Inför Skellefteå – Växjö
Publicerad: 2021-11-18
Inför
I kväll väntar den första SHL-matchen på tolv dagar då Växjö gästar toppkonkurrenten Skellefteå i Skellefteå Kraft Arena.

Tolv dagar har gått sedan Växjö spelade sin senast SHL-match hemma mot Leksand. Nu är det äntligen dags för SHL-hockey igen då Skellefteå väntar på bortaplan under torsdagskvällen.

I SHL-sammanhang har Växjö två raka trepoängare via vinster mot, som tidigare nämnt, Leksand och Brynäs. Lakers ligger därmed på en fjärdeplats i tabellen med totalt 33 inspelade poäng. Laget är en poäng bakom trean Leksand och har två poäng fler än femman Skellefteå.

Under tisdagskvällen spelade Växjö sin första av två åttondelsfinaler i Champions Hockey League. Tillställningen ägde rum i VIDA Arena, där fajten slutade 2–2 mot finska Tappara. Växjö har således satt sig i ett okej utgångsläge inför returen nästa vecka, även om det naturligtvis känts bättre med en seger i åttondelsfinal 1.

Även kvällens motståndare, Skellefteå, spelade slutspelshockey under tisdagskvällen då man tog sig an tjeckiska Sparta Prag på hemmaplan. Laget föll överraskande med 1–3, vilket betyder att en väldigt tuff utmaning väntar i returen i Tjeckien kommande vecka.

Skellefteå har haft det aningen tungt på slutet då man endast segrat i en av sin sex senaste tävlingsmatcher. Laget är således i stort behov av vinst i afton, för att inte halka efter i tabellen.

Skellefteå och Växjö möttes för drygt en månad sedan i VIDA Arena. Den matchen var både underhållande och målrik och till slut drog Skellefteå det längsta strået då man segrade med tennissiffrorna 6–3. Richard Gynge blev tvåmålsskytt för Lakers och Glenn Gustafsson gjorde det övriga hemmamålet.

Fjolårssäsongens möten lagen emellan:

  • 09-01-21 | Skellefteå – Växjö 4–3 OT
  • 07-01-21 | Växjö – Skellefteå 2–0
  • 12-11-20 | Skellefteå – Växjö 4–2
  • 10-10-20 | Växjö – Skellefteå 1–3

Skellefteå vann alltså tre av fyra matcher under den senaste säsongen och har, med säsongens vinst, vunnit i fyra av de fem senaste inbördes mötena.

I kväll kommer Växjö jaga revansch för säsongens tidigare förlust i VIDA Arena. Lakers har vunnit två av sina fyra senaste bortamatcher mot Skellefteå och i afton är det dags att knipa nya poäng.

Kvällens match spelas i Skellefteå Kraft Arena, Skellefteå och har nedsläpp 19:00.

Visste du att…

… Skellefteå endast vunnit en av sina fyra senaste tävlingsmatcher på hemmaplan.

… Växjö har endast släppt in två mål under sina två senaste SHL-matcher.

… Skellefteå har släppt in minst mål i hela SHL med sina 37 insläppta på 18 fajter.

… Richard Gynge har, tillsammans med Leksandsforwarden Max Veronneau, gjort flest mål i SHL. Duon står noterade för tio mål.

… Växjö har seriens näst bästa powerplayprocent med sina 31 %.

Timmy Renud