Bländande start slutade i total kollaps
Publicerad: 2011-11-03

Växjö Lakers bjöd upp till kamp under två perioder och ledde även då rättvist med 2-0. Den första perioden var nog bland de bästa denna säsongen och 2-0 var en ledning i underkant. I den tredje perioden kollapsade man totalt och släppte in fyra raka mål vilket gav slutresultatet 2-4.

Matchen inleddes i ett hög tempo, där säkerligen spelarna blev taggade av den ruggiga stämningen som var i arenan denna afton.
Gästerna började bäst där man skapade ordentligt tryck i Lakers zon. Det blev bland annat en farlig situation när Liam Reddox tappade klubban.
Lakers växte sig sedan in i matchen och tog över allt mer och mer.
Efter 9 minuter kom VLH hittills farligaste chans då Daniel Åhsberg kom fri, men avslutet satt mitt i bröstet på Daniel Larsson.
Vid 11.32 kom matchens första utvisning som drabbade gästerna. Mikko Louma åkte ut för hakning. VLH behövde bara 31 sekunder på sig för att utnyttja det numerära överläget. Som så många gånger tidigare klev Ilkka Heikkinen fram och avlossade det tunga artilleriet vilket gav 1-0. Tack vare bra arbete från Liam Reddox så var Daniel Larsson helt skymd och hade inte en chans att se pucken.
Mindre än halvminuten efter ledningsmålet åkte HV71 på ytterligare en utvisning. Den här gången behövde Lakers endast 15 sekunder på sig för att utnyttja överläget. 2-0 var nästan identiskt med det första målet, där Heikkinen kunde sätta sitt andra för kvällen.
I den sjuttonde minuten var VLH ytterst nära att utöka sin ledning till 3-0 efter en farlig dubbelchans från både Josefsson och Kallio, men Larsson stod för några svettiga räddningar och höll kvar siffrorna till 2-0.
Det var nog en av Lakers bästa perioder så här långt under säsongen. Laget forecheckade högt på HV71 och gav gästerna ingen extra tid i uppspelsfasen och när man väl erövrade pucken så vände man blixtsnabbt.

Den förväntade HV-offensiven uteblev i början av mittperioden. Båda lagen agerade stabilt och verkade inte vilja bjuda det andra laget på någonting.
Fem minuter in på perioden fick Rasmussen ett gyllene läge efter ett dåligt HV-byte. Larsson lyckas precis stänga igen luckan under armen som Rasmussen siktade på och på den efterföljande returen var Iggulden ytterst nära att lyckas peta in pucken.
VLH fortsatte att spela stabilt under resten av perioden, även om HV:s tryck växte sig allt starkare och gästerna hade en rad farliga chanser att reducera matchen.

Även i inledningen av slutperioden hade Rasmussen ett farligt läge där Kallio var nära på returen, men Larsson spikade igen.
Tyvärr kändes det som att Lakers efter detta började spela på resultatet, för man började agera allt mer passivt och backade hem alldeles för mycket vilket gjorde att HV71 kunde skölja över Lakers i anfall efter anfall.
Tillslut blev VLH straffade av det ängsliga spelet. Efter 9.49 satte Daniel Grillfors dit reduceringen med ett skott från blålinjen. Innan målet hade HV haft ordentligt tryck vilket ledde till att Lakersspelarna tillslut stod på hälarna och inte lyckades stå emot.
Efter HV:s reducering kollapsade Lakers spel totalt och laget såg mest rädda ut för att förlora matchen istället för att försöka bita ifrån och komma in i matchen igen.
När matchuret stod på 14.51 hade Mikael ”Daggen” Eriksson chansen att i stort sett avgöra matchen. Han fick ett friläge som han tyvärr satte alldeles för högt över.
I anfallet efter fick HV med sig en utvisning på Per Hållberg efter en solklar fasthållning. Gästerna behövde inte mer än 25 sekunder på sig för att utnyttja överläget. Kamil Piros fick stå alldeles för obevakad på bortre stolpen och kunde enkelt lägga in pucken i öppen kasse efter en fin framspelning.
Mindre än minuten senare tog HV ledningen genom Johan Lindström. Jason Krog drev in pucken i zon och la in den mot mål där Lindström höll sig framme och styrde in pucken. I samband med målet brast det för Gerber som blev totalt skogstokig och slog sönder sin målvaktsklubba.
Lakers var här efter tvunget att jaga en kvittering och när det återstod drygt en minut av matchen plockade tränarstaben Gerber. Istället för en kvittering kunde Oscar Sundh sätta 2-4 i tom kasse.
Anmärkningsvärt var att HV71 sköt sex skott i slutperioden och gjorde fyra mål på dessa.

Ska man ta med sig något gott från matchen som slutade i en total kollaps, så skulle det väl vara den första perioden där man bjöd på ett bländande spel. Dessutom får man hoppas att laget lär sig något av detta och att det inte håller att backa hem och försöka spela på resultatet på den här nivån. Det räcker att man tappar några procent i intensitet så blir det som det blev i slutperioden.