Förlust i Norrbotten efter dramatiskt slut
Publicerad: 2021-10-09
På lördagen flög Lakers, efter många om och men, upp till Luleå för match. En match som Luleå vann med 3-2 efter stor dramatik och ett sent avgörande med 28 sekunder kvar..

Växjö kom denna förseande lördags match till spel utan skadade Stjernborg och Vainio, samt sjukanmälde Julius Nättinen. In i laget kom från J20 Oscar Hagman och Viktor Bernhardtz.

Luleå är det lag som sätter an tonen och startar med hög press mot Lakers backar. Men gästerna agerar trots detta ganska lugnt och hittar en väg in i matchen ganska snabbt. Båda lagen har sin chanser inledningsvis, och båda lagen spelar med ordentlig press mot motståndaren.

Efter 8.28 får inkomna junioren Hagman vila två minuter för en hög klubba. Men Lakers spelar lugnt och behärskat i sitt boxplay och Luleå skapar inga jättefarliga chanser. Matchen fortsätter att vara väldigt jämn. Men efter 14.12 vänder lyckan lite grann för gästerna när Häman Aktell tar en utvisning som granskas. Domarna anser att det är en avsiktlig crosschecking mot Luleåspelarens ansikte och Häman Aktell får lämna isen och matchen på ett matchstraff.

Lakers fortsätter att spela riktigt bra och tätt i sitt boxplay och ger inte hemmalaget mycket utrymme. Men efter 16.35 lägger Erik Gustavsson ett höstlöv från blå som letar sig fram till Shinnimins klubba, som styr pucken förbi Kalnins till 1-0 till hemmalaget. Efter detta så har man inte så mycket mer i detta PP, utan tiden rinner ut, och perioden slutar med 1-0 för Luleå. Skotten landar även dom i hemmalagets favör med 10-9.

Den andra perioden blir ingen rolig historia för gästande Växjö Lakers. Det handlar BARA om Luleå i stort sett. Det första vi får bevittna är Shinnimin som missar en straff efter att ha blivit fri och trippad. Detta sker efter bara 37 sekunder. Efter 2.02 hittar Konstatin Komarek nätet bakom Kalnins och vi har ganska väntat 2-0.

Det blir en period där Växjö Lakers har enormt svårt med pucken och framför allt att få stopp på Luleå och pucken ur egen zon. Gästerna har i stort sett inget kontrollerat anfallsspel under de första 16-17 minuterna av perioden. Sen lyckas man ta tag i pucken lite mer, styra upp lite mer kontrollerat anfallspel. Man får t.o.m med sig en utvisning på Carl Mattsson med 1.02 kvar på perioden.

Ett ganska okej PP från Lakers, dock ingen nätkänning. Även den andra perioden slutar 1-0 till hemmalaget, vilket är högst rättvist. Ser man till skotten förstår man lite mer hur det såg ut. 17-5 i hemmalagets favör.

I den tredje perioden lyfter Lakers upp allt man har. Vi ser en helt annan nivå och det ger också utdelning ganska omgående. Efter 6.04 krigar Calof, Holmberg och Glenn Gustavsson till sig pucken och den förstnämnde får öppet mål och kvitterar till 2-1. Utan tvekan är det Lakers period, och man sätter en helt annan tyngd i sitt spel. Med 14.09 spelat så lägger Kim Johansson pucken över sargen från egen zon, vilket betyder 2 min för puck out.

I det efterföljande PP spelet är lakers på gång men det tar ändå fram till det är 6 sekunder kvar av utvisningen. Då hittar Gynge fram med en kortpassning till Glenn Gustavsson som trycker upp kvitteringen bakom Wallstedt efter 16.03.

I slutet har Lakers flera chanser att avgöra, men istället är tveksamheterna och oflytet framme igen. Först en ytterst konstig avvaktande utvisning och direkt efter det en genial passning från Tyrväinen till Honka och matchen är avgjord efter 19.32. Laker gör ett sista försök och är faktiskt riktigt nära att kunna trycka in ytterligare en kvittering med bara sekunder kvar. Men de tre poängen stannar samtliga i Norrbotten. Lakers vinner skotten i sita med 3-10 men Luleå vinner totalt med 30-24 och 3-2.

Nästa match ser vi i Vida Arena på tisdag när TPS Åbo gästar för ett avgörande i CHL:s gruppspel. SHL fortsätter hemma på torsdag när Skellefteå AIK gästar. Se nu till att säkra era biljetter för dessa två event. Syns i Vida!