Farten är absolut en nyckel, men det handlar också om tajmingen, menar han som i hela karriären varit en box play-specialist.

– Jag har alltid spelat box play och även varit en spelare som alltid skapat en hel del offensiva chanser i den spelformen. Jag har berättat för mina lagkamrater hur jag spelar och hur de ska lägga ut puckarna för att jag ska kunna gå framåt. Jag upplever dock ingen skillnad på stor och liten rink faktiskt, allt handlar om tajming och att sticka i vid rätt tillfälle, då spelar isytan mindre roll.

Vad är förklaringen till Växjö Lakers fina box play-spel?
- Enkla saker. Vi har en tydlig plan och kombinerar det med hårt arbete och hög aggressivitet. Sedan har vi många spelare, inte minst våra backar, som offrar sig hänsynslöst med att täcka skott vilket är viktigt i dagens ishockey. Men allt rinner till slut ner till det hårda arbete som alla lägger ner och det är vi stolta över.