Förlust mot Luleå i premiären
Publicerad: 2019-09-14
Äntligen var det dags för SHL premiär 2019/20. En premiär som spelmässigt skulle komma att bli jämn men resultatmässigt inte blev riktigt som Växjö Lakers önskade när Luleå vann med 3-1.

Premiären säsongen 19/20 går äntligen igång och Växjö Lakers åker upp till Luleå för ett nytt hett möte med förra årets kvartsfinalmotståndare. Matchen börjar lite spännt utan att någon inledningsvis tar tag i dirigentpinnen. Man byter inledningsvis anfall med varandra utan några riktiga chanser alls. Sett till hela den första perioden går nog puckinnehavet till hemmalaget. Lakers bästa chans har Richard Gynge som skjuter stenhårt i masken på Lassinantti.

Ett ganska statiskt spel där det krävdes en liten hoppande puck som gästernas backar inte fick kontroll på och Luleå kan efter 10.22 ta ledningen i denna premiärmatch. Hemmalaget kan vända ett Lakersuppspel redan i anfallszon och sätta hårt tryck. Erik Gustavsson kastar en puck genom folkmängden framför Andrén som dock räddar, men på returen dyker Karl Fabricius upp och kan slå in ledningspucken.

Lakers ska få chansen efter 17.10 när Juhani Tyrväinen åker ut 2 minuter. Och gästernas första PP med firma Gynge/Pettersson skapar en hel del problem för Luleå. Men tyvärr uteblir nätrassel. Inte mycket mer händer under den första ronden. Luleå vinner den med 1-0 och skotten slutar 6-7, vilket ändå visar att gästerna är med.

Lakers kommer in i den andra perioden med högre fart och skapar i inledningen några riktigt bra lägen. Men mitt i den här riktigt bra inledningen så hittar Erik Gustavsson Filip Hållander på Lakers blålinje med ett långpass. Hållander vrider runt och friställer Niklas Olausson som inte gör några misstag. 2-0 till hemmalaget blir ju lite som en kalldusch i ett sådant läge där Lakers ändå börjat perioden riktigt bra.

Lakers fortsätter spela bra utan att få till de där riktigt heta chanserna. Luleå gör det bra och håller gästerna mest på utsidan. Efter 18.26 så blir Richard Gynge utvisad lite oturligt kan tyckas för en fasthållning. Luleå etablerar direkt sitt PP och efter några bra kombinationer hittar Niklas Olausson en fin macka till Petter Emanuelsson som stänker in mål nummer 3 för Luleå denna afton. 3-0 målet kommer efter 19.26.

Det studsar inte riktigt Lakers väg så här långt i matchen. Direkt efter Luleås PP mål, med bara 12 sekunder kvar av perioden kommer ytterligare en utvisning på gästerna. Denna gång är det Daniel Rahimi som får vila 2 minuter. Perioden slutar utan mer nätrassel men hemmalaget vinnder den med 2-0 och leder totalt med 3 puckar. Och man får även inleda den tredje i numerärt överläge. Skotten i andra perioden vinner hemmalaget med 8-7 och totalt har vi 14-14 efter 2 ronder.

Vi vet hur starka Luleå är i ledning. Och med så mycket som 3-0 underläge är uppförsbacken rejält brant. Och det syns väl att Luleå bara är intresserade av att stänga tillställningen. Växjö har enorma problem bara att komma in i Luleås zon. Det är som kinesiska muren på Luleås blålinje. Man börjar i numerärt underläge och det hinner inte mer än gå 11 sekunder av den sista ronden när Peter Andersson olyckligt skickar pucken upp på läktaren. Hux flux har vi 5 mot 3 i nästan 1.30.

Men Lakers spelar uppoffrande och bra i boxplay och reder ut detta på ett bra sätt. Ingen utökade ledning för hemmalaget. Men gästerna har fortsatt svårt att skapa chanser framåt. Framför allt har man svårt att etablera tryck i offensiv zon. Efter 3.37 får man den första chansen i spel i numerärt överläge när Jack Connolly åker ut. Ingen utdelning på detta försök dock.

Efter detta åker Shinnimin ut men Lakers klarar detta och får istället en ny chans själv efter 10.58 när Oscar Engsund fick vila 2 minuter. Första PP får inte utdelning. Istället är det Shinnimin som hittar Tim Erixon, som i sin tur hittar Marcus Davidsson, som gör Lakers första mål för säsongen. Ett viktigt 3-1 mål.

Men det är hemmalaget som styr det mesta ute på isen och Lakers får inte någon riktig chans ens att komma ikapp. Luleå spelar smart med pucken, som man se till att hålla inom laget långa stunder och gästerna får mest jaga. Matchen slutar 3-1 till Luleå i denna premiär. För Lakers gäller det att ta nya tag och se framåt.

Ny match på tisdag då Djurgården besöker Vida Arena i Växjö Lakers hemmapremiär 2019/20. Se till att säkra din biljett - Hockey ska ses live!