Inför Leksand - Växjö
Publicerad: 2022-01-20
Under torsdagen är det återigen dags för SHL-hockey. Denna gång vankas det ny bortamatch då Växjö befinner sig i Dalarna för en viktig ”sexpoängsmatch” mot tabellåttan Leksand.

Under tisdagskvällen spelade Växjö en tajt och dramatisk match borta mot Luleå. Fajten började ypperligt då Lakers ledde med 2–0 efter drygt halva den första perioden spelad. Båda målen prickades in av snipern, Richard Gynge. I den andra perioden både reducerade och kvitterade Linus Omark innan Pontus Holmberg på nytt gav Växjö ledningen efter 12:58 i den tredje perioden. Luleå skulle dock kvittera ytterligare en gång innan hesa-Fredrik ljöd för en tredje gång. Övertid fick sedan skilja lagen åt, där Luleå avgjorde redan efter 16 sekunder.

Efter två raka nederlag är Växjö ruskigt sugna på att hoppa på det vinnande spåret igen och får chansen till det redan under torsdagskvällen då match mot Leksand i Dalarna står på schemat.

Leksand spelade sin första match på tre veckor under tisdagen borta mot Malmö. Dalmasarna gjorde en stabil insats och vann med uddamålet 2–1 efter att Max Veronneau snärtat in sitt 20:e mål för säsongen vid ställningen 1–0 till Leksand. Kanadensaren blev således segerskytt för sitt lag.

Segern senast var för övrigt Leksands blott andra under sina åtta senaste SHL-fajter. Det har gjort att laget halkat ned under kvartsfinalsstrecket. Dock är man endast tre poäng ifrån sexan Växjö, som dessutom spelat en match mer. Kvällens möte i Tegera Arena blir därför ännu viktigare och kan benämnas som en klassisk ”sexpoängsmatch”.

Kvällens match blir säsongens tredje lagen emellan. De tidigare två holmgångarna har vunnits av Växjö. Allra senast vann man med klara 4–1 hemma i VIDA Arena och under det första mötet blev det en förlängningsvinst i Leksand efter en spännande och dramatisk tillställning.

Under fjolårssäsongen vann Växjö tre av fyra matcher mot Leksand och har på sistone sannerligen fått med sig fina resultat mot kvällens motståndare.

Fjolårssäsongens resultat:

• 08-10-20 | Leksand – Växjö 0–2
  • 10-12-20 | Växjö – Leksand 4–3
  • 16-01-21 | Leksand – Växjö 1–2
  • 04-02-21 | Växjö – Leksand 2–3 efter förlängning

Under torsdagskvällen lär vi få se två lag som absolut inte vill ge bort några poäng till sin motståndare. Kampen är hård kring slutspelsstrecken och varenda poäng räknas under grundseriens senare del. Leksand har endast vunnit en av sina fyra senaste hemmamatcher medan Växjö kommer med två raka bortaförluster i bagaget. Frågan är vilket lag som får jubla efter slutsignalen i afton?

Kvällens match spelas i Tegera Arena, Leksand, med nedsläpp 19:00.

Visste du att…

… Växjö vunnit fem av de sex senaste bortamatcherna mot Leksand.

… Leksandsstjärnan, Max Veronneau, leder SHL:s skytteliga med sina 20 gjorda mål.

… Växjö har totalt endast släppt in tre mål under sina tre senaste besök i Tegera Arena.

… Pontus Holmberg är den enda Lakersspelaren som gjort poäng i samtliga matcher under 2022. Det har totalt blivit tre poäng (2+1) på lika många matcher.

… Växjö har tagit poäng i fyra av de fem senaste matcherna på resande skridsko.