Inför Luleå – Växjö
Publicerad: 2019-03-14
Inför
Dagen är kommen! Dagen då den sista omgången av SHL:s grundserie 2018/19 spelas. Kvällens bortamatch mot Luleå är av yttersta vikt då Växjö Lakers säkrar en kvartsfinalsplats vid poäng men riskerar att hamna utanför topp sex vid förlust.

51 härliga omgångar har spelats under SHL:s grundserie 2018/19. Det återstår alltså bara en ynka och den omgången spelas i kväll där Växjö gästar topplaget Luleå i en mycket viktig match.

Såväl Luleå som Växjö kommer från förluster senast och behöver vinna i afton. Luleå är två poäng ifrån serieledarna Färjestad och måste ta tre poäng i kväll samtidigt som Färjestad förlorar sin match mot Djurgården för att vinna grundserien.

Lakers, som föll senast hemma mot Skellefteå med 1-2 efter straffar, säkrar en topp6 om man vinner eller förlorar efter förlängning/straffar borta mot Luleå i afton. Vid ordinarie förlust finns det en risk att Växjö trillar ner till en sjundeplats och får i sådana fall spela åttondelsfinal mot Örebro, Brynäs eller Linköping.

För att Växjö ska sluta på en sjundeplats krävs det att Lakers förlorar efter ordinarie speltid, samtidigt som Skellefteå tar minst en poäng borta mot Rögle och Malmö tar tre poäng hemma mot Örebro. Det är mycket som ska till, men risken finns.

Tar däremot Växjö tre poäng samtidigt som Djurgården förlorar borta mot Färjestad så slutar Lakers på en fjärdeplats i tabellen och kommer i sådana fall få hemmaplansfördel i kvartsfinalsserien.

Växjö kan alltså sluta fyra, femma, sexa eller sjua i den otroligt jämna och dramatiska tabellen. Slutomgången, med start 19.00 i kväll, har verkligen alla förutsättningar för att bli mycket spännande.

Luleå föll, som tidigare nämnt, senast och inkasserade därmed sin första förlust på 13 matcher! Under denna långa segersvit, som slutade på tolv raka vinster, släppte laget endast in tolv mål.

Växjö och Luleå har gjort upp tre gånger tidigare under säsongen där Lakers vunnit samtliga matcher. Alla tre bataljer har varit jämna och slutat med uddamålsvinster där en utav matcherna slutade först efter förlängning. Senast de båda lagen möttes i Luleå var den 5 januari. Den matchen vann Växjö med 3-2 efter att Joel Persson gjort det matchvinnande 3-2-målet i powerplay i början av slutakten. Brendan Shinnimin och Linus Fröberg gjorde Växjös övriga mål i matchen.

Det är anmärkningsvärt att Växjö har fem raka vinster mot Luleå inför kvällens drabbning lagen emellan. Lakers, som har haft det tufft på bortaplan under säsongen, har två raka bortavinster mot Luleå. I afton hoppas vi på en tredje också och en kvartsfinalsplats i årets SM-slutspel.

Kvällens match spelas i Coop Norrbotten Arena, Luleå, med nedsläpp 19.00.

Timmy Renud