"Måste visa respekt"
Publicerad: 2011-10-25

Nils Andersson är talangen som håller på att växa in i elitseriekostymen. Men han är också talangen som menar att tacklingarna mot huvudet m-å-s-t-e bort inom ishockeyn.

Debatten om just tacklingar mot huvudet har varit het i elitserien under hösten.

Växjö Lakers-backen Nils Andersson vet precis vad det där handlar om. Han åkte själv på en rejäl hjärnskakning för ett drygt år sedan efter att ha fått en tackling mot huvudet.

– Säsongen innan jag kom till Växjö åkte jag på en hjärnskakning i januari och var borta hela sommaren. Jag var instängd i mitt pojkrum i tre månader och gjorde ingenting. Då trodde jag inte att jag skulle kunna spela ishockey igen. Jag kunde inte ens gå till köket för att hämta en macka utan att bli yr, berättar 20-åringen.

Tre månader måste i det läget kännas som en enormt lång tid?
– Ja, tre månader plus två månader då jag bara tog det lugnt. Efter knappt tre månader kunde jag ta en promenad. Först i juli kunde jag börja köra för fullt med träningen. Man blev deppig av att bara vara hemma men jag har en fin familj som tog hand om mig. Jag repade mig, och sedan pratade jag med läkaren i efterhand, och jag har ”bara” haft en rejäl hjärnskakning, och det är antalet som är farligt, inte hur kraftiga de är.

Hur fick du hjärnskakningen?
– Först var jag med på en turnering med Team 19-landslaget i USA under juluppehållet och fick en smäll, klev av den matchen och tänkte inte så mycket mer på det. Tre veckor senare fick jag en smäll mot AIK borta, och då var det god natt. Det var två smällar på kort tid och det lång tog tid att återhämta sig.

Nils Andersson trycker på att tacklingar mot huvudet måste bort.

– Vi har inte råd att tappa spelare inom sporten. Vi har varit nära att tappa världens bästa spelare i Sidney Crosby på grund av hjärnskakning och det finns säkerligen många spelare som inte kunde bli stjärnor på grund av hjärnskakningar. Min karriär höll på att ta slut, jag var osäker på om jag skulle fortsätta, säger han.

Hur ska tacklingarna försvinna?
– Jag tror att de här avstängningarna tar hårt. Det krävs att alla situationer granskas, alla måste få straff och alla matcher gås igenom så att det blir rätt.

Men det sker olyckshändelser också?
– Det kommer att bli situationer som bara händer där det blir allvarliga konsekvenser. Det kanske man får köpa, men de situationerna är ganska unika. De flesta situationerna handlar om brist på respekt, det går att förbättra och det måste ske, för hjärnskakningarna håller på att förstöra vår sport.

Redaktör Jonas Gustavsson