Inför Lukko – Växjö
Publicerad: 2019-08-22
Inför
Efter två matcher på svensk mark mot SHL-motstånd är det nu dags för finskt motstånd två dagar i rad där matchernas spelas i vårt grannland, Finland.

Växjö inledde försäsongen med två matcher på åtta dagar mot SHL-motstånd. I premiärmatchen föll Lakers med uddamålet 1-2 mot SHL-nykomlingen Oskarshamn och senast, i fredags, besegrade man fjolårets SM-guldvinnare, Frölunda, med 4-2 i Alvesta efter bland annat två mål av Brendan Shinnimin.

-Vi får en väldigt bra start och egentligen är fem-mot-fem-spelet rakt igenom hela matchen bra, sade Sam Hallam nöjt efter matchen mot Frölunda senast.

Nu vankas det alltså finskt motstånd två dagar i rad då Växjö tar sig an Pelicanes imorgon och Lukko redan i eftermiddag. Båda matcherna spelas i vårt grannland, Finland.

Kvällens motståndare, Lukko, har hunnit med att spela tre matcher i en miniturnering samt tre ”vanliga” försäsongsmatcher. Senast besegrade man Tappara med uddamålet 3-2 och dessförinnan Ässät med 4-3 efter straffar. Lukko har sett stabila ut och blir en svår nöt att knäcka för Växjös del.

Lukko, som har Raumo som hemort, grundades 1936. Laget har vunnit det finländska mästerskapet en gång, men det var längesedan. 1963 kom lagets första och hittills enda guldtitel. Lukko har även tagit tre silver och sex brons där den senaste medaljen hämtas från säsongen 2013/14 då man lyckades spela till sig en bronspeng.

Det finska laget har fått ihop ett intressant lag inför den kommande säsongen. Man har en ung, men hungrig trupp. Faktum är att snittåldern är dryga 23 år. Det finns många Sverige-bekantingar i truppen. Bland annat tvillingarna Pathrik och Ponthus Westerholm samt backen Robin Press. Truppen innehåller också Toni Koivisto, som har ett förflutet i Frölunda och Luleå, samt Ville Sopanen, som även han spelat SHL-hockey i Luleå.

Lukko och Växjö möttes senast 2017 i en försäsongsmatch i Finland. Matchen, som spelades för nästan exakt ett år sedan, bjöd på mängder av mål där Lakers till slut stod som segrare. Lukko inledde piggast och tog snabbt ledningen med 2-0, men därefter vänder Växjö på steken och kunde till slut vinna med tennissiffrorna 6-4 efter att Lakers samtliga mål gjorts av olika målskyttar.

Nu taggar vi igång försäsongens tredje match och den första utanför Sveriges gränser. Växjö, som hade det tufft på bortaplan under fjolårssäsongen, ska försöka knipa en meriterande vinst på resande fot i eftermiddag och fylla på segerkvoten med ytterligare en vinst under fredagen.

Kvällens match spelas i Finland och har nedsläpp 17.30.

Timmy Renud