Inför Frölunda – Växjö
Publicerad: 2022-04-01
Inför
Efter en dryg vecka utan matcher är det äntligen dags för fajt igen och SM-slutspelet 2022. Växjö, som skall försöka försvara sitt SM-guld, börjar med bortamatch mot Frölunda under fredagskvällen.

Äntligen är dagen kommen som vi alla väntat på. Dagen då SM-slutspelet 2022 börjar för Växjös del och lagets kamp för att försvara SM-bucklan.

I grundserien hamnade Växjö på en femteplats i tabellen med sina 85 inspelade poäng på 52 matcher. I och med placeringen blev Lakers klara för kvartsfinal, där man direkt ställs mot en av guldaspiranterna i form av Roger Rönnbergs Frölunda. För övrigt spelade Göteborgslaget in två poäng fler än Växjö.

Såväl Växjö som Frölunda avslutade grundserien på bästa vis då man vann de avslutande tre matcherna. Frölunda segrade mot Linköping (3–1), Rögle (4–3 OT) och Djurgården (5–4 OT) medan Växjö noterades för vinster mot Färjestad (3–2 OT), Oskarshamn (6–1) och just Frölunda (5–2).

Nu är den stora frågan vilket lag som kniper sin fjärde raka vinst och vilken klubb som får sin segersvit bruten. Den kanske allra största frågan är vilket av lagen som kniper kvällens Game 1 och sätter sig omgående i förarsätet inför kommande kvartsfinalsdrabbningar.

Säsongens grundseriemöten lagen emellan:

  • 15-03-22 | Växjö – Frölunda 5–2
  • 10-03-22 | Frölunda – Växjö 5–4 OT
  • 20-11-21 | Frölunda – Växjö 5–2
  • 21-10-21 | Växjö – Frölunda 2–3 OT

Frölunda vann tre av fyra matcher under grundserien, även om två av segrarna först tillkom efter förlängning. När Växjö och Frölunda drabbas samman brukar allt som oftast hemmalaget segra. Faktum är att hela 14 av de 15 senaste inbördes mötena (alla sammanhang inräknat) slutat med att hemmavärden segrat. Den trenden är något Lakers behöver sätta stopp för, om det skall bli avancemang till semifinal.

Kvällens hemmalag är oerhört starka i sin hemmaborg. Storstadslaget förlorade endast en av sina nio sista hemmafajter. Under perioden slog man bland annat Växjö, Skellefteå, Rögle och Färjestad.

Växjö å sin tur har blandat och gett på resande skridsko under säsongen, men avslutade grundserien med två raka bortavinster. Det har stärkt gruppens självförtroende inför kvällens bortamatch.

Nu drar vi i gång SM-slutspelet och håller tummarna för att Växjö omgående segrar i afton. Grabbarna i laget kommer åtminstone göra allt som står i deras makt.

Kvällens match spelas i Scandinavium, Göteborg, med nedsläpp 19:00.

Visste du att…

… Växjö har elva raka förluster mot Frölunda, när man agerat som bortalag (alla sammanhang inräknat).

… Frölunda bara vunnit en av sina fyra senaste hemmamatcher efter ordinarie speltid.

… Växjö hade SHL:s bästa powerplayprocent med sina 30,00%.

… Frölunda-stjärnan, Ryan Lasch, vann SHL:s poängliga med sina 66 poäng (13+53).

… Richard Gynge blev Växjös bäste poängplockare i grundserien med sina 48 poäng (23+25).

Timmy Renud