Ryck i 3:e perioden gav 3 poäng
Publicerad: 2017-10-05
Växjö Lakers bjöd på 20 års kalas med mötet mot Mora IK. En tillställning som var jämn fram till tredje perioden när Växjö ryckte i från och vann tillslut med 5-2.

Innan nedsläpp så firades 20-åringen Växjö Lakers, där bilder från åren rullade på jumbotronen, och visst gav det gåshud?!

Hemmalaget kommer ut bra från första nedsläpp och trycker gasen i botten direkt och sätter press mot Christian Engstrand i Moras mål, men Engstrand är tät i inledningen av matchen. Därför känns matchens första mål ologiskt. Men det är gästerna som tar ledningen efter 7:16. En spelvändning där Andrew Rowe släpper pucken till Daniel Grillfors på offensiv blålinje, Grillfors slänger iväg ett höstlöv mot mål, och pucken letar sig hela vägen in bakom Viktor Andrén i trafiken framför mål. Assist tillskrivs även David Kase. Växjös Tuomas Kiiskinen åker ut 2 minuter för hög klubba efter 8:20 och Moras första powerplay för kvällen att vänta. Mora etablerar ett visst tryck mot hemmalagets box, men man får inga riktigt bra avslutslägen, och Växjö klarar ut det numerära underläget. Efter 11:49 åker Moras John Persson ut 2 minuter för hakning och Växjös tur att spela powerplay. Växjö kommer inte riktigt till i sitt powerplay och Mora klarar ut sitt boxplay på ett bra sätt. Men efter 14:24 åker Moras Mattias Lassen ut 2 minuter för fasthållning och ny chans för Växjö att kvittera matchen i powerplay. Men i stället skulle Mora och Emil Aronsson utnyttja slarv i egen zon och utöka ledningen till 0-2 efter 14:49. Aronsson blir ren med Viktor Andrén och placerar kyligt in pucken över stöten på Andrén. Assist på målet får även Emil Bejmo. Växjö skulle reducera till 1-2 efter 18:42! Daniel Rahimi passar till Linus Fröberg, Fröberg tar in pucken till vänster i Moras zon, hittar med en passning över till högersidan där David Madsen dyker upp och trycker in pucken i nättaket. Det var dessutom Madsens första mål i A-laget, Grattis! Det är det sista som händer i första perioden och Mora går till första periodvilan med ledning 1-2. Skotten slutar 13-6.

Gästerna Mora är det som inleder andra perioden bäst och pressar ner Växjö från start. Moras Erlend Lesund åker ut 2 minuter för fasthållning efter exakt 5 minuter. Men hemmalaget får inte heller denna gång till något större powerplay och Mora ser ut att klara ut boxplayet, men så med 7 sekunder kvar av powerplayet får vi se lite magi från Adam Brodecki som trycker sig fram längst med högerkanten och lyfter in kvitteringen i första krysset bakom Engstrand! Assist på målet får Linus Fröberg och Ben Youds. Jonas Röndbjerg åker ut för hemmalaget 2 minuter efter 7:58 för fasthållning. Växjö gör här ett riktigt bra boxplay och Mora kommer ingen vart i sitt powerplay och Växjö är fulltagliga igen. Efter 10:51 är det dags för Mora att besöka utvisningsbåset igen för 6 man på banan. Växjö sätter nu upp ett bra powerplay där Linus Fröberg får ett kanonläge framför mål, men där är Engstrand bra med. Och mitt i powerplayet åker Adam Brodecki ut 2 minuter för hemmalaget för våldsam tackling vid tiden 11:39 och spel 4 mot 4. I det spelet händer inget nämnvärt och Mora får dryga minuten i powerplay, men man skapar inte något där och bägge lagen är fulltagliga igen. I slutet av perioden är det ganska slarvigt spel från bägge lagen, men det känns som om Växjö börjar vrida upp tempot lite och börja ta över spelet mer och mer. Men vi har 2-2 på tavlan efter 2 spelade perioder. Skotten i andra slutar 14-4.

Det hann bara gå 20 sekunder in i tredje perioden innan Moras Emil Bejmo åker ut 2 minuter för hög klubba, och även Moras Matt Bailey drar på sig 2 minuter för osportsligt uppträdande. Så spel 5 mot 3 i 2 minuter för hemmalaget. Och som Växjö skulle utnyttja det! Efter 1:24 trycker Andrew Calof in 3-2 efter en styrning i slottet och ger Växjö ledningen för första gången i kväll. Assist på det målet får Peter Andersson och Janne Pesonen. Och 36 sekunder senare skulle man utöka till 4-2 i spel 5 mot 4! Ben Youds släpper pucken till Eric Martinsson, Martinsson i sin tur släpper pucken till Linus Fröberg, Fröberg tar ett par skär in från höger tekningscirkel och fnätter i väg ett handledsskott som Engstrand räddar, men klarar inte hålla emot och pucken studsar in vid 2:02. Linus Fröbergs 3 poäng för kvällen dessutom. Nu blir det lite av en ketchupeffekt på hemmalaget som helt plötsligt öser på framåt där både Robert Rosén och Liam Reddox är nära att skicka in 5:e pucken. Men efter 10:24 skulle 5-2 sitta! Mora pressar på i Växjö zon, Mora tar ett avslut som går i plexiglaset och studsar ut ur zonen, där kommer Andrew Calof och fångar upp den längst med vänsterkanten, transporterar pucken hela vägen mot Christian Engstrand och lyfter in pucken i nättaket med en backhand. Växjö spelar sen ganska så effektivt och matchen slutar 5-2 till Växjö! Skotten i den tredje perioden slutar 15-5.