Vinst för Växjö även i SM-final nummer 2
Publicerad: 2018-04-19
Final nummer två avverkades i kväll uppe i Västerbotten där Skellefteå, som efter kallduschen i förrgår, inte kunde resa sig och ta revansch på smålänningarna. Växjö Lakers har nu 2-0 i matcher efter en övertygande vinst med 0-4.

Första perioden i Skellefteå Kraft Arena började med ett par chanser på båda hållen, och efter 3 minuter så visades Miele ut för en cross-checking, och Lakers fick ett tidigt boxplay där Skellefteå satte upp en hård press mot Andrén, men ingen puck hittade förbi Viktor under dessa två minuter. Efter hemmalagets powerplay så började slutspelskänslorna svalla direkt. Bland annat hade Miele/Alm en del att säga varandra sen senast. Men inte bara de, vid varje avblåsning så markerade spelarna tydligt och klart att det är kamp ända in i sargen. Lakers pressade på ganska bra en bit in i perioden, och flera vassa målchanser radades upp runt omkring Ortio. 08:20 visades Jimmie Ericsson ut för en fasthållning av klubba, och Lakers fick möjlighet att spela powerplay. PP spelades av på ett riktigt bra sätt av Lakers, men hemmalaget blev fulltaliga igen, och skapade efter detta ett lite längre anfall där man kom riktigt nära Andrén. Lakers redde dock ut stormen, och vid matchens första powerbreak hade vi 2-12 i skottstatistiken. Växjö var så långt mycket mer effektivt när det kom till skott på mål, och 13:27 så klev Rosén in i offensiv zon, passade Elias Pettersson som i sin tur droppade pucken till en stor, stark back som dammande till pucken rätt upp i Ortios vänstra kryss. Det var ju så klart Daniel Rahimi som öppnade målskyttet, och det blev ganska tyst i arenan. 0-1 på tavlan och de tillresta Lakejerna och övriga Lakersfans jublade, och jublade och jublade igen då Kiiskinen hittade Elias Pettersson mitt framför Ortio och Elias gjorde som han brukar, och det stod 0-2 på jumbotronen vid tiden 16:09. Skellefteåspelarna såg väldigt paralyserade efter andra målet, och perioden slutade med ett massivt Lakersövertag. 0-2 till Växjö, skott på mål 5-16, och 1x2 minuters utvisning för båda lagen.

I början på andra perioden visades Pär Lindholm ut för en tripping redan efter 1:23, och Lakers andra powerplay var ett faktum. Hemmalaget blev fulltaliga igen, Lakers hade bud på ett par tre tillfällen under utvisningen, men Skellefteå kom undan med blotta förskräckelsen. Lakers spelade piggt och inspirerat, och de tillfällen som Skellefteå anföll så var Andrén med och lyckades mota de få skott som nådde fram till honom. Skellefteå hade enorma problem med att ta sig ut ur egen zon. VLH var mycket framgångsrika i forecheckingen och bröt av passningsvägar och snodde pucken flera gånger. Vid ungefär halva matchen spelad så hade Lakers 24 skott på mål, hemmalaget hade 8, och det avspeglade matchen ganska väl. 11:12 visades Brendan Shinnimin ut 2 minuter för roughing. Skellefteå mönstrade Ericsson, Pudas, Möller mfl hårt under pp, men Lakers boxplay var bra och man var åter fullt manskap. Men det var högst tillfälligt, 13:55 blev det boxplay igen då Peter Andersson åkte ut 2 minuter för en charging mot Oscar Möller. Och som om inte det räckte så fick Arvid Lundberg en utvisning för en tripping och 5-3 för hemmalaget i 53 sekunder, och bättre chans att komma in i matchen kan man ju knappt få. Rahimi, Bohm och Josefsson fick ta det defensiva, och klarade av detta tills Peter Andersson var tillbaka. Nästan en minut kvarstod i spel 5-4, och den farligaste chansen var en rensning från Linus Högberg, som tog i bakhasorna på en Skellefteåspelare och höll på att ställa Andrén. Och VLH klarar av denna pärs, och Skellefteå var inte direkt nöjda med det. Med 1:17 kvar av perioden gjorde hemmalaget ett felaktigt byte med 6 man på isen och numerärt överläge för Lakers väntade. VLH satte direkt tryck mot Ortio, men Skellefteå fick en chans då man kontrade och Elias Pettersson gjorde sig skyldig till en hakning 19:42. Efter signalen så fladdrade lite nerver på utsidan men det blev inget allvarligt av det utan vi kunde gå till pausvila med 0-2, skotten i andra 14-11 (fördel Skellefteå alltså) och utvisningarna 2x2 minuter för Skellefteå, 4x2 för VLH.

Den tredje perioden började med ett mål. Det tog 14 sekunder för vår egna buse, Robert Rosén, att bryta sig loss mellan Skellefteås backar och lyfta upp pucken i Ortios nättak. 0-3 i baken för hemmalaget och det var nog inte det de ville börja slutperioden med. Hemmalaget pressade på hårt i spel 5-4 då Elias utvisning från andra perioden fortlöpte. Eric Martinsson tvingades ta till lite otillåtna medel och fick 2 minuter på botbänken för en charging 01:53. Lakers spelade fortsatt bra i boxplay, och man lyckades även denna gång att freda Andrén och eget mål. Strax efter Lakers blivit fulltaligt så började Skellefteåpubliken att resa sig och gå hem, då Robert Rosén 04:38 styrde in 0-4 och i samma veva drog ner gardinen för Skellefteå. Frustrationen bland hemmalagets spelare var ganska tydlig, Jimmie Ericsson drog på sig en onödig utvisning 06:08, och på bänken vinner man inga matcher. Lakers satte väl inte upp matchens bästa powerplay, utan hemmalaget blev fulltaliga igen. De få gånger man tog sig fram till Lakers mål, stod Viktor Andrén i vägen. Efter matchens sista powerbreak blev Miele framspelad vid mittcirkeln och ryckte loss från backarna, men blev nergjord och fick med sig en straff, Calof slog straffen men missade lite i avslutningen så Ortio kunde fånga in pucken ganska lätt. Pär Lindholm fick en utvisning 13:12 för interference då han tryckte ner Rahimi bakifrån. Lakers powerplay var väl ok, men inte mer än så, och det är väl förståeligt i det läge matchen var i, hemmalaget blev fulltaliga igen. Matchen gick ner i tempo ganska ordentligt, en dubbelutvisning på Shinnimin/Berglund 16:46 öppnade upp lite ytor, men det var alldeles tydligt att Skellefteå inte hade mer att ge i denna match. En stabil insats av hela laget rakt igenom. Skellefteå hade en stolpträff i tredje perioden, men närmare än så kom man inte utan final nummer två slutade 0-4, skotten på mål totalt 28-42 och utvisningarna 7x2 för vardera lagen. Och Viktor Andrén ja, vilken andrakeeper vi har, underbart att se. Vilka sidledningsförflyttningar du bjöd på ikväll Viktor! Och grattis till ännu en ”nolla”

Nästa hemmamatch i VIDA Arena är final nummer 3 som spelas på lördagen den 21:e april. Spännande finalhockey ska ses live, så säkra din plats. vlh.ebiljett.nu