Förlust i Ängelholm
Publicerad: 2021-05-06
Tredje SM-finalen inleddes riktigt bra av Växjö Lakers, men Rögle studsade upp och var det bättre laget över hela isen totalt sett.

Växjö öppnade piggt och satte rejäl press i Rögles zon, en offensiv som kom av sig på grund av en utvisning på Emil Pettersson, och en chans för Rögle att tidigt sätta an tonen o matchen. Man satte upp ett ganska bra powerplay, men Växjö lät varken puck eller gröna spelare komma för nära farligt område. I spelet 5-5 checkade Växjö högt och vann pucken flera gånger om i Rögles uppspelsfas. Knappt åtta minuter in i matchen hittade Richard Gynge Jack Drury i full fart, och han kom fri mot Christoffer Rifalk som stod för en fin räddning.

Båda lagen visade på stort tålamod och noggrannhet, även Rögle var effektiva och täta runt sin kasse. Få riktiga målchanser, Rögle hade fler skott på mål, men flera var ganska enkla skott från långt håll och med bra sikt för Källgren. Växjös chanser var definitivt hetare så här långt. Simon Ryfors visades ut för en hakning vid 11:59, och Växjös första powerplay var ett faktum. Men, Dennis Everberg läste en passning från Joel, och fick ut pucken ut zon och hela isen var tom ner till Källgren som fick kapitulera i den följande 2-1 situationen. Everberg var sist på pucken och målet kom 12:59

Daniel Zaar satte 2-0 efter en felpass i Växjös zon, dryga 2 minuter efter det första målet. Och som lök på laxen visades Tim Erixon ut för en hög klubba med 03:33 kvar på perioden. Tungt läge nu för Växjö efter den fina inledningen. Efter halva boxplayet åkte Dennis Everberg ut för en cross-checking framför Erik Källgren, och avslutningen av perioden blev genast lite lugnare. En minuts numerärt överläge som inte gav någonting, och ytterligare en utvisning, denna gång för felaktigt byte av Växjö, hann komma innan slutsignalen ljöd. Vi stängde perioden med 2-0 på tavlan, 13-7 i skott på mål och 2x2 minuters utvisning för Rögle respektive 3x2 minuter för Växjö..

Andra perioden inleddes med boxplay för Växjö, men Rögle nekades komma in på alltför farligt område. Efter utvisningen var det åter Växjö som skapade ett par fina lägen, bland annat genom Brendan Gaunce och Ilari Melart. Rögle, framförallt med förstalinan Zaar, Ryfors och Everberg skapade en hel del oreda framför Källgren, och man satte upp ett par tunga anfall där man kunde utnyttja den längre vägen till båset i andra perioden.

Hemmalaget tog för sig mer och mer i denna perioden, och Växjö hamnade lite på ”mellis” i de flesta situationer. Mitt i perioden reste domaren ena armen för en avvaktande utvisning, som efter avblåsning gav ytterligare utvisningar på Moritz Seider och Ilari Melart för roughing. Den avvaktande utvisningen drabbade Andrew Calof och ytterligare ett powerplay för Rögle, och Adam Tambellini krav fram och stänkte in ett vackert powerplay-mål.

12:59 hamnade nästa Växjö-spelare på botbänken, Pontus Holmberg åkte på en fasthållning efter ännu ett bra Rögleanfall. 5-4 blev 5-4 sedan Christian Folin oturligt fick upp sin klubba i ansiktet på senaste målskytten. Uppförsbacke nu! Men Växjö klarade av både 5-3 och 5-4 riktig bra, och förhoppningsvis kunde det ge lite energi inför tredje perioden. Perioden gick helt i Rögles favör, och med siffrorna 1-0, 11-6 i skott på mål och 1x2 minuters utvisning för Rögle, och 4x2 för Växjö.

Tredje perioden inleddes med ett ganska avvaktande spel från Växjö. Rögle ställde upp i mittzon och Lakers fick börja om och börja om, man hade problem med att hitta vägar förbi den gröna muren. Men skam den som ger sig, Marcus Sylvegård vann pucken i egen zon, spelade Pontus Holmberg som hittade Joel Persson. Joel såg Sylvegård komma lite släpande och droppade pucken och ”Sylve” stänkte dit reduceringen rakt upp i Rifalks vänstra kryss.

Växjö gick på hårt efter målet, lite momentum som skapade ett par fina försök, men Rögle stod upp fint och tvingade ut Växjö utmed sargerna. Helt klart lite mer krigarattityd från Växjö nu, men klockan tickade på obarmhärtigt fort. Som vanligt när man trycker på framåt, öppnar sig lägena bakåt, och Rögle var snabbt med på noterna när tillfälle gavs.

Jakten på fler mål framåt intensifierades. Men det var Rögle som fick nästa mål, under ett uppspel från Växjös zon, studsade pucken på en Växjöspelare och hamnade hos Erik Andersson som i sin tur hittade Olli Palola som skickade in 4-1 till hemmalaget. Växjö tog time-out med knappa 4 minuter kvar, och tog ut Källgren för spel 6-5. Växjö fick god kontroll över pucken, men man hade svårt att få upp tempot, och Rögle hade inga större problem att hålla undan, och gjorde dessutom sitt femte mål i tom kasse genom Taylor Matson. Matchen i siffror slutade 5-1, 30-23 i skott på mål och 3x2 minuters utvisning för Rögle respektive 7x2 minuter för Växjö.

SM-final 4 spelas på lördag kl 15:15 i Catena Arena, följ gärna matchen på Cmore eller via sociala medier.