Intervju med Ilari Melart
Publicerad: 2020-04-26
Intervju
I finska Helsingfors befinner sig fjolårets succéback Ilari Melart tillsammans med sin familj, där han trots striktare regler kring Covid-19 har goda möjligheter till träning. Läs om hans syn på förra säsongen, att få in ytterligare en finne i laget samt vad han har för förväntningar på kommande säsong.

Hur har du det i Finland? Hur ser Covid-19-situationen ut där?
- Vi har lite striktare regler än Sverige när det kommer till hur mycket man får ha social kontakt. Till exempel är restauranger, skolor och gym stängda. Annars har det varit väldigt lugnt, hälso- och sjukvården har gjort det bra och vi har inte många dödsfall i Finland.

Hur ser en typisk dag ut för dig?
- Jag går ut till parken eller stranden med min familj, annars är jag hemma. Jag har träffat kompisar men bara ute så det kan bli att man tar en promenad tillsammans.

Hur bedriver du din försäsongsträning?
- Jag gjorde en handledsoperation efter säsongen här i Finland, så jag har inte börjat träna ordentligt ännu. Men när jag kan träna för fullt igen så kommer jag att köra på samma sätt som jag har gjort i många år nu. Jag har en fystränare här och det finns alltid ledig is för mig, så jag har jättebra förhållanden att träna här på sommaren.

Du fick en succéstart i Växjö Lakers-tröjan förra säsongen. Trodde du själv att det skulle gå så bra?
- Jag var inte jätte-överraskad faktiskt. När min knäoperation förra sommaren gick bra och jag kunde träna och spela utan smärtor så visste jag att jag skulle ha en bra säsong.

Om någon för ett år sedan hade sagt till dig att du skulle vinna Växjö Lakers interna skytteliga 2019/20 – Vad hade du sagt då?
- Det behöver jag inte tänka på, för jag är ganska säker på att ingen skulle ha sagt det ett år sen, haha.

Till kommande säsong är två av dina backkollegor finska, Vaino och Koivisto. Hur trygga kan vi vara med en till stor del finsk defensiv kommande säsong?
- Det känns fint att ha ett finne till i laget! Koivisto känner ni redan, han är verkligen en jättebra back och kanonkille. Jag måste erkänna att jag inte känner Vainio men jag är säker på att han kommer att vara nyttigt för oss. Vad jag hört är att han är en stabil back och dessutom första right backen i truppen nu, så det hjälper. Ni kan vara jättetrygga med era finnar.

Hur ser du på säsongen 2019/20 som var?
- Det blev inte så bra som jag hade tänkt. Jag har lärt känna Växjö Lakers som en lag i toppen av tabellen och det ska vi vara nästa säsong igen.

Hur trivs du i Växjö som stad? Har du hittat något favoritställe?
- Jag trivs jättebra! Jag gillar mest naturen runt Teleborgs slott, Kronobergs slott och Bokhultet, det är fint!

Vad har du för personlig målsättning och vad vill du utveckla under säsongen som kommer?
- Jag vill visa att jag kan fortsätta göra mål, även om jag fortfarande ser mig som en stabil all-round back.

Avslutningsvis - Vad har du för planer inför semestern?
- Inte mycket nu eftersom man inte riktigt vet vad man kan eller får göra. Just nu är allt stängt i Finland och man kan inte resa utomlands heller. Jag behöver i och för sig inte mycket mer än att åka till min sommarstuga för att ha en bra semester.

PR & Kommunikation Carolina Toresson