Växjö vann efter en makalös vändning
Publicerad: 2021-04-11
Växjö Lakers var illa ute i andra kvartsfinalen, men genom två magnifika vändningar, 3 mål på 03:20 i andra och ytterligare två mål på 30 sekunder i sista perioden, vinner man och har 2-0 i matcher inför fortsättningen.

Kvartsfinal nummer 2 mot Färjestad BK i ett snöigt Växjö tog fart genom en ganska bra offensiv inledning av hemmalaget. Man tryckte ner Färjestad djupt i egen zon och höll den pressen genom flera byten. Efter 04:24 blev det dock ett avbrott då Andrew Calof fick besöka botbänken efter en olycklig tripping. På tal om olycka ja, det tog gästerna bara 10 sekunder att slå in ledningspucken efter att Per Åslund lämnats utan försvarare framför Viktor Fasth i målet.

Stärkta av ledningsmålet trummade Färjestad på och nu var det Lakers som fick jaga puck i egen zon. Men ganska snart tog man tag i det igen och stod upp bra på blå när Färjestad försökte bryta igenom. Framåt skapade Växjö åter en del fina lägen, bland annat trampade Pontus Holmberg förbi försvarande Adam Ginning och ställde en riktigt vass fråga till Haukeland som dock klarade ut situationen denna gång. Tempot ökade markant i matchen, och så även det fysiska spelet, både Christian Folin och Ilari Melart svarade för ett par riktigt tuffa tacklingar.

Växjöbekante Gustav Rydahl och Ludwig Nilsson drabbade samman efter en slashing mot Fasth´s plockhandske, och vi fick spel 4 mot 4 i två minuter, vilket tillfälligt drog ner tempot och båda lagen spelade ganska avvaktande under utvisningarna. Växjö höll i pucken ganska väl under avslutningen av första perioden, men Färjestad satte hög press och Lakers hade svårt att hitta vägar i uppspelet. Perioden slutade 0-1 i mål, 6-5 i skott på mål och 2x2 minuters utvisning för Växjö respektive 1x2 minuter för Färjestad.

Andra perioden inleddes med en kalldusch, Färjestad utökade sin ledning redan efter 22 sekunder. Det var ett misslyckat skottförsök från Pontus Widerström där pucken ramlade fram till Carl Jakobsson som hade fritt mål eftersom Viktor Fasth gått ut mot skytten. Nu gällde det att stänga till och ta tag i detta ordentligt för killarna på isen. Möjligheten kom också, efter 3 minuters spel visades Michael Lindqvist ut för en interference, och Lakers ställde upp för powerplay. Men det var inte mycket som gick Växjös väg just nu, och powerplay lämnade en hel del att önska. Strax efter gästerna blev fulltaliga så var det dock ytterst nära en reducering då Ilari Melart sköt och pucken styrdes på Pontus Holmbergs skridsko i stolpen.

Sen var det Växjö som fick spela med en man mindre på isen då Erik Josefsson visades ut för en hakning. Till skillnad mot Lakers så utnyttjade Färjestad sina lägen effektivt, och när Jonaton Blum sköt in 0-3 bakom en helt skymd Viktor Fasth så tog Sam Hallam time-out för att samla ihop styrkorna. Tillbaka i spel så fick Christian Folin lite väl mycket luft under pucken när han rensade undan och den gick över plexit, 2 minuter på botbänken för Folin och åter ett tufft läge för Lakers. Boxplay klarades dock av och precis när Folin klev in på isen igen så fick Emil Pettersson ett jätteläge men pucken ville helt enkelt inte in.

Sekvensen senare så fick Robert Rosén fram pucken till Richard Gynge, och äntligen ringde det bakom Haukeland då Gynge distinkt satte pucken i nät. Nästa puck out-utvisning drabbade Färjestad och nytt powerplay för Växjö som kanske skulle kunna få ordning på grejerna nu stärkta av reduceringsmålet, och jodå, Miika Koivisto gjorde mål även i kväll, en puckretur från Haukeland rakt ut och Koivisto direktsköt i luckan mellan benskydden. Dryga minuten senare fick Marcus Sylvegård pucken, vände runt och pricksköt in kvitteringen 13:43. Vatten återges ju oftast i blått, och likt vatten översköljde de blåa spelarna på isen de vita när Lakers gick från 0-3 till 3-3 på 3 minuter och 20 sekunder. Minuterna tickade iväg och vi summerade denna händelserika period med följande siffror: 3-2 i mål, 15-10 i skott på mål och vars 2x2 minuters utvisning.

Tredje perioden inleddes med en ny Växjö-utvisning, Gustav Rydahl snurrade runt och tvingade fram en tripping-utvisning på Pontus Holmberg redan efter 39 sekunder, men Lakers stod upp bra i boxplay och redde ut det hela ganska kontrollerat, och i samband med att Växjö blev fulltaliga åkte Färjestad på ett lagstraff för felaktigt byte, och powerplay väntade för Växjö. Ett powerplay som var helt ok, men gästerna lyckades hålla undan.

Växjö drev på ordentligt och var det spelförande laget så här långt i tredje perioden, men Färjestad kom i flera snabba omställningar och utgången var oviss. Helt jämt och lika i målprotokollet vid periodens powerbreak, vilket lag skulle våga gå ordentligt för det, var frågan nu. Direkt efter spelavbrottet jobbade Färjestad fast pucken bakom Växjös målbur, och till slut fick man upp en puck i banan och där kom Jens Westin och tryckte in 3-4 till gästerna.

Men dramatiken var inte slut där, med 04:11 kvar på klockan kom en utvisning på Michael Lindqvist som gjorde ner Joel Persson och bättre chans att komma tillbaka i matchen kunde inte Lakers få, vilket man också utnyttjade genom Robert Rosén som klev fram och petade in pucken. Färjestad fulltaliga men i nästa Lakersanfall hittade Fredrik Karlström Pontus Holmberg på bortre och ”Holma” tryckte in ledningspucken bara 30 sekunder efter kvitteringen. Time-out från Pennerborn och Haukeland lämnade kassen med 01:44 kvar. Lakers offrade sig fullständigt och klarade av den sista anstormningen och vinner även kvartsfinal 2 genom en fenomenal vändning två gånger om. Matchen i siffror slutade så här: 5-4 i mål, 28-27 i skott på mål och 5x2 minuters utvisning för vardera lagen.

Nästa match är på tisdag den 13/4 kl 19:00 uppe i Värmland, följ gärna matchen på Cmore eller via sociala medier.