Tre poäng i toppmötet mot Luleå
Publicerad: 2021-02-27
Efter en ganska svag insats under torsdagen, stod Luleå på andra sidan på lördagseftermiddagen. Det blev en svängig match där Lakers tog alla tre poängen.

Luleå på besök brukar betyda målsnålt men ändå sevärt. Initialt är det lite tveksamt från båda håll och vi ser inget av lagen egentligen ta tag i taktpinnen, utan man åker lite och väntar på varandra. Efter 4.51 får vi notera i protokollet en utvisning på Emil Pettersson för en hög klubba.

Lakers spelar bra i sitt boxplay och den farligaste chansen har faktiskt Erik Josefsson som lurar Lassinantti på en tabbe och är på väg att sätta 1-0 till hemmalaget. men gästernas strul var inte slut där utan man drar själva på sig en utvisning för för många spelare, vilket ger Lakers en chans i PP.

Ett PP som är okej, men utan resultat dock. Men efter utvisningarna så börjar hemmalaget kaxa till sig lite och man börjar sätta rejäl press på gästerna, och får på så vis fast puckar i offensiv zon. En del bra lägen lyckas man vaska fram men Lassinantti är tät.

I slutet med mindre än 2 minuter kvar rinner Luleå igenom och tvingar Erik Josefsson ta en s.k bra utvisning när Luleå¨får en riktigt bra möjlighet. Även under detta boxplay spelar hemmalaget riktigt bra och Luleå har svårt att få in spelet mot Viktor Fasth. Perioden slutar 0-0 och 12-13 i skott. Hemmalaget får börja andra i numerärt underläge i ytterligare 14 sekunder.

Den andra perioden får vi väl säga har två ganska tydliga ansikten. Hemmalaget reder ut de sista 14 sekunderna av boxplayspelet, och sen får Luleås Erik Gustafsson vila sig för slashing. Och då sätter Lakers upp ett bra PP spel och till slut slänger Joel Persson iväg ett tyst skott från blå, som inte Lassinantti ser över huvudtaget och vi har 1-0 på tavlan efter 1.13.

Sen är det ett skeende i matchen där det är ganska jämt, men det är ganska tydligt ändå att det är gästerna som börjar ta över, och verkar ha hittat taktpinnen. Hemmalaget börjar få tydliga problem med avstånden till motståndaren och man tappar försvarsspelet i de övre regionerna av banan, och man släpper in gästerna i sin zon i varje anfall.

Luleå pressar på för en kvittering under väldigt lång. Man snurrar och vänder och hemmaspelarna försöker bara hålla Luleåspelarna på utsidan. Men det blir jobbigt det syns. Men helt plötsligt står Lakers upp i banan, t.o.m på offensiv blå och kan där vinna pucka genom Gynge som hittar Rosén på andra sidan central linjen. Han i sin tur hittar Ludde på andra sidan igen och Ludde stöter bara in 2-0 efter 13.17.

Ett mål som kom från ingenstans, mitt i gästernas tunga jakt på kvittering. Men kvitteringen kommer ändå. Bara dryga 30 sekunder står det 2-0 när Einar Emanuelsson styr in ett skott från Eddie Larsson, och klockan stannar på 13.47. Inte helt orättvist om man säger så. Och resterande dryga 6 minuter blir fortsatt jobbigt för hemmalaget som får jobba hårt för att få behålla sin ledning.

Resterande dryga 6 minuter blir tufft för hemmalaget när man bara får försvara sig hela tiden. Man vinner perioden med mycket möda och stora besvär med 2-1. Luleå vinner skotten med 9-4.

Den sista perioden blir en riktig hålmgång den här aftonen. Det är inte mycketr som händer faktiskt mer än att Lakers spelar ganska kontrollerat inledningsvis. Man har definitivt pratat igenom vad dom behöver förbättra, och skapar betydligt mer anfallsspel initialt av den tredje perioden.

Och 7.39 in i perioden bombar Ilari Melart in 3-1 bakom Lassinantti efter att Drury varit nära att tappa pucken på offensiv blå. Sen händer det en hel del. Efter 10.03 åker Stjernborg ut på en tvåa, ytterligare ett boxplay som man klarar av på ett bra sätt. Sen får man själv chansen efter 13.17 när Berglund får vila. Med 17.44 tar Luleå time out, plockar ut Lassinantti och går för en reducering.

Tyvärr får vi ett olyckligt matchstraff i samma veva och Luleå sätter allt på ett kort i spel 6 mot 4. Och med 55 sekunder kvar reducerar Hållander, men Lakers håller ut den sista självande minuten och vi ser 3 nya poäng in på kontot.

Nu har vi ytterligare ett uppehåll fram till Färjestad borta den 9 mars. Nästa hemmamatch ser v i i derbyt mot HV71 den 11 mars. Glöm inte att matchstart fr.o.m nästa vecka på vardagar är satt till 18.00.